Knjigosfera

Millennium trilogija – Stieg Larsson


Muškarci koji mrze žene

Muškarci koji mrze žene prvi je, a po meni i najzanimljiviji dio spomenute trilogije. Osim što se upoznajemo s glavnim likovima, pred nama je interesantna i napeta priča koja sama po sebi nema tolike veze s ostatkom, ali je odličan uvod zbog kojeg se ostatak zavoli.

U parnici s vrlo moćnim poduzetnikom, Mikael Blomkvist je proglašen krivim za klevetu, što ne samo da narušava njegov novinarski ugled, već ga i lišava sobode na godinu dana. Smatrajući da je najbolje za njegov i Erikin časopis da se povuče, prihvaća neobičnu ponudu da sastavi kroniku obitelji Vanger, koja je bila više nego neodovljiva nakon što mu je Henrik Vanger ponudio dokaze koji će uništiti Wennerstroma  i Mikelu povratiti ugled. No, Blomkvist ni ne sluti da će se njegovo piskaranje Bogu-iza-nogu pretvoriti u potragu za netragom nestalom Harriet, te pronalaženjem serijskog ubojice. U nizu opasnih i uzbudljivih pustolovina pridružit će mu se Lisbeth Salander, koja je sama po sebi toliko neobična da bi i samo priča o njoj bila više nego dovoljna za jednu knjigu. Samouka hakerica, natprosječno inteligentna, asocijativna, lik kojeg se treba pročitati. Zaplet je kriminalistički i kao takav jamči da se stranice čitaju u dahu. No, radnju ipak usporavaju opisi i podosta usputnih epizoda koje pružaju jasniju sliku o likovima. Baš kroz njih možemo suditi o nepravednosti društva i apsurdnosti pravnog sustava u prilično sređenoj zemlji kao što je Švedska.

Djevojka koja se igrala vatrom

Drugi dio započinje tamo gdje se s prvim stalo, no kako se nisu ostale za riješiti nikakve zagonetke, kreće se s novim temama. Ubojstvo mladog Millenniovog suradnika i njegove djevojke šokiralo je svakoliku javnost, a glavna osumnjičena bit će ni manje ni više no Lisbeth Salander. Iako se mladi par bavio istraživanjem prostitucije, kao logični krivac pokazat će se neprilagođena djevojka koja je odrasla u psihijatrijskoj klinici. U prilog joj ne ide ni nenadan nestanak. Saznaje se podosta o Lisbethinom djetinjstvu tako da čitatelj ima pravu sliku o njoj i naprosto ga nervira sva nepravda koja joj se nanosi.

Kule u zraku

U trećem dijelu Lisbeth je pronađena, u bolničkom je pritvoru i počelo joj je suđenje. Mikael okuplja sve njezine prijatelje (začudo, ona ih ima!). Kule u zraku bave se i Švedskom tajnom službom, te položajem malog, beznačajnog pojedinca u ogromnom državnom aparatu koji ima više ciljeve, mora žrtvovati nekolicinu za dobrobit kolektivnosti, a u svoj toj plemenitosti postaje sam sebi svrhom. I treći nastavak obiluje usputnim epizodama.

Trilogija  je dobila ime po Milleniumu, političkom magazinu koji oko sebe okuplja glavninu likova. Svakom od nastavaka je svojstveno podrobno opisivanje svega i svačega, društveni angažman, te isti junaci: uredništvo Milenniuma, Dragan Armanski, Lisbeth, njen skrbnik… U svakom od njih dobije se mali fragment složene cijeline, a kako postoje informacije da je Larsson započeo s pisanjem četvrtog dijela (navodno ga dovršava njegova djevojka) od ukupno 10 knjiga, može se samo zamišljati kako bi se sve to završilo: bi li ponestalo napetosti, možda bi se sve razvodnilo, a možda bi odlutalo u nešto sasvim neočekivano.

Jedina ozbiljna zamjerka bila bi upućena nešto slabijem poznavanju povijesti ovih (hrvatskih, balkanskih) prostora. Velika pohvala ide na račun toga da u otprilike 2 000 stranica Larsson ni jednom ne zamara čitatelja.  Millennium se ne treba čitati zato što je popularan, već zato što je uzbudljiv, pristupačan i poučan, a i nema originalinijeg načina od ovoga da se sazna kako Švedska nema Ustavni sud!

Jasmina

Oglasi

Jedna misao o “Millennium trilogija – Stieg Larsson

  1. Povratni ping: Muškarci koji mrze žene ( Man som hatar kvinnor, 2009) « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s