Knjigosfera

Otmjenost ježa – Muriel Barbery

“Look if you had one shot, one opportunity

To seize everything you ever wanted

One moment

Would you capture it or just let it slip?”

Kolike su šanse da ostarija kućepaziteljica u elitnoj pariškoj četvrti poznaje Eminema i ove njegove stihove? Pa, jednake onima da je strastvena obožavateljica ruskog relizma, zaljubljenica u holandske mrtve prirode, japanski film i vrsna poznavateljica filozofije.

Renne je, dakle, kućepaziteljica, oku ni malo ugodna izgleda, ali zato vrlo (samo)učena. Trudi se biti posve neupadljiva i odgovarati stereotipu neuke, proste i nezanimljive udovice s mačkom. Jedina joj je prijateljica Manuela, plemkinja u duši, kako bi Renee rekla. Renee prezire svijet bogatih, otmjenih stanara ulice Grenelle br. 7. Ruga se njihovim površnim navikama, ispraznim životima, neznanju i predrasudama. Dok su oni po rođenju stekli status društvene kreme i svega što taj položaj podrazumijeva: vrhunsko obrazovanje, lijepe manire, poštovanje;  ona je rođena u siromašnoj seoskoj obitlji, vrlo rano je prisiljena napustiti školu, sama se upoznaje sa različitim znanjima, a gotovo da i nema ničije poštovanje. Prilično paradoksalno: kućepaziteljica bolje poznaje Marxa od nasljednika stare industrijske dinastije, filozofiju od razmežene studentice koja piše doktorat o Guillaumeu d’Ockhamu, te se zgraža nad nepismenošću dame iz najvišeg društva.

Još jedan paradoks je njena prijateljica Manuela. Iako samo kućna pomoćnica, neuka Portugalka, te kao i Renee na dnu društvene ljestvice, ona je “rođena plemkinja”, kraljevskih manira na kojima joj mogu pozavidjeti i svekolike dame čije je prljave gaće prisiljena skupljati. Njih se dvije druže, zajedno ispijaju čaj i uživaju u Manuelinim vrhunskim slasticama.

U istoj zgrad živi dvanaestogodišnja Paloma koja je po razmišljanju o svojim sustanarima i općenito bogatim ljudima vrlo nalik na Renee. Također, obje su opčinjene nečim japanskim. No, za razliku od nje, Paloma je dijete bogate obitelji i odlučila se ubiti na svoj trinaesti rođendan. Vrlo je nesretna i nezadovoljna je svojim površnim roditeljima i sestrom, te bezveznim svijetom kojemu ne vidi smisla.

Za obje će se štošta promijeniti kad se u zgradu doseli gospodin Ozu, a njih će troje, naravno, postati prijatelji. Ispijanje čaja od jasmina, kojekakve rasprave o koječemu… Zatim Renee zgrabi svoju šansu o kojoj priča Eminem, a Paloma pronađe smisao:

”…pomislila sam da je, na kraju, možda to život: puno razočaranja ali i nekoliko časaka ljepote kad vrijeme više nije isto.”

Čitava knjiga sastoji se od duhovitih i dubokoumnih dnevničkih zapisa Palome i Renee. Osim svojih razmišljanja, zapisuju i različite zgode kako svoje, tako i ljudi oko njih, sve u svrhu da čim vjernije opišu malograđansku atmosferu u domovima i okolini bogatih. Bez okolišanja, uljepšavanja ili dramatiziranja. Vrlo čitko i zanimljivo, potpuno drugačije i odlično!

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s