Knjigosfera

Ispričat ću ti priču – Jorge Bucay

Ovo je vrlo jednostavna knjiga koja se bavi vrlo kompliciranim stvarima.

Demian je mladić s problemima poput naših, te odlazi psihoterapeutu Jorgeu u nadi da će mu psihoterapija pomoći riješiti bar neke od njih. No, ovo nije knjiga u kojoj se poteškoće s kojima se on u životu susreće uzdižu na filozofsku, pomalo snobovsku razinu, koja će nam pružati uvid u najskrivenije predjele Demianove svijesti ili će posvjedočiti kompleksnom i snažnom odnosu psihoterapeuta i njegovog klijenta. Ovo je knjiga o pričanju priča (i njihovom terapeutskom učinku – naprosto sam morala upotrijebiti tu već vrlo popularnu frazu), dva simpatična i pristupačna lika, situacijama u kojima ćemo se i sami prepoznati te pokojoj vrijednoj spoznaji.

Kako je naglasak isključivo na pričama, o likovima doznajemo malo (tj. ništa), taman onoliko koliko je potrebno da bi se popunio kontekst onoga na što se želi pričom ukazati. Teško bi i bilo prepričati knjigu, obzirom da bi smo se tad našli u situaciju da prepričamo sve priče koje je i Jorge pričao Demianu, jer bi bilo vrlo teško uočiti i upamtiti ono što se dešava između seansi, a nadasve nezahvalno i bespotrebno zabavljati se prepričavanjem istoga, kad je naglasak ionako na nečem sasvim drugom.

Misilm da je to, između ostaloga, vrlo originalan način da se čitatelj upozna s narodnim predajama različitih kultura u kojima su, što ni malo ne iznenađuje, uvijek prisutne svevremenske vrijednosti i pristup životu.

To što štivo nije zahtjevno i uzdignuto na razinu filozofije nikako ne znači da poprima obilježja lakrdijaških self-help stupaca. Baš naprotiv, na vrlo duhovit, nenametljiv i zabavan način čitatelja se odvraća od ideja o čarobnim formulama i nebuloznim pristupima. Vrlo je lagano i zabavno upijati rješenja za problem u vezama, rješavati kompleksne obiteljske odnose, održavati prijateljstva, postavljati si i ostvarivati ciljeve, nositi se s predrasudama i očekivanjima okoline, poraditi na vlastitoj samoaktualizaciji, postati svjestan vlastitih mana i poraditi na vrlinama uz nešto jasno, nenametljivo i zabavno.

Knjiga se jednostavno mora pročitati iz najmanje dva razloga: upoznavanje s pričama koje potječu iz različitih okolnosti, kultura, vremenskih razdoblja, te prepoznavanje najpraktičnijih rješenja za vlastite probleme.

Jasmina

Jedna misao o “Ispričat ću ti priču – Jorge Bucay

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s