Serijologija

Uvod u seriju: Warehouse 13 (2009)

Američka SF serija Warehouse 13 (SyFy)

Warehouse 13 je američka serija prvi put prikazana na Syfy networku u srpnju 2009. godine. Serija prati dvoje agenata Myka Bering (Joanne Kelly) i Peter Lattimer (Eddie McClintock), od trenutka kad budu oboje bačeni u čudni svijet nadnaravnog i paranormalnog, točnije od kada budu dodijeljeni posebnom odijelu Warehouse 13 (Skladište 13), smještenom u pusti krajolik Južne Dakote. Tu počinju peripetije.

Warehouse 13, opisan od strane kritike kao mješavina X filesa i Fringea sa dozom  Indiana Jones and Raiders of the Lost Ark, je zapravo  sve što treba imati jedna serija koji cilja na sci-fi fanovsku publiku. Sam koncept serije je prilično jednostavan i podrazumijeva postojanje  artifact-ova koji su lost in the world i utječu na ljudske sudbine, izravno ili neizravno.

Svrha postojanja Warehouse 13 je upravo skladištenje tih opasnih stvari koje u nedovoljno stručnim rukama mogu biti potecijalno opasni, ili u bilo čijim rukama, pošto općenito ljudi ni ne znaju da imaju artifact. Tu na scenu nastupaju agenti Secret Servicea, Myka i Pete,  koji ih skupljaju i pohranjuju u skladište ili kako oni to nazivaju Snag It. Bag It. Tag It.

Warehouse 13 ekipa

Tvorci serije su već dobro poznata imena, Jane Espenson, koja se može pohvaliti sudjelovanjem u serijama poput  Buffy the Vampire Slayer, Gilmore Girls,  Battlestar Galactica,  Dollhouse i u najnovijim akvizicijama,  Once Upon a Time, Game of Thrones Torchwood  (kao pisac ili izvršni producent), i D. Brent Mote.

Stoga ne čudi što serija ima odličan scenarij, sa primjesama humora i drame. Mene je najviše dojmio osjećaj steampunka i odlične priče.  Karakteri su jako zanimljivi i trodimenzionalni. Pete je kao manchild, šarmer, razigran i djetinjast, ali i rule-bender, za razliku od  Myke, koja je by-the-book agent, nerijetko iznervirana Peteovim ponašanjem i stavom.

Kao veliki fan X-filesa, i odlične dinamike Muldera i Scully (koju više nisam nigdje viđala u serijama), koji su se savršeno nadopunjavali – jedan skeptik jedan believer, stava sam da je Warehouse 13  našao svoje približne  Scully i Muldera , ali ne tako dramatične i hard in believeing or not believeing, leadere upravo u Myki Berek i Pete Lattimeru, koji imaju odličnu dinamiku i kemiju. Tu je još Artie (Saul Rubinek) kao geek-šef, Claudia Donovan (Allison Scagliotti) kao  briljantni techno-wiz i Frederic ili Mrs Frederic (CCH Pounder) kao direktor cijelog projekta Warehouse. Kasnije se u gostujućim ulogama pojavljuju Jaime Murray (Spartacus: Gods of the Arena, Dexter, Hustler), Tia Carrere , Roger Rees i drugi.

Myka Bering (Joanne Kelly) i H.G. Wells (Jaime Murray)

Samo mala trivija da karakter glumice Jaime Murray H. G. Wells (Helena G. Wells je žena u Warehouse 13 svijetu!) je bio toliko dobro prihvaćen od strane publike da je u planu spin off serija, smještena u 1890s steampunk okružje. Ne moram ni govoriti koliko se veselim tome, ako dođe do realizacije i uz uvjet da zadrže Jamie Murray koja doslovno glumački posjeduje lik! Bez nje, Wells ne bi bila ni upola toliko intrigantan karakter kao što jest!

Epizode su standalone, ali postoji big arc story koja je dovoljno zanimljiva, ali ne i naporna, kako to općenito glavne  priče znaju biti.

Da ne spojlam više, jednostavno pogledajte, jamčim zabavu, zanimljivu radnju i nadasve kreativne priče!

Inače, ova serija je raj za fanove Battlestar Galactice, Fireflya, Stargatea i Eureke, pošto glumci  (Joe Flanigan Tricia HelferMichael Hogan, Jewel StaiteSean Maher, etc.) iz navedenih serija elegantno i u zanimljivim ulogama gostuju u par epizoda. Ima dosta kulturalnih poveznica sa Star Trek i Star Wars fandomom, uglavnom u smiješnom kontekstu. Kažem, serija za true geek-ove. Ako ste prepoznali barem dva navedena naslova, onda pripadate u tu kategoriju.

Jewel Staite i Sean Maher u Warehouse 13

Serija ima dvije sezone, a treća sezona će uskoro imati premijeru 11. 07. 2011.

Nadovezati ćemo se na slijedeću sezonu, pa kratki izvještaj o pojedinačnim epizodama  slijedi nakon premijernog prikazivanja treće sezone!

4 misli o “Uvod u seriju: Warehouse 13 (2009)

  1. Povratni ping: Warehouse 13 – The New Guy « geekosfera

  2. Povratni ping: Warehouse 13:3.02 Trials « geekosfera

  3. Povratni ping: Warehouse 13: 3.03 Love Sick « geekosfera

  4. Povratni ping: Obnovljene i otkazane serije za 2011/12 « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s