Knjigosfera

Hotel Grand – Renato Baretić

Na Julijevom blogu nepoznat Condoleez svako malo ostavlja dijelove svoga romana o Filipovom povratku u Grand, u dane njegova djetinjstva. Kao što to obično biva, priče o djetinjstvu su uvijek vedre, neopterećene i jednostave, no u ovoj se knjizi iz stranice u stranicu naslućuje nešto mračno, nešto loše.


Filipova obitelj nije nimalo prosječna. Osim što žive na katu jednog hotela u kojem pod paravanom noćnog kluba njegov otac vodi u kupleraj, Filipa svako jutro u školu prati zaštitar Martin, ujedno i jedini pravi prijatelj njegova oca, “kuća” mu je puna Ukrajinki, a za ljetne praznike jednoj od njih čak u posjet stiže kćerka, inače Filipova vršnjakinja. Kad smo već kod tog posjeta, pomalo je neobično da bi itko prostitutki dozvolio da joj dođe dijete, a još manje bi njegova žena ulagala tolike napore da se djevojčica dobro provede, te osjeća čim ugodnije i dobrodošlije. Filipov otac uistinu je izuzetak za kriminalne krugove i posao kojim se bavi, a nesvakidašnja ljudskost i korektnost naspram djevojaka na neki čudan način ga i kao oca čini boljim. Baš u trenutku kad se odlučio povući iz svega te zajedno sa obitelji napustiti čak i zemlju, stradao je, a ona zlokobnost koja je cijelo vrijeme visila nad događanjima, ostvarila se na najkrvaviji i za Filipa najtraumatičnij način. Tako će Ivona, njegova supruga, uz Martinovu pomoć uspijeti pobjeći, te osim Filipa i njegove tek rođene sestrice povesti i jednu od prostitutki i njezinu kćerku.

Filip se kao odrastao i fizički vraća u Hotel, “obračunava” sa osobom koju smatra odgovornom za očev kraj i prestaje biti aktivan na blogu. Što se samog bloga tiče, vrlo različiti i pomalo stereotipni primjeri blogera raspravljaju o svim mogućim pitanjima. Neki komentari sadrže savjete, neki pitanja, a neki nagađanja. No, među njima se pojavljuje i netko kome se ne sviđa Filipova ispovijest, netko tko ima potencijala za ostvarivanje neugodnih prijetnji.  Knjiga završava zatvaranjem bloga, a kraj nam ponovo nudi da si sami zamislimo što je prethodilo Julijevom pisanju na posljednjih nekoliko stranica i toj konačnoj odluci.

Kao što je Pričaj mi o njoj neobična priča o ljubavi, tako je Hotel Grand neobična priča o obitelji i nesvakidašnjem odrastanju. Još jedna sličnost koju dijele je i ratna pozadina, dok se likovi kontinentalaca koji dolaze na more silom prilika, kao i poigravanje s jezikom (bilo kao izmišljeni dijelekt, pravi Splitski ili vrlo vjerojatno netočni ukrajinski), nalaze i u Osmom povjereniku.

Sve zajedno – jednostavno i lijepo.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s