Knjigosfera

Doručak kod Tiffanyja – Truman Capote

Doručak kod Tiffanyja svima je poznat filmski klasik iz 60-ih, no radnja istovremene pripovijetke koja je poslužila kao predložak ekranizaciji dešava se za vrijeme drugog svijetskog rata.

Doručak kod Tiffanya je mjera za sreću i uspijeh mlade Holly. Ona živi punim plućima, uživa u životu, netipična je, ponekad malo nestabilna i što je najvažnije, traži bogatog muža. U njenoj zgradi živi i mlad pisac Paul, a njihovi se životni putevi isprepliću na vrlo neobičan način. Između njih se ne razvija ljubavna veza, ali se razvije divno prijateljstvo.

Paul i njihov zajednički prijatelj slučajno jednog dana naiđu na fotografiju u novinama koja im liči na njihovu nekadašnju prijateljicu Holly i tad započinje Paulovo prisjećanje na njihovo poznanstvo. Bilo je tu svega: napuštena obitelj, nezadovoljni susjedi, bogata gospoda, mafijaš u zatvoru, brazilski bogati nasljednik, prijateljica koja se prva uspjela bogato udati i nesporazum s policijom.

Holly je prije svega vrlo prostodušna i bezbrižna djevojka zbog čega je i upala u nevolje. Srećom, imala je prave prijatelje koji je nisu napustili u vrlo fatalnom trenutku i pomažu joj da zgrabi još jednu priliku. I tako joj se ponovo otvara mogućnost za hvatanjem bogatog muža. Ponekada se činilo da ta djevojka nema osjećaja, da sve radi po nekom nagonu, doduše ni s malo zlobe, već prije nepromišljeno, stoga joj se sve moglo oprostiti. Prilično nezrela i neopterećena ikakvim pravilima, odvažila se sama pobrinuti za sebe i živjeti od svoje ljepote i poznanstava sa starijom i bogatom gospodom koja traže društvo djevojke poput nje.

Osim Holly, glavni protagonist je već spomenuti Paul iz čijih riječi sve doznajemo. Tu je i njezina povremena prijataljica Meg, također escort djevojka, mladi brazilski političar koji će biti Hollyin zaručnik, no zbog straha za reputaciju napustit će je, O.J. tj. njezin agent, Sally koji je mafijaš u zatvoru…

Film i knjiga se, osim po odnosima između dvoje glavnih likova razlikuju i po svršetku pa je, uzevši to kao mjerilo, film sretniji. Knjiga je vrlo jednostavna, radnja se ni u kojem času ne zaustavlja, a o svakom se uspije saznati sve što je potrebno da bi se uživalo.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s