Serijologija

Lost girl (2010) – 1. sezona

Lost girl, kanadska serija (Showcase/Syfy)

Lost Girl je kanadska nadnaravna serija premijerno prikazana na Showcase Televison mreži 12.09. 2010. godine.  U središtu priče je Bo, biseksualno fantastično biće, succubus, koje se hrani seksualnom energijom drugih ljudi. Odrastajući sa roditeljima, nije imala razloga posumnjati da je nešto više od girl next door, dok nije slučajno ubila svog dečka hraneći se nesvjesno njegovom seksualnom energijom pri prvom seksualnom iskustvu.

Od tada, bježi iz grada u grad, preživljavajući na sve načine, pritom boreći se sa svojom neubičajenom moći ili prokletstvom. Otkrivajući da je jedna od Fae, biće legendi i folklora, odluči proniknuti u  misteriju svog podrijetla i otključati tajne koje se drugi jako trude da ostanu neotkrivene, sve to uz pomoć (human sidekicka) Kenzi i (sexy) policijskog detektiva Dysona.

Prva sezona nas upoznaje s Fae svijetom,  svijetom mistike oko tajanstvenih bića koja znamo samo po narodnim pričama, folkloru i bajkama. Postoji više vrsta Fae i zanimljivo je otkrivati kroz seriju koje sve vrste postoje, a sama Bo je tzv. succubus,  ali svejedno Fae koji nije niti u jednom klanu, a kako je klan, Dark&Ligt, mandatoran, ostaje na njoj da izabere stranu. U početku ne znajući svoje podrijetlo i biološke roditelje, Bo teži za istinom i kroz to, približavajući se saznanju o svom podrijetlu, uzbunjuje glavešine Dark i Light klana.

Anna Silk (Bo) i Richard Howland (Trick)

Glavni karakter Bo je neupoznata sa cijelim tim konceptom Faea i gledatelji upoznaju zajedno s njom, pozadinu cijelog mitskog alternativnog svijeta u koegzistenciji s ljudima, koji naravno ne znaju za njih ili su samo mit što se njih tiče.

Fae ili faerie su mitološka bića koja su često opisana u pričama naroda iz svih krajeva svijeta. Svi smo čuli za vilenjake, gobline, šumske vile i vještice. Veoma plodno tlo za ljudsku maštu, pa tako i za kreativni um autorice ove serija. Ima utjecaja Celtic mitologije, ali svijet je pun folk priča sa svih strana, pa za pretpostaviti je  da će daljne epizode dotaknuti i ostatak mitskog svijeta.

Glavna uloga zavodnice je pripala Anni Silk (Being Erica, The Ghost Whisperer). Anna jednostavno isijava ženstvenošću i karizmom i smatram da je prava glumica za ovu ulogu. Njezina dinamika i kemija s ostalim glumcima je jako zamjetljiva i čini ovu seriju i više nego gledljivom. U ostalim ulogama su Kris Holedn-Ried (The Tudors) kao Dyson, shape-shifting Fae, detektiv i ljubavni interes Boe, Ksenia Solo (Life Unexpected, Black Swan) kao Boina prisna prijateljica i street-smart survivor, Zoie Palmer (The Guard, Instant Star) kao Lauren, human doktorica u konkureciji za Boino srce, Rick Howland kao Trick, tajanstveni vlasnik i šanker The Dal Riata taverne, sa tajnom prošlosti koja se tek treba otkriti; i naposljetku K.C. Collins kao Hale, sirena, koji ima ulogu vječnog neženje, i ujedno Dysonovog partnera u policiji. Od gostujućih gostiju treba izdvojiti još Emmanuelle Vaugier kao The Morrigan, predstavnicu Dark Fae i Clé Bennett kao The Asha, predvodnika Light Fae.

Zoie Palmer (Lauren) i Anna Silk

Sama kreatorica serije Michelle Lovretta u interviewu navodi seriju kao “fun, campy romp…with a heart”, a osobito mi se sviđa sassines kreatorice u shippingu parova koji je extra spicey :

“I’m also a big shipper, and I’ve already shipped the hell out of every possible relationship dynamic on this show in my head for hours of my own enjoyment, and i hope our viewers feel that drive as well. That’s not just half the fun of watching a show like this, it’s half the fun of WRITING it”.

Sad kad je era vampira završila i kad se cijela ta fama polako povlači, vrijeme je za Fae, vilenjake, vještice, sva ostala bića koja su bila u sjeni zbog vampirske pomodnosti. Mislim da slobodno možemo proglasiti kraj vampirske sezone i dolazak nove opčinjenosti svijetom  comic heroja  i ostalim fantastičnim bićima

Ksenia Solo kao Kenzi

Syfy je očito uvidio to i kupio distributerska prava za obje sezone Lost girl. Kako će se to odraziti na promjenu sadržaja i kvalitetu nove druge sezone, ostaje nam da sami procijenimo. Ako nastave sa dosadašnjim pristupom, meni će Lost girl i nadalje biti zanimljiva i on watch listi.

U svakom slučaju, odlična preporuka za ljubitelje nadnaravnog svijeta i fantasy mitologije s dodatkom kriminalistike.  Serija, naravno, nije savršena. Ima campy i cheesy prizvuk, i kad se pročita glavna premisa serije, prvotna reakcija je sasvim opravdana ( feed from sexual energy…reeeally?!). Ali kad se riješimo snobizma i kolutanja očima na radnju, i napokon pogledamo, nije loša kao što bi se očekivalo. Ne pretvara se da je nešto više od čiste zabave, i to cijenim. Jednostavno light radnja za pustiti mozak na pašu, ima crni humor, okay glumu, zanimljivu tematiku i glazba je odlična! (freak sam što se tiče glazbe u serijama i filmovima! Ništa mi ne promakne od bendova). Ukratko, posjeduje srce&dušu, zanimljive likove i intrigantnu radnju i sama špica je cool u obliku nekog stripa. Dajem sasvim prolaznu ocjenu. Gledati!

Mala trivija da je osma epizoda Vexed (inače, meni najbolja epizoda, mada sve imaju svoje draži) prva snimana i poslužila kao pilot na temelju koje je serija dobila zeleno svijetlo za 13 epizoda.

Official stranica

Official blog

@lostgirlseries

P.s.

Na youtubeu je stavljen fan video, 40 najboljih izjava i pogodite tko ima najcool rječnik:Kenzie! Look below:

3 misli o “Lost girl (2010) – 1. sezona

  1. Povratni ping: It’s coming….Lost Girl sezona 2 teaser « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s