Knjigosfera

Lolita u Teheranu – Azar Nafisi

Azar Nafisi bila je sveučilišna profesorica u Iranu sve do režima ajatolaha Homeinija. Osim što predaje književnot i ne krije svoje oduševljenje zapadnim klasicima te tako prkosi čudorednim normama svojega društva, tvrdoglavo se odbija pokoriti režimu na ikoji način pa čak i nenošenjem zara.

Azar oko sebe okuplja nekoliko svojih studentica te zajedno, u tajnosti,  osnivaju čitateljski klub. Teme njihovih tjednih sastanaka su redom klasici zapadne književnosti, u Iranu zabranjeni. Interesantno je kako se ljubav prema književnosti probija na ljestvici prioriteta nekoliko mladih žena koje su toliko različite da se mimo njihovih čitateljskih sastanaka nikad ne bi družile, a opet, ta zajednička strast drži ih zajedno i ohrabruje da čine nešto loše, tj. da čitaju zabranjenu literaturu i riskiraju rigorozne kazne.

Knjiga je podijeljena na četiri dijela od kojih se svaki bavi jednim autorom. Jedan od njih, naravno, govori o Nabokovoj Loliti, odakle knjizi i naslov. Kad smo već kod naslova, on nije ni malo slučajan ili bezazlen, on nije isključivi pokazatelj autoričinih preferancija. On nagoviještava nešto drugačije, neočekivano, opasno i tajanstveno, jer svatko tko je imalo upućen u tematiku Lolite (Nabokove) i vjerske režime može zaključiti da se radi o nezamislivoj kombinaciji.

Osim o problemima, nesrećama i nepravdi s kojima se kao žene suočavaju njene studentice, autorica piše o kulturnom i intelektualnom životu u okolnostima svekolike represije sa strane ajatolaha Homeinija. Gotovo je za ne povjerovat da djevojka može presenzualno jesti jabuku, da se u zatvoru siluju djevice kako ne bi dospjele u raj, da se autobus koji prevozi književnike planira spustiti u provaliju, da su zabranjeni filmovi, glazba, knjige…

Ova knjiga sigurno ne bi bila toliko uspješna bez političko-povijesnog konteksta. Njeni likovi su stvarni, a svo zlo kroz koje prolaze čini ih junacima u književnom smislu. Kad bi nekoliko studentica i njihovu profesoricu smjestili u drugačiju zemlju, dali im sva ljudska prava i slobode, reakcije nikako ne bi bile iste. Koliko god su zapažanja o književnosti inteligenta, ona bi također ostala nezamijećena da ih iznosi intelektualka čija sredina nije toliko turbilentna i drugačija. No, stil autorice toliko je divan da bi njene skladne rečenice čak i izvješče o vremenskoj prognozi učinile književnim remek djelom. Ljepota Lolite u Teheranu ne leži u tematici o potlačenosti žena u islamskim zemljama ili opčinjenosti književnošću, njena ljepota proizlazi iz načina na koji je Nafisi paralelno pisala o obojem.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s