Knjigosfera

Pričaj mi o njoj – Renato Baretić

“Pričaj mi o njoj” je rečenica koju je nekoliko puta izgovorila Tomova ljubavnica Anita, a odnosi se na njegovu ženu. Pričat ću vam o njima.

Tomo je, prije svega, suprug nestale ratne heroine, a tek potom odvjetnik koji zastupa interese Srba u procesima deložacije, otac njihove kćeri Tee koja je preko dana posve normalna djevojčica, dok svake noći sanja mamu, te ljubavnik novinarke Anite.

Tomo i Anita sreli su se posve slučajno, ona zna sve o njemu (svi znaju sve o njemu), nastave svoje “bezazleno” druženje, te se upuste u ljubavnu vezu punu strasti i grižnje savjesti. Između njih je stalno prisutna Ivana, Tomina žena. Kao novinarka stradala je u ratnoj Slavoniji, te se smatra nestalom. Njezina obitelj prezauzeta je tugovanjem da bi bilo kakvim doprinosom pridonijela njenom pronalasku, tako da sav teret pada na Tomu, dok država također ne poduzima mnogo kako bi se razrješilo pitanje Ivanine sudbine.  Tomo mora trpjeti i njihove zajedničke nedjeljne ručkove, te bezbroj zajedljivih kritika. Iz takve svakodnevnice on kriomice i vrlo oprezno bježi Aniti, a i lijepo im je zajedno, zbog čega se kasnije oboje grizu. Smatraju se nemoralnima.

Zatim se desi nešto neočekivano: Aniti stižu vijesti da je Ivana živa u jednom logoru, te se njih dvoje po nalogu Anitinog šefa upute u Zagreb kako bi to podrobnije istražili. Odluče prekinutu svoju vezu, a nedugo zatim Anita napušta Split. Ponovo se sretnu pet godina kasnije nakon što Anita dolazi natrag saznavši da su Ivanini posmrtni ostaci napokon pronađeni i da će biti sahranjeni u Splitu. Anita se ne vraća Tomi, ili se to barem tako čini, no kako je kraj ostao otvoren, svatko si ga može zamisliti kao sretnog. U nekim drugim okolnostima i uz neku drugu radnju, kraj u kojem se dvoje ljudi vole i usprkos svemu i svima mogu imati zajedničku perspektivu, izgledao bi prebajkovito, sladunjavo i streotipno, no ova priča nije ni bajkovita, ni sladunjava ni stereotipna. Ova se priča odvija za vrijeme rata, likovi imaju ratnu pozadinu i rat im je na naki način zapečatio sudbine uglavnom u negativnim smislu.

Tako je i Ivanin brat pod ratnim okriljem postao kriminalac i na koncu od toga stradao. On je bio crna ovca svoje obitelji, suprotnost svojoj sestri.

Posebno simpatični su odlomci iz Teina dnevnika prepuni dječje iskrenosti i nevinosti. Iako se čini da se Tea hrabro nosi sa svom neizvjesnošću vezanu uz njezinu majku, noć kaže suprotno – uznemirena i sva u suzama budi se iz skoro svakog sna. Nakon pet godina ona se mijenja u pomalo tipičnu buntovnicu.

Ja ne volim ljubavne romane, no sve ljubavno iz ovog romana postaje diskretno ako se u obzir uzmu složena Tomina situacija, dvojbe glavnih junaka, te kompletna društvena slika Hrvatske 90-ih godina. Sve te “sporedne” teme lišavaju djelo prevelike sentimentalnosti pa je, po meni, Hotel Grand taj koji zrači emocijama.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s