Serijologija

Najava: Falling Skies (2011)

Falling Skies je znanstveno-fantastična drama nastala u zajedničkoj produkciji Steven Spielberga i DreamWorksa. Prva sezona, koja će se sastojati od 10 epizoda, s prikazivanjem započinje 19.06.2011. (20.06. po CET-u), dvostrukom epizodom  na programu „TNT“.

Radnja serije počinje nešto više od šest mjeseci nakon iznenadne invazije i ničime izazvanog napada izvanzemaljaca, prikazujući kaotične posljedice događaja u kojemu je oteto mnoštvo djece i ubijen veliki broj odraslih. Preživjeli civili su se ubrzo sakupili i kako bi izbjegli istu sudbinu, te uz pomoć malobrojnih pripadnika oružanih snaga odlučili organizirati pokret otpora. Vjerujući da će jednoga dana poraziti uljeze, oboružani strpljivošću, hrabrošću i odlučnošću, krenuli su borbu za priliku da ponovno izgrade svoje nekadašnje živote.

U središtu priče nalazi se profesor povijesti Tom Mason (Noah Wylie) iz Cambridgea u Massachusettsu, koji je stručnjak za Američku revoluciju. Tijekom prvog napada, izvanzemaljci su ubili njegovu suprugu Rebeccu i oteli jednog od trojice njegovih sinova (Bena – Connor Jessup). Odlučan u želji da ga pronađe, kao i da osigura sigurnost ostale dvojice sinova, Tom je postao zamjenik vođe jednog od otporničkih pokreta nazvanog 2nd Mass (iliti Drugi Mass – po Massachusettsu, državi u kojoj se nalaze), pomažući, prije svega, svojim akademskim poznavanjem vojne povijesti.

.

.

Najstariji od Tomovih sinova, šesnaestogodišnji Hal (Drew Roy), potpuno je sazrio u šest mjeseci od početka invazije, hrabro se boreći uz oca u Drugom Massu. Najmlađi sin, osmogodišnji Matt (Maxim Knight), se pokušava pomiriti s golemim gubitkom i činjenicom da ne može imati normalno djetinjstvo kakvo su imali njegova starija braća, no nastoji pomoći skupini u svakoj prilici, pa čak i kada se Tom tome protivi.

U novonastaloj situaciji, Tom se sprijateljio s Anne Yangsun Glass (Moon Bloodgood), naizgled snažnom pedijatricom, koju zapravo proganja smrt supruga Leea i sina Sama. Uz pomoć Lourdes (Seychelle Gabriel), mlade studentice prve godine medicine koja utjehu pronalazi u vjeri, Anne pomaže preživjelima da se (psihički i fizički) nose s traumatičnim događajima.

Vođa Drugog Massa je kapetan Daniel F. Weaver (Will Patton), neustrašivi vojnik koji također preživjevši osobni gubitak (nestanak obitelji), sada na sebe preuzima odgovornost da od civila stvori vojnike i da ubije neprijatelje u svakoj prilici koja mu se pruži.

.

.

Ostali važniji likovi uključuju Johna Popea (Colin Cunningham) – pametnog, snalažljivog i karizmatičnog vođu motociklističke bande razbojnika, odličnog kuhara i bivšeg zatvorenika, koji uživa u lovu i ubijanju izvanzemaljaca, smatrajući da je invazija nešto najbolje što mu se moglo dogoditi; Margaret (Sarah Carter) – snažnu i neustrašivu ženu koja je provela teško razdoblje s  Popeovom bandom, no unatoč svim nevoljama koje su je snašle, dobra je prijateljica i ostaje mirna pod pritiskom; Anthonyja (Mpho Koaho) – nekadašnjeg bostonskog policajca i jednog od najboljih boraca u grupi; Daia (Peter Shinkoda) – Tomovu snažnu desnu ruku, koji se smatra sretnim što nije imao ženu i djecu, pa stoga nije mogao nikoga izgubiti u napadu; te Karen Nadler (Jessy Schram) – Halovu djevojku koja se skupa s njima bori u pokretu.

.

.

Izvanzemaljci u seriji su moćni, misteriozni i okrutni. Vrlo su inteligentni i koriste vojnu taktiku koja ih čini nadmoćnom silom protiv Drugog Massa. Postoje dvije vrste izvanzemaljaca koje su preživjeli ljudi nazvali „skitters“ i „mechs“. Skitteri imaju tijelo poput pauka i iznimno su snažni i pokretljivi, dok smrtonosni Mechi stoje uspravno i mogu ispaljivati metke iz svojih ruku. Oteta djeca kontrolirana su kroz bio-mehaničke tvorbe, ali se još ne zna kakvu su im sudbinu izvanzemaljci namijenili.

.

.

Za daljnje informacije o seriji, preporučam odlične službene stranice koji će vam pružiti i više no što tražite – kratke zapise u dnevniku, web-strip (koji prikazuje događaje neposredno nakon napada i služi kao uvod u pilot epizodu), razne slike, video isječke… I najvažnije – stranice ne diskriminiraju osobe koje se ne nalaze u SAD-u (čitaj: nema onog teksta Sorry, this video/content is unavailable from your country“).

Dakle: službena stranica br. 1 i službena stranica br. 2. Now, off you go! 😉

.

*     *     *

.

Glume: Noah Wylie (ER, The Librarian 1, 2 & 3), Moon Bloodgood (Terminator Salvation, Journeyman, Day Break), Will Patton (24, Armageddon, Into the West, The Agency), Drew Roy (Hannah Montana, Secretariat), Maxim Knight (Special Agent Oso), Connor Jessup (The Saddle Club), Seychelle Gabriel (Honey 2, Weeds), Colin Cunningham (Living in Your Car, The Collector, Stargate: SG-1), Sarah Carter (CSI: NY, Shark, Smallville), Jessy Schram (Unstoppable, Life, Veronica Mars), Peter Shinkoda (Mortal Kombat: Legacy, The L Word), Mpho Koaho (Saw VI, It’s a Boy Girl Thing, Saw III)

.

 *     *     *

.

TRAILER:

.

Lp, Ivana

Oglasi

2 misli o “Najava: Falling Skies (2011)

  1. Povratni ping: Obnovljene i otkazane serije za 2011/12 « geekosfera

  2. Povratni ping: Terra Nova (2011) – 1. sezona « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s