Knjigosfera

Livada Crnog Labuda – David Mitchell

Jason Taylor je tipičan primjer netipičnog dječaka. On živi u Livadi Crnog Labuda koja, naravno, nema nikakve veze s crnim labudima, mora se nositi sa svom silom izazova s kojima se već susreću dječaci njegove dobi, a uz to on još i muca (zapravo, zapinje… sam Jason je objašnjavao razliku). Život u provinciji nije  ni malo lagan za dječaka opterećenog vlastitim odrastanjem, nerazumijevanjem svekolike okoline, zlostavljanjem vršnjaka, te nestretnom zaljubljenošću.

Knjiga prati godinu dana Jasonova života u kojoj se mnogo toga mijenja iz temelja.

Naizgled savršena obitelj u kojoj je majka uzorna domaćica kojoj je vrhunac života postao pripremanje slasnog deserta (primjedba njezine sestre), otac je hranitelj obitelji, a sestra vrlo inteligentna, ambiciozna i perspektivna mlada djevojka. Jedino Jason voli pisati i ima govornih problema, što je u površnom i banalnom svijetu mediokritetskih svjetonazora nepremostiva mana. No, u toj godini, majka će se zaposliti, sestra upisati fakultet, otac podići ogromni zajam za svoju ljubavnicu, a Jason će dobiti vjetar u leđa što se njegovog pisanja i anonimnog objavljivanja pjesama tiče. Sve to odigrava se uz pokoju trzavicu, a Taylorovi prestaju biti savršeni.

Osim toga, Jason se mora nositi i sa školskom bandom, tj. svojim mučenicima. Propustio je priliku da postane cool jer je zastao da spasi (jedinog) prijatelja pa je postao metom lokalih nasilnika i njihovih zlostavljanja. Da stvar bude gora, Dawn je radije odabrala jednoga od njih umjesto njega! No, Jason će joj se, makar nehotice, sasvim lijepo osvetit pred kraj.

Usred svih tih neugodnosti i nedaća, on piše predivne pjesme i sklapa zanimljivo prijateljstvo s ženom koja ih zapravo objavljuje. Bilo bi ravno samoubojstvu da ih potpiše svojim imenom, stoga izmišlja, po njemu, umjetničkije ime i prezime kako ga nitko ne bi prepoznao. U pjesmama piše o stvarima za koje ni ne slutimo da ih je svjestan.

Kako se radnja zbiva u godini Falklandskog rata, jasno je da će jedan od sudionika biti i njihov sumještan, a sam Jason će svjedočiti njegovom opraštanju s djevojkom, te devet mjeseci kasnije njenom odlasku u rodilište. 😉 Zanimljivo je pratiti Jasonova razmišljanja vezana uz Falklandske ratove koja su, nesumnjivo, razmišljanja cijele Engleske. Jason je bio toliko zaokupljen ratom da je čak vodio dnevnik!

Mentalitet te engleske zabiti najbolje se pokazao dolaskom Roma. Postalo je jasno koliko su svi opterećeni predrasudama, nerazumni, primitivni i glupi… Tu su još i pustolovine po razbijenom satu i čudnoj, te pomalo zastrašujućoj ženi koja živi u kući u šumi.

Ich forma za intimnost, a dječji pripovjedač za bezazlenost, nevinost i direktnost. Jason Taylor, Livada Crnog Labuda i David Mitchell…

 
Jasmina

2 misli o “Livada Crnog Labuda – David Mitchell

  1. Povratni ping: Pandora u Kongu – Albert Sanchez Pinol | geekosfera

  2. Povratni ping: Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta: David Michell | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s