Filmosfera

Vanishing on 7th Street (2010)

Ugasite sva svjetla i ponavljajte za mnom: „Moje ime je __________ (izgovorite svoje ime) i ja postojim“. Još uvijek ste tu? E odlično, onda možete upaliti svjetlo i nastaviti čitati.

Ukoliko ste gledali film Vanishing on 7th Street (Nestajanje u 7. ulici), moj maleni uvod mogao bi vam biti jasan, a ako niste, vrijeme je da to učinite. Naime, Nestajanje je film u kojem se miješaju elementi SF-a, horora, misterije i trilera, te kao takav pun je poprilično nejasnih i pomalo živcirajućih scena (K’vragu James, možeš li biti gluplji? Treba te dobro nalupati po guzici! – ne pozivam na nasilje ;)).

Napravljen pod redateljskom palicom Brad Andersona (The Machinist, Masters of Horror, Fringe), film obrađuje radnju smještenu u Detoitu, prateći četiri lika (ukoliko reda radi dodamo i creepy curicu, mogli bismo mirne duše reći da je to jedina glumačka postava, dok se ostale uloge svode na cameo prikaze) – Lukea (Hayden Christensen), Paula (John Leguizamo), Rosemary (Thandie Newton) i Jamesa (Jacob Latimore), koji otkrivaju da su ljudi oko njih nestali u mraku i zajedničkim se snagama pokušavaju izboriti za svijetlo i opstanak. Prilikom toga, susreću se s brojnim iskušenjima i prividima, te moraju doći do odluke hoće li vjerovati samo sebi ili riskirati svoje živote, pružiti ruku i pomoći drugima.

Kao mnoštvo drugih filmova, Vanishing on 7th Street ne pruža potpuno zadovoljavajući kraj, već prepušta mnoštvo mogućih interpretacija mašti gledatelja. Spomenimo još samo da se  unutar njega spominje misterija “Izgubljene kolonije” Croatoan (za koju postoje teorije da je uključivala dalmatinske moreplovce), tako da bi osobe koje su s njom upoznate možda mogle pronaći nešto što bi dovelo do boljeg razumijevanja filma. Ja sam nažalost, unatoč tome što sam gledala epizodu s Croatoanom u Supernaturalu i film Mindhunters, ostala s mnogim nejasnoćama. No, voljela bih saznati neke odgovore i stoga nakon što pogledate film, rado bih čula vaš na moja brojna pitanja (SPOILER ALERT!!)… Počnimo od toga zašto sa svjetiljkama koje su imali (a uz sve one baterije, vjerujem da su mogle dovoljno dugo potrajati, sigurno više od svega nekoliko dana) nisu otišli do supermarketa i/ili malih dućana i tamo pokupili baš sve što svijetli i daje energiju? Zašto na početku filma Lukeov (btw: „Luke, I am your father.“ – Itko? Ma dajte, to mi je bila prva pomisao kada sam čula ime Haydenovog lika ;)) mobitel nije radio? Čak i pod pretpostavkom da su telekomunikacijski tornjevi (ili kako se već to zove) srušeni, mobitel bi se ipak upalio, a isti slučaj je bio i sa satelitskim telefonom u TV redakciji. Nekako sumnjam da su baš oba uređaju ostala bez baterije… Ili možda i jesu, tko više zna. I na posljetku, je li zapravo ono što je njima bilo stvarnost bila neka vrsta čistilišta ili pakla, ili možda neka koma, a trenutak kada nestanu zapravo poželjni događaj i neka vrsta njihovog povratka u normalu, buđenje ili nešto slično?

Na IMDb-u film je dobio ocjenu 5 od mogućih 10. Unatoč tome što na kraju imate osjećaj da sve što se dogodilo u tih sat i pol (dužina je dodatan plus – 1,5 h je sasvim dovoljno za bilo koju radnju) je moglo biti strpano u 20 minuta i da su nam mogli pružiti pošteni kraj u pravom smislu, a ne da si mislite „čemu ovo“ i „ništa ne kužim“, kod mene film dobiva koji bod više i ocjenu 3.8/5. Zašto? Možda je neloša ideja to zaslužila. A možda sam jednostavno laka na Haydena (Higher Ground – kratka ali slatka serija moje mladosti) i Johna (a tko ne bi volio dr. Victor Clementea). Pogledajte i prosudite sami!

*     *     *

.

GLUME: Hayden Christensen (Takers, Jumper, Star Wars: Episode III, Star Wars: Episode II, Higher Ground), John Leguizamo (The Lincoln Lawyer, ER, Ice Age 1, 2 & 3, Land of the Dead, Moulin Rouge!, Super Mario Bros., Casualties of War), Thandie Newton (ER, RocknRolla, Run Fatboy Run, Crash), Jacob Latimore

*     *     *

Lp, Ivana

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s