Animacija

Piercing I (2010)

Piercing I, ove godine prikazan na zagrebačkom Animafestu, prvi je kineski nezavisni dugometražni animirani film. Radi se o filmu mladog Liu Jiana čija se radnja odvija za vrijeme krizom pogođene 2008. godine.

Dvojica mladića, iako fakultetski obrazovana, ne mogu pronaći nikakav posao, te upadaju iz problema u problem. Društvo je korumpirano, policija je brutalna, a nitko nije sposoban povjerovati da postoji bar malo dobrih ljudi koji su spremni pomoći. Svijet je nepravedan. Dobra djela se ne nagrađuju, već se dobročinitelje tretira kao kriminalce. S druge strane, kriminalci su ugledni građani. Financijska kriza uzrokovala je sveopću moralnu krizu, a sve se to lomi na leđima najnjižih i najranjivijih. Tako se dvojica naših junaka nekako probijaju kroz život, suočeni sa nepravnodam i bezizglednom budućnošću, sve dok im na pamet ne padne nešto posve ilegalno i loše ali vrlo unosno. Nakon toga, hm… nakon toga prestali su se probijati kroz život. Takav kraj pomalo začuđuje. Doduše, prema negativcima je prevedan i zaslužen, no mladež je mogla završiti drugačije.

Film zapavo nije toliko loš koliko je publika možda nespremna sat i nešto vremena gledati vrlo depresivnu priču koja se odvija prilično sporo. Čak su i boje bile tmurne, pesimistične, bez života.  Problemi o kjima se radi nisu samo problemi Kine, već svake tranzicijske zemlje. Stvarnost koju je gledala na platnu publiku je čekala vani. No, bar se možemo tiješiti da nismo sami i da ima onih kojima je još gore nego nama.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s