Filmosfera

Izvorni kod (Source Code, 2011)

Da krenem odmah na bit, Source Code je definitivno must watch! Zašto? Ima više razloga, a jedan od njih je zasigurno  redatelj Duncan Jones ( za one neupućene, inače sin Davida Bowiea). Napokon ime iza kojeg svaki sci-fi obožavatelj može odahnuti i znati da će uživati u odlično ispričanoj i realiziranoj priči, a vjerujte, hardcore sci-fi fanove je jako teško zadovoljiti!

Duncan je svoj naslov redatelja zaslužio odličnim nezavisnim filmom Moon kojim je osvojio kritičare i ujedno nagradu za Best British Independent Film 2009. godine. Source Code kao njegov drugi dugometražni rad je u istom rangu kvalitete i kritika ga je opet prihvatila sa velikom ocjenama ( vidi Rotten Tomatoes).


Glavnu ulogu američkog pilota Colter Stevensa igra Jake Gyllenhaal,  koji se budi u vlaku i shvaća da se nalazi u tuđem tijelu. Osam minuta kasnije, vlak eksplodira i on se budi u kapsuli, sav dezorijentiran. Kroz komunikaciju s časnicom Goodwin (Vera Farmiga) saznaje da je na zadatku otkrivanja tko je bombaš na tom vlaku, putem eksperimentalnog projekta Source Code, koji omogućava uvid u podsvijest zadnjih osam minuta nečijeg života. Samo kratki uvid u posljednih osam minuta da se otkrije tko je bombaš i da se spriječe daljne najavljene eksplozije, “samo prenamjena vremena, nikakvo putovanje kroz vrijeme“, kako objašnjava tvorac Source Coda, Dr. Rutledge (Jeffrey Wright),  stoga nikakvi njegovi pokušaji spašavanja neće uspijeti. Njegov cilj je samo da otkrije tko je kriv za događaj u kojem su već stradali stotine ljudi. Stoga se ponovno i  ponovno vraća u podsvijest druge osobe, i kroz to svaki put sve više upoznavajući svoju okolinu uključujući i  suputnicu Christine (Michelle Monaghan).

Spoiler zone: čitanje na vlastitu odgovornost!

Trailer za ovaj film mu ne čini pravdu, jer se dobije krivi dojam (koji sam osobno dobila) da se radi o sci-fi ljubavnom flicku. Naime, film ima središnju puno zanimljiviju priču i temu, gdje je upoznavanje dvoje ljudi samo popratna pojava. Tema koju je Duncan, zajedno sa scenaristem Ben Ripleyem, uspio dotaknuti jest pitanje morala i etike u iskorištavanju mladog vojnika, koji želi samo jedno: umrijeti. Inače etička tema koja se lagano i suptilno povlačila kroz njegov prošli uradak Moon, ali u Source Codu je dobila konkretniji pristup. Kroz cijeli film, gledajući odličnog Jake Gyllenhaala (Donnie Darko, Brokeback Mountain), kako se bori sa činjenicom da postoji samo u ovoj source code projekciji ili “realnosti” sa jednim krajem: eksplozijom, njegovo prihvaćanje i žaljenje za nedorečenim stvarima, ne možemo ne osjećati njegovu bol i patnju. Scena njegovog razgovora i opraštanja sa ocem je scredrapajuća i realna.  Dinamika koju glumci kroz svoje likove imaju je jako lijepo dočarana, u svim smjerovima, pogotovo između Goodwin koju glumi fantastična Vera Farmiga (Up in the Air) i samog Coltera. Njezin lik kao da predstavlja publiku. Njezino sažalijevanje njegove situacije, povezivanje sa njim i naposljetku “oslobađanje“. Karakter sa kojim se publika može poistovjetiti i za koji vjeruje da će učiniti dobru stvar, kao što je i učinila. Za razliku od dr. Rutledgea, koji predstavlja krutu realnost i nedostatak empatije za vojnika. Inače, glavna boljka svih znanstvenika, ta dvojba morala i etike, i njihova spremnost ići u ostvarivanje svojih ciljeva na uštrb pojedinaca (uz vječno opravdavanje: šta znači jedan život, kad se može spasiti milijuni? Ali nikad nije samo jedan život, zar ne?)

Film je u jako poletnih sat i pol uspio dočarati toplu ljudsku priču, s primjesama znanstveno fantastične pozadine, a bez imalo kompliciranja i pretjeranog zadiranja u fantastični element (koji i nije tako teško zamisliv, prema Michio Kaku). Kako je opisano kroz usta kritike: “It’s Groundhog Day meets Inception“, a  kako se radi o dva meni ponajbolja filma, računica je sasvim jednostavna. Osobno bi još dodala usporedbu sa Quantum Leapom i Matrixom, ali u malim dozama. Ukratko, različiti koncepti ideja ukorporirani u sat i pol sci-fi trilera sa daškom misterije.

Jedino što bi promijenila jest sami kraj filma, naime, po meni srce filma predstavlja scena koja slijedi nakon dijaloga između Coltera i Christine (Colter:What would you do if you knew you only had one minute to live? Christine: I’d make those seconds count ) točnije Frozen moment (odličan music score Chris Bacona), gdje su svi sretni (zaslužuju to, jer dobar dio filma gledaš nekoliko puta kako nestaju u eksploziji), i želiš da taj trenutak zaista bude zamrznut u pamćenju i vremenu. Savršen kraj, zar ne? Tu bi osobno završila film.

Ali kad prođe osam minuta, svi se bude iz zamrznutosti i nema eksplozije. Colter je uspio u svom naumu, i više čak: napravljena je alternativna realnost ili kako bi dr. Walter Bishop rekao u Fringeu, alternativni svemir gdje postoji “another world just like ours but slightly different, populated by slightly different versions of ourselves“, kao posljedica različitih izbora u životu. I na doslovnom kraju se pitamo šta je tu realnost i  u kojem smo mi to paralelnom svemiru? Koliko ih ima? Možemo li zaključiti da je Colter uspio probiti source code i nastavio život u drugoj realnosti? Ako ste poput mene, i pitate se sva ta pitanja na putu do doma od kina, tada je film uspio u svom naumu. I zbog toga mu dajem čistu desetku!

Inače, kao novopečena obožavateljica ovog redatelja koji ima veliku budućnost u filmskom svijetu (neovisno o činjenici da mu je otac Ziggy Stardust čiji sam fan), željno iščekujem sljedeći pothvat koji god bio ( naime, htio je napraviti  Mute, još jedno znanstveno fantastično ostvarenje, inspirirano Blade Runnerom. Njegovo ljubavno pismo tom filmu, sa radnjom smještenom u Berlinu, gdje će u središtu biti  misteriozni nestanak žene, čiji će nijemi partner ići protiv gradskih gangstera da riješi misteriju njezinog nestanka. Ali u nemogućnosti da nađe financijere za ovaj projekt, u planu je graphic novel). Dalje, za one koje dijele moje oduševljenje ovim redateljem preporučam njegov kratki film Whistle iz 2002 kojeg možete pogledati na ovom linku.

by Lidach

Jedna misao o “Izvorni kod (Source Code, 2011)

  1. Slažem se, dobar film, ali istina da bi bio bolji da je završio kada se pred kraj smrznulo vrijeme i svi su izgledali kao lutkice u 3D okolini. Mene pomalo muči sve ono -što se dogodilo s jadnim Seanom- i slično (i kako bi Jake G. trebao nastaviti živjeti kao Sean, a da nitkome ne bude čudno što se ponaša kao da je izgubio pamćenje?), ali prepisat ću sve to kvantnoj fizici i mojoj potrebi da zaspem svaki put kada je netko počne objašnjavati 😉 Nije mi na razini Inceptiona, ali sasvim dobar uradak i zato preporuka za gledanje i od mene! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s