Filmosfera

Pisci slobode (Freedom Writers, 2007)

Pisci slobode (2007)

Dobro, priznajem, jedna sam od „tih“. Moji filmski izbori često se vrte oko određenih glumaca, a u posljednjih nekoliko godina, jedan od njih je i Patrick Dempsey. Ali hej! Za mene je on J.F.Kennedy, ne dr. McDreamy i stoga – don’t judge me! 🙂 No dobro, o zgodnome američkom predsjedniku (ili ako baš želite – doktoru), te ostalom glumačkom sastavu nešto kasnije, a sada se vratimo na pravu temu – film „Freedom Writers” iliti “Pisci slobode“.

Erin Gruwell (Hilary Swank) mlada je učiteljica koja svoju karijeru započinje predavajući u srednjoj školi Woodrow Wilson. Iako na početku vrlo entuzijastična oko mogućnosti da pridonese stvaranju i razvijanju mladih umova, ubrzo shvaća da podučava razred međusobno podijeljenih učenika učenika čiji se životi vrte oko rasizma i pripadništvu bandama, te od kojih je ostatak autoriteta odustao. Ne želeći se pomiriti s takvim stavovima školske zajednice, Erin im pruže aktivni otpor, pokušavajući na različite načine približiti razred sebi, ali i jedne drugima, te poklanjajući dnevnike učenicima u kojima mogu svakodnevno izraziti poteškoće s kojima se susreću.

.

Hilary Swank kao Ering Gruwell (Pisci slobode, 2007)

.

Uz već poznatu H. Swank, u ulozi njezinog muža može se vidjeti P. Dempsey, a u ulozi učenika, između ostalih nalaze se April L. Hernandez kao buntovna Eva i ujedno glavna naratorica filma, poznati R&B pjevač Mario i Hunter Parrish – plašljivi jedini bijelac (u razredu).

Film „Freedom Writers“ izašao je još 2007. godine, no unatoč relativno zanimljivoj tematici koja neodoljivo podsjeća na dobre stare filmove poput „Dangerous Minds“ s Michelle Pfeiffer, te maloj, ali ipak prisutnoj ulozi P. Dempseya, trebale su više od 3 godine te prikazivanje na televizijskom programu (RTL), da bi konačno došao i na moj repertoar. Na prvo gledanje, prethodno spomenuta sličnost ipak je bila prevelika da bih zažalila zbog tog trogodišnjeg čekanja i „Pisce slobode“ svrstala u meni bolja filmska ostvarenja, no saznanje da je u ovome slučaju ipak riječ o biografskoj priči za mene predstavlja dovoljnu činjenicu zbog koje film vrijedi pogledati.

Ako ništa drugo, jedno vam jamčim – na kraju filma u mislima ćete imati onaj smiješak koji vam se pojavi kada shvatite da jedna osoba (i biserna ogrlica) ipak može učini značajnu razliku i jednostavno pomoći. Ocjena: 3.8/5.

.

*     *     *

.

Pisci slobode (2007) - glumačka postava

.

.

Glume: Hilary Swank (P.S. I Love You, Million Dollar Baby, Boys Don’t Cry, The Next Karate Kid), Patrick Dempsey (Grey’s Anatomy, Transformers: Dark of the Moon, Made of Honor, Enchanted, J.F.K.: Reckless Youth,), April L. Hernandez (Dexter, E.R.), Mario (Step up), Hunter Parrish (Weeds)

.

*     *     *

TRAILER:

.

Ivana

Jedna misao o “Pisci slobode (Freedom Writers, 2007)

  1. Wonderful articⅼe! That is the type of information that should be shared across the web.
    Disgrace օn the seek engines foг no longer positioning this post higher!
    Cοme on over аnd visit my site . Thank уou =)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s