Filmosfera

Zvijer (Beastly, 2011)

Volim bajke. Kao i većina djevojčica, uživala sam čitajući ih i maštajući kako bi bilo živjeti u to vrijeme kao jedan od njihovih likova – biti princeza koja pronađe pravu ljubav u siromašnom, ali dobrom mladiću (Aladdin, Zlatokosa) ili biti obična djevojka koju spasi i odvede princ na bijelome konju (shout out to Kate Middleton 😉). Iako to činim mnogo rjeđe nego kada sam bila mlađa, i dalje ih volim čitati, no okružena mnoštvom alternativnih medijskih proizvoda (čitaj: filmovima i serijama), sve češće umjesto knjige bacim pogled na TV ekran.

Nije potrebno mnogo razmišljati da shvatimo kako je većina današnjih romantičnih filmova zasnovana upravo na bajkama. Iako je Beastly (Zvijer) napravljen prema istoimenoj knjizi Alex Flinn (na moje opće iznenađenje riječ je o ženi, a ne muškarcu), spomenuta novela zapravo je napisana kao suvremena verzija jedne od najljepših ljubavnih priča – one od Ljepotice i Zvijeri. U bajki, čarobnica je odlučila kazniti sebičnog i razmaženog kraljevića pretvorivši ga u zvijer, a njegovo prokletstvo moglo je biti skinuto samo u slučaju da prije nego što padne posljednja latica čarobne ruže koja će cvjetati do njegovog 25. rođendana, kraljević pronađe djevojku koja će se u njega zaljubiti, a on joj uzvrati ljubav. Ne dogodi li se to, ostatak svog života ostati će zarobljen u zvjerolikom tijelu.

U ovome slučaju, kraljevića utjelovljuje sedamnaestogodišnji Kyle (Alex Pettyfer), zgodan, tašt i arogantan bogataš koji vlada svojom srednjom školom kao kraljevstvom, prezirući i ismijavajući sve drugačije od sebe. Nakon što pokuša poniziti neobičnu Kendru (Mary-Kate Olsen), zapravo čarobnicu zamaskiranu u srednjoškolku, ona kazni njegovu okrutnost bacanjem čini zbog kojih se Kyle pretvori u stvorenje s vanjštinom koja odgovara njegovoj ružnoj unutrašnjosti. I baš kao u bajci, jedini način da se bačena čarolija prekine je da unutar godine dana, prije nego procvjeta posljednji cvijet na stablu naslikanom na njegovoj ruci, Kyle pronađe djevojku koja će zavoljeti njegovu unutrašnjost i izgovoriti mu riječi „Volim te“. U suprotnom, zauvijek će ostati Zvijer.

Kako je vrijeme prolazilo, Kyle je shvatio da je njegov dotadašnji život bio ispunjen lažima. Otac (Peter Krause) ga je preselio u drugu kuću čim je prihvatio da je njegovo stanje nepromjenjivo, dok su njegovi nekadašnji prijatelji, misleći da je Kyle na odvikavanju, shvatili da im je mnogo bolje bez njega. Odustajući od mogućnosti da će se ikada vratiti u normalno stanje, Kyle se sprijateljuje sa svojom domaćicom Zolom (Lisa Gay Hamilton) i slijepim učiteljem Willom (Neil Patrick Harris). Na kraju, uz njihovu pomoć odluči osvojiti lijepu i tihu Lindy (Vanessa Hudgens), njegovu nekadašnju razrednu kolegicu koju je prije ignorirao, shvaćajući da bi upravo ona mogla biti njegova prilika za pravu ljubav.

Je li Kyle uspio u svome naumu, prepustit ću vam da pogledate sami (kao teško je pogoditi). Ali prije nego završim, željela bih još spomenuti tri stvari (-ish…) koje su mi se posebno svidjele – Alexova tetovaža (pogotovo kada mu se na drvetu na ruci za Božić pojave lampice), kostimi od Mary-Kate (iako bih malu Michelle radije vidjela kao hipstericu) i naravno legen-pričekajte-darni Neil Patrick Harris (nije mi bitno koju ulogu glumi, ali dok god se oblači u odjela i viče „Wassup!“ – kod mene prolazi).

Ono što mi se manje sviđa je da je ipak riječ o malo previše tinejdžerskom filmu. Mislim, nemojte me pogrešno shvatiti, nemam baš ništa protiv njih (ne, zaista… Gossip girl je čak moja najdraža serija :D), ali čak i tinejdžerski filmovi (još jednom – čak gledam i One Tree Hill, 90210 i Pretty Little Liars ;)) mogu imati nekakvu dubinu. Nažalost, mislim da je Beastly ipak ciljao isključivo na mlađu populaciju. Ali, čak i takav, uz pokoje „Ma daaaj…“, bez ikakve muke može popuniti vaše slobodno poslijepodne.

*     *     *

GLUME: Alex Pettyfer (I Am Number Four, Tormented, Wild Child), Vanessa Hudgens (Sucker Punch, High School Musical 1, 2 & 3), Mary-Kate Olsen (New York Minute, Weeds, Full House), Peter Krause (Parenthood, Dirty Sexy Money, Six Feet Under), Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother, Dr. Horrible’s Sing-Along Blog, Doogie Howser, M.D.), Lisa Gay Hamilton (Men of a Certain Age, The Practice)

*     *     *

.

Lp, Ivana

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s