Serijologija

Boardwalk Empire (2010) – 1. sezona

Spojimo li Martin Scorsesea, Mark Wahlberga (iliti Marky Marka) i Terence Wintera (scenarista i producenta Sopranosa), što ćemo dobiti? Odgovor je jednostavan – HBO-ovu seriju Boardwalk Empire (iliti “Carstvo šetališta“). Smještena oko 1920-ih u poznatom gradu zabave, Atlantic Cityju, serija priča o razdoblju koje je uslijedilo nakon I. svjetskog rata, vremenu prohibicije, naglašenog sufražetstva, legalne prostitucije, poznatih gangstera i brojnih političkih afera (doduše, stavljeno crno na bijelo lako je zaključiti da se u 100 godina malo toga promijenilo ;)). Prva sezona se sastoji od 12 epizoda, a već po prikazivanju pilota, serija je obnovljena za drugu sezonu.

Jednim dijelom utemeljen na istinitim osobama i događajima, a drugim dijelom prepušten kreativnosti pisaca, Boardwalk Empire okuplja veliki broj povijesnih ličnosti (uzmimo kao primjere ozloglašene gangstere Al Caponea, Johnny Torioa i Lucky Luciana, političara Edward L. Badera ili američkog predsjednika Warren G. Hardinga), te obrađuje brojne (više/manje) značajne događaje. Glavni likovi „Šetališta“ su alfa i omega Atlantic Cityja Enoch „Nucky“ Thompson (Steve BuscemiReservoir Dogs, The Big Lebowski, zabavni Rockhound u Armageddonu, The Sopranos), te njegov štićenik i osoba koja obavlja Nuckyjeve „prljave poslove“ James „Jimmy“ Darmody (Michael Pitt – najpoznatiji kao Jenin boy toy Henry u Dawsons Creeku, Murder by Numbers, Funny Games U.S.).

U ostalim (važnijim i) ništa manje zanimljivim ulogama nalaze se nimalo naivna Nuckyjeva priležnica (ljubavnica, djevojka ili koji je već prihvatljivi naziv) Margaret Schroeder (Kelly MacdonaldTrainspotting, neobična Mary u Gosford Parku, Nanny McPhee, No Country for Old Men), prohibicijski agent čudnih uvjerenja i seksualnih preferencija Nelson Van Alden (Michael ShannonBefore the Devil Knows You’re Dead, The Runaways), te Jimmyjev novi prijatelj i Nuckyjev zaposlenik Richard Harrow (Jack Huston – ne bi vjerovali ali to je tajnoviti Jamie iz Eastwicka The Twilight Saga: Eclipse), nekadašnji vojni snajperist koji je u Ratu ostao bez pola lica zbog čega na tom dijelu nosi masku. Iako se Richard pojavljuje tek sredinom prve sezone i možda i nema neku previše značajnu ulogu u dosadašnjoj radnji (objavljeno je da će u 2. sezoni Huston biti uključen u stalnu glumačku postavu), dio je jedne od meni najdražih scena, u kojoj Margaret čita djeci „Čarobnjaka iz Oza“ zbog čega se prestaju bojati unakaženog Richarda i prihvaćaju ga kao moćnog Limenog čovjeka.

Kao ljubiteljica pomalo drugačijih žanrova, te svjesna kritika mnogih koji su puno očekivali, a smatrali da su malo dobili, bila sam skeptična oko pružanja prilike Boardwalku. No znatiželja i ljubav prema dosadašnjim djelima prethodno spomenutih Scorsesea i Wahlberga, natjerala me da bacim oko. Srećom po mene (koja voli završiti sve započeto, ma koliku god muku i gubitak vremena to meni predstavljalo), krajnji ishod gledanja je bio vrlo pozitivan, te sam tih 50-ak minuta provela gledajući u ekran sa zanimanjem, pa čak i određenom dozom iščekivanja.

Ono što mi je u seriji posebno kvalitetno napravljeno je sama karakterizacija likova. Naime, svi su likovi prikazani kao ljudi sive unutrašnjosti, koji su u pojedinim trenutcima iznimno humani, dok kada je potrebno ne susprežu od nasilja ili ostalih neetičnih djela. Kao posljedica toga, za brojne scene nisam znala kako će završiti i što će pojedini likovi u njima napraviti, odnosno koje će odluke donijeti. Hoće li Margaret pregaziti sve svoje principe i iznevjeriti sve u što je vjerovala? Može li joj Nucky vjerovati (može li ikome, što se toga tiče)? Hoće li Jimmy stati uz svoga oca kojeg mrzi i izdati Nuckyja? A Nelson… što uopće reći za Nelsona… Možda najodbojniji, a ujedno i najnepredvidljiviji lik od svih, bez kojeg bi Boardwalk izgubio dio draži i za kojeg bi po meni Michael Shannon trebao osvojiti i pokojeg Emmyja.

Nekome iznimno kvalitetna (što je vizualno neosporivo), drugome možda glumački nedorečena, Boardwalk Empire sve je samo ne jednodimenzionalna serija. Stoga, ukoliko vas zanima to povijesno razdoblje, volite gangsterske serije, ne smeta vam golotinja i pojedine vrlo eksplicitne scene (što seksa, što ubojstava — *kof, kof*… preporuča se gledanje udaljeno od djece i/ili roditelja), ili jednostavno volite miješati žanrove, s ocjenom 4.0/5 upućujem vas da započnete svoju „šetnju“.

Lp, Ivana

Jedna misao o “Boardwalk Empire (2010) – 1. sezona

  1. Povratni ping: Obnovljene i otkazane serije za 2011/12 « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s