Filmosfera

Pisci slobode (Freedom Writers, 2007)

Pisci slobode (2007)

Dobro, priznajem, jedna sam od „tih“. Moji filmski izbori često se vrte oko određenih glumaca, a u posljednjih nekoliko godina, jedan od njih je i Patrick Dempsey. Ali hej! Za mene je on J.F.Kennedy, ne dr. McDreamy i stoga – don’t judge me! 🙂 No dobro, o zgodnome američkom predsjedniku (ili ako baš želite – doktoru), te ostalom glumačkom sastavu nešto kasnije, a sada se vratimo na pravu temu – film „Freedom Writers” iliti “Pisci slobode“.

Erin Gruwell (Hilary Swank) mlada je učiteljica koja svoju karijeru započinje predavajući u srednjoj školi Woodrow Wilson. Iako na početku vrlo entuzijastična oko mogućnosti da pridonese stvaranju i razvijanju mladih umova, ubrzo shvaća da podučava razred međusobno podijeljenih učenika učenika čiji se životi vrte oko rasizma i pripadništvu bandama, te od kojih je ostatak autoriteta odustao. Ne želeći se pomiriti s takvim stavovima školske zajednice, Erin im pruže aktivni otpor, pokušavajući na različite načine približiti razred sebi, ali i jedne drugima, te poklanjajući dnevnike učenicima u kojima mogu svakodnevno izraziti poteškoće s kojima se susreću.

.

Hilary Swank kao Ering Gruwell (Pisci slobode, 2007)

.

Uz već poznatu H. Swank, u ulozi njezinog muža može se vidjeti P. Dempsey, a u ulozi učenika, između ostalih nalaze se April L. Hernandez kao buntovna Eva i ujedno glavna naratorica filma, poznati R&B pjevač Mario i Hunter Parrish – plašljivi jedini bijelac (u razredu).

Film „Freedom Writers“ izašao je još 2007. godine, no unatoč relativno zanimljivoj tematici koja neodoljivo podsjeća na dobre stare filmove poput „Dangerous Minds“ s Michelle Pfeiffer, te maloj, ali ipak prisutnoj ulozi P. Dempseya, trebale su više od 3 godine te prikazivanje na televizijskom programu (RTL), da bi konačno došao i na moj repertoar. Na prvo gledanje, prethodno spomenuta sličnost ipak je bila prevelika da bih zažalila zbog tog trogodišnjeg čekanja i „Pisce slobode“ svrstala u meni bolja filmska ostvarenja, no saznanje da je u ovome slučaju ipak riječ o biografskoj priči za mene predstavlja dovoljnu činjenicu zbog koje film vrijedi pogledati.

Ako ništa drugo, jedno vam jamčim – na kraju filma u mislima ćete imati onaj smiješak koji vam se pojavi kada shvatite da jedna osoba (i biserna ogrlica) ipak može učini značajnu razliku i jednostavno pomoći. Ocjena: 3.8/5.

.

*     *     *

.

Pisci slobode (2007) - glumačka postava

.

.

Glume: Hilary Swank (P.S. I Love You, Million Dollar Baby, Boys Don’t Cry, The Next Karate Kid), Patrick Dempsey (Grey’s Anatomy, Transformers: Dark of the Moon, Made of Honor, Enchanted, J.F.K.: Reckless Youth,), April L. Hernandez (Dexter, E.R.), Mario (Step up), Hunter Parrish (Weeds)

.

*     *     *

TRAILER:

.

Ivana

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s