Knjigosfera

Čuvarica sestre svoje – Jodi Picoult

Ni uz jednu knjigu nisam toliko puta promijenila mišljenje kao uz ovu!

Anna je dijete iz epruvete, začeta je pažljivim odabirom genetskog materijala kako bi bila savršeni donor sestri Kate koja boluje od leukemije. Ovako rečeno, ispada da su njezini roditelji čudovišta koja su si stvorili dijete koje točno odgovara onomu što njima (tj. njihovoj drugoj kćeri) treba. No, Kate je teško bolesna, a svaki bi roditelj učinio sve za zdravlje svoga djeteta, čak i na svijet donio drugo dijete savršeno kompatibilnih genetskih osobina kako bi spasilo prvo(?).

Problemi nastanu kada Anna odbije donirati bubreg. Kako bi zaštila svoju odluku, ona čak angažira vrlo cijenjenog odvjetnika, a njena obitelj ludi na sve to. S jedne strane je kćer koja će umrijeti bez sestrina bubrega, a s druge strane je kćer koja se ne želi podvrgnuti zahvatu da joj samo tako oduzmu organ. Ima li Anna pravo na tako “sebičnu” odluku koja će joj sestru osuditi na smrt? Ima li Kate pravo računati na sestrine organe jer, na kraju, Anna je rođena da bi je spašavala? Tu je i najstariji brat koji odrasta u problematičnog teenagera, a razlog je više nego očit – zanemarivanje od strane roditelja.  Dakle, zbog bolesne Kate normalan život nemju ni Anna ni Jess. Bolest je grozna stvar, ali Fitzgeraldovi su sve podredili Kate tako da, iako vole Jessa i Annu, ne čine ništa u njihovu korist. Zaista je teško odabrati stranu kad je Kate bolesna i to ne svojom krivnjom, a Anna je rođena samo da bi joj pružala sve što joj je u fizičkom smislu potrebno. No, povrh svega, sestre se vole, ponašaju se kao tipične djevojčice, roditelji ih također vole, štoviše, oni ne bi bili nimalo drugačiji od drugih obitelji da su svi zdravi. I baš roditeljska ljubav onemogučuje da se proglasi negativac, jer da je ona odsutna, to bi svakako bili roditelji. Oni im možda nisu pružali neke stvari koje djecu čine sretnom i zadovoljnom, ali zaista je teško pomišljati na lunapark i zoološki dok im jedno dijete umire.

Postoji i sporedna, ljubavna priča čiji su protagonist Annin odvjetnik i njezina savjetnica koja ju treba potaknuti da preispita svoju odluku. Ispada da se njih dvoje znaju još iz mladosti pa ovom prilikom rješe svoj davni i vrlo kobni nesporazum, a sve ih to ponovno dovede jedno drugom. Iako su možda trebali čitavo dijelo malo “rasteretiti”, mislim da su ga bespotrebno holivudizirali. No, dobra je vijest da su iz filma izbačeni!

Kraj je gorak, iako se na trenutak činilo da će se sve završiti sretno. Zapravo, svi koji su zaista pažljivo čitali uvod, krajem nisu ni malo iznenađeni, no koliko god pri početku bili usredotočeni, mnogima promakne jedna ključna sitnica.

Dakle, Anna je spasila život sestri po posljednji put, ali nitko nije sretan. Je li takav svršetak kazna? Ispunjenje zadaće? Teško je reći, zar ne?

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s