Filmosfera

Crvenkapica (Red Riding Hood, 2011)

Kad bi me netko pitao što mi je iz bajke Crvenkapice najviše ostalo u sjećanju, zacijelo bi to bile riječi:

“Bako zašto imaš tako velike oči?” – “Da te bolje vidim, dijete moje.”

“Bako, zašto imaš tako velike uši?” – “Da te bolje čujem, drago dijete.”

“Bako, a zašto imaš tako velike zube?” – “Da te bolje prožderem.”

.

Novi film redateljice „TwilightaCatherine Hardwicke, Red Riding Hood (Crvenkapica) prikazuje poznatu bajku braće Grimm na jedan posve drugačiji način. Crvenkapica više nije naivna mala djevojčica koja ovijena crvenim ogrtačem i s košaricom u ruci skakuće šumom do kuće bolesne bake (doduše…), već draga i neobična djevojka Valerie (Amanda Seyfried) (iako, ukoliko se prisjetim scene s zecom, moram se zapitati – sociopat u razvoju?) koja živi s roditeljima (Billy Burke i Virginia Madsen) i starijom sestrom Lucie (Alexandria Maillot) u malenom selu Daggerhorn. Valerie je zaljubljen u Petera (Shiloh Fernandez), siromašnog i uzbudljivog drvosječu s kojim je odrasla, no njezini roditelji dogovore brak s bogatim, mirnim i dobrodušnim Henryjem (Max Irons). U trenutku kada se Valerie i Peter spremaju zajedno pobjeći, čuju vriskove i po povratku u selo otkriju da je Vuk s kojim su seljani desetljećima održavali primirje prinoseći mu mjesečne životinjske žrtve, ubio njezinu sestru. Kao posljedica toga, muškarci uspješno odlaze u lov na ubojitu životinju, no dolaskom u selo oca Solomona (Gary Oldman), okrutnog svećenika koji ima iskustva sa sličnim ubojstvima, otkrije se kako je ubijeni vuk zapravo samo obična životinja, dok je ubojica zapravo vukodlak u obličju čovjeka, koji se krije među njima samima. Naravno, kako bi priča ipak zadržala određene sličnosti s bajkom, Vuk progovara, no ovaj put ga samo Crvenkapica razumije (Vještica!!!).

Ostatak priče je uobičajen – panika se širi gradom i svatko sumnja u svakoga (čak i Valerie u misterioznog Petera, Peter u Henryja, Henry u Petera, Baka u Henryja, Henry u Baku – a ja u sve 🙂), Crvenkapica otkriva pravu istinu o svojoj obitelji, Baka je sve jezivija, dječaci postaju muškarci, a prijatelji izdaju prijatelje.

Ukoliko dobro pamtim, kritike na film i nisu bile nešto najbolje. Usprkos tome, ja sam dobila ono što sam i očekivala, pa čak i više – nelošu radnju, vizualno odlične scene (doduše, zanima me kako bi sve izgledalo da je redateljska palica bila u rukama Tima Burtona), ljepuškaste glumce, drugačiji pogled na poznatu bajku, te ono najzanimljivije – misteriju otkrivanja velikog zločestog Vuka i njegove opsjednutosti djevojkom u crvenom plaštu. Ako pričekate do kraja filma, za vrijeme creditsa ćete kroz kratke scene moći vidjeti što se dogodi s Crvenkapicom i Lovcem, a na samome kraju (nakon creditsa), dobit ćete priliku vidjeti i neke izbačene scene, a među njima i ono za što bih mogla pretpostaviti da je snimljeno kao alternativni kraj – odgovor na pitanje što bi se dogodilo da je Crvenkapica rekla Vuku „Da“.

Bajke i basne često nose pouku „Ne pričajte sa strancima“ (koji vam nude slatkiše 😀), no Red Riding Hood želi pobuditi i pitanje može li se vjerovati i ljudima koje poznajemo i koje volimo. Zato, uživajte u filmu i zapamtite – slušajte majku, ne skrećite s puta, „Vjerujte u legendu.“ i „Čuvajte se Vuka!“.

*     *     *

.

GLUME: Amanda Seyfried (Big Love, Letters to Juliet, Dear John, Mamma Mia!, Veronica Mars), Gary Oldman (The Dark Knight, Harry Potter 3,4,5, Batman Begins), Billy Burke (Twilight 1,2,3; 24), Shiloh Fernandez (Skateland, Three Rivers,Jericho), Max Irons (Dorian Gray), Virginia Madsen (The Event, Scoundrels, Sideways), Lucas Haas (Inception, Material Girls), Julie Christie (New York, I Love You, Away from Her, Doctor Zhivago, Darling), Michael Shanks (Stargate SG-1, Andromeda)

*     *     *

.

Lp, Ivana

2 misli o “Crvenkapica (Red Riding Hood, 2011)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s