Web serije

The Guild (2007) – 1.-4. sezona

Šta znate o web serijama?

 U srži, web serije su kratki formati video sadržaja (2-9 min), periodično prikazane i producirane po sezonama. Od najistaknutijih web serije se ističu Dr. Horrible’s Sing-Along Blog, The Guild, Prom Queen, Homestar Runner, Roommates i ostale. Kako su velike televizijske kuće prepoznale novi način online gledanja video sadržaja, pridružile su se svojim online portalima poput Netflixa, Hulu, MySpace, YouTube, Newgrounds, Blip.tv i Crackle.

 Povijesno gledano, prva web serija The Spot, nastaje prema kreativnoj viziji pionira internetske zabave Scott Zakarina, koji je već onda 1995. godine prepoznao internet kao veliki marketinški magnet, te je The Spot, ujedno i prva web soap serija, bio financiran upravo putem reklamnih bannera i reklamiranja proizvoda tvrtki poput Sony i Apple.

Također neke još od pionirskih ostvarenja su Eon-4, Homicide: Second Shift i druge. Kako je to još bilo za vrijeme sporog interneta i ne toliko široko-dostupnog, takve serije nisu imale duge sezone i nerijetko su zbog financijskih nedostataka prekidane. Jednostavno, bile su ispred svog vremena.

 Međutim, rođenjem modernog streaminga, poput YouTube, Vimeo i DailyMotion, nastaju internetske televizije i portali. Pojavljuju se sad već moderne web serije u nezavisnoj produkciji, koje omogućuju jeftinu produkciju i ujedno veću dostupnost gledateljima iz svih dijelova svijeta.

Osim činjenice da su dostupne svima,  web serije isto tako iza sebe imaju kreativnu silu i uspijevaju kvalitetnim sadržajem privući masu ljudi na gledanje i nekad mi se čini da u 10 minuta neke web serije vidim više kreativnosti, dobrih ideja i glume, nego u sat i pol nekog filma. Neke on njih su nadišle svoj potencijal i postale televizijske serije.

Kako danas svatko može napraviti web seriju, sa ili bez financijske podrške, nastao je popriličan broj web serija, neke više, neke manje poznate.

Kako marketinška nevidljivost (ili nedostatak marketinga) većinu serija ostavlja u mraku, mi ćemo se potruditi da vam damo uvid u postojeće i nadolazeće web serije i ujedno vam ih predstavimo, pa za onaj malobrojni puk koji je zainteresiran za ovaj koncept izražavanja ili će to tek postati, bacite pogled!

 Za bolji i komični uvid kako nastaju web serije preporučam  How To Make An Award Winning Web Series.

Naravno da je The Guild prva web serija koja me zainteresirala za ovu scenu.  Većina SF/Fantasy pratitelja već zna za ovu seriju ponajviše zbog nezaobilazne Felicije Day, kao kraljice web serija, koja je ujedno autor i pisac ove fantastične web serije. Serija se vrti oko online guilda točnije gamera okupljenih u grupi naziva Knights of Good i njihovih peripetija.

Za pratnju nije potrebno neko pretjerano predznanje online igara, te će jednako zabavna biti i onima koji su već u tome svijetu kao i onima koji se tek upoznavaju s konceptom online igara tj massively multiplayer online role-playing game (MMORPG).

Fokus priče je sama Felicia Day, kao glavni protagonist i ujedno the guild’s Priestess, čiji online život počinje ometati real life, u komičnom smislu, naravno, jer se radi o komediji. Humor je britak i suptilan, možda nije za svačiji ukus, ali nećete znati dok ne pogledate!

Knights of Good

Da vas malo provedem kroz plejadu ovih likova:

Felicia Day je Cyd Sherman ili  Codex. U online svijetu poznata kao priestess ili healer.  Serija započinje njezinim vlogom i tako upoznajemo sve likove i cijeli  svijet oko njih. Zaboo, kojeg glumi odlični Sandeep Parikh, je Warlock, u biti stokerski zaljubljen u Codex. Vork Warrior (Jeff Lewis) je vođa ove grupe. Jako ozbiljno sve to shvaća, i rekla bi da mu je to više od pukog igranja. On živi igru.

Web serija The Guild

Clara (Robin Thorsen) je mag i meni najsmiješniji lik.  Jako je simpatična i “nestvarna”, njezine odgojne metode su jako upitne, ali zabavne za gledati, pogotovo  koliko daleko može ići u zanemarivanju djece na uštrb igranja. Tinkerballa (Amy Okuda)  je cool karakter, Ranger/Archer u igri.  Ona je nešto kao bully girl te zajednice.

I naposljetku,  Bladezz (Vincent Caso) ili Rogue of the Guild je  srednjoškolac koji ispunjava dva glavna stereotipa: igra igrice i pucaju ga hormoni.

To su glavna šestorka, ali u kasnijim sezonama dolaze nova imena uz već postojeće karaktere, od kojih bi osobno izdvojila Michele Boyd kao Reily (Zaboova djevojka sa dominatrix pretenzijama) i Will Wheaton kao Fawkes, lider njima suprostavljenog guilda Axis of Anarchy.

Likovi su zanimljivi i otkvačeni, pogotovo Clara.  Osobno mi je najdraža Codex, a najcool Tinkerballa (mada me je razočarala u trećoj sezoni).  Svakako jedna od prednosti web serija je kratki format, te se upravo tu vidi koliko je kvalitetna neka serija, kad te uspije u svega 3 i pol minute zadiviti skriptom, odličnom glumačkom postavom i likovima koje oni predstavljaju. Definitivna preporuka!

Vork, Zaboo i Codex (The Guild)

Započeta u nezavsinoj produkciji i financirana od strane fanova, kasnije im dolazi Microsoft kao financijska podrška te se počinju prikazivati na Microsoftovim servisima (Xbox Live Marketplace, Zune Marketplace i MSN Video). Dosad je prikazano četiri sezona, od kojih se sve četiri sezone mogu pogledati online na The Guild Youtube, a snimanje pete sezone je nedavno završilo.

Watch The Guild

Twitter

Facebook

Prva sezona

Druga sezona

Treća sezona

Četvrta sezona

I za kraj, malo plesa uz The Guildovce.

2 misli o “The Guild (2007) – 1.-4. sezona

  1. Povratni ping: Dragon Age: Redemption « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s