Knjigosfera

Atlas oblaka – David Mitchell

Šest potpuno različitih pripovjedača, potpuno različitih priča, potpuno različitih razdoblja ljudske povijesti, a opet, povezani atlasom oblaka i madežom nalik na komet. Savršeno skladno, vrlo dinamično, poučno i lijepo.

Adam  Erwing je blago razmažen Amerikanac koji u 19. stoljeću kroz svoje idealističke svjetonazore promatra egzotični svijet Pacifika, pokušava preživjeti na brodu krcatom vulgarnim i okrutnim mornarima, te o svemu vodi dnevnik. Robert je propali student glazbe, razbaštinjen nasljednik, ali snalažljiv i pomalo genijalan, koji se uspjeva uvući u dom slavnog skladatelja Vyvyana Ayrsa koji gubi bitku sa sifilisom, a mladi Frobisher mu postaje glazbeni dakltalograf. No, oronuli starac počinje iskorištavati njegov intelekt, ali će na kraju ipak Robert trijumfirati. Louisa Ray je novinarka koja se pokušava bar približiti sjaju svog pokojnog oca, ratnog izvjestitelja. Jednom prilikom, u dizalu upoznaje Rufusa Sixsmitha (Robertov prijatelj, a ujedno i slavni britanski fizičar), te nešto kasnije od njega dobiva trag za vrlo opsan slučaj razotkrivanja energetskog diva, svjedoči ubojstvima kako bi se istina zataškala, a i njoj je život u opasnosti. Timothy Cavendish je mali nakladnik koji naprosto nije imao sreće kada je poznati kriminalac baš kod njega odlučio objaviti svoju biografiju – ova postaje hit, novac se počeo slijevati, a kriminalčeva obitelj je poželjela nerazumno velik dio zarade. Očajan Timothy se mora sakriti, te prevarom završava u staračkom domu. No, taj starac se ne miri da posljednjih nekoliko godina svog života provede tamo, te planira spektakularan bijeg. Orison Sonmi 451 je klonirana poslužiteljica koja je nesvjesno uvučena u prljavu igru, optužena za urotu, te čekajući izvršenje smrtne presude Arhivaru pripovjeda svoju nevjerojatnu priču. Zachary Bailey je postapokaliptični pripovjedač koji pripovjeda što je od svijeta i civilizacije ostalo nakon Pada.

Adamov dnevnik pronalazi Robert, Robertova pisma Rufusu završavaju u rukama Louise Ray, o njenoj pustolovini čita Timothy Cavendish, ekranizaciju njegovih jada gleda Sonmi, a na Zacharyevim Hawaiima ona je božanstvo.

Zanimljiva je struktura romana: najprije se kreće od prošlosti prema budućnosti tako da se svaka ispovijest na sredini prekine te ustupi mjesto onoj sljedećoj, a nakon Zacharyove sve se nastavljaju gdje su stale, no obrnutim redosljedom, tj. iz budućnosti u prošlost. Najranija tj. Adamova priča u svojim posljednjim odlomcima odgovara na pitanja koja će se najizravnije povjaviti u Zacharyevom pripovijedanju. Zdrav razum 19. stoljeća ne samo da je mogao predvidjeti apokoalipsu tj. Pad u dalekoj budućnosti, već je znao kako da se spriječi. Također, primitivizam i divljaštvo neukih outsidera iz 19. stoljeća nimalo se neće razlikovati od nasilja i tiranije plemena u ruševinama od civilizacije gdje preživljava Zachary.

Od tihooceanskih pustolovina naivnog Adama, preko drskih pothvata domišljatog Roberta, opasne istrage hrabre Louise, pomalo komičnog zapleta oko Timothya, do tužne i nepravedne sudbine klonirane poslužiteljice, te mladića koji plaća grijehe svojih prethodnika i nema budućnosti, čovječanstvo je napredovalo i nazadovalo, a između ostalog, mogli smo promatrati kako se razvija i način izražavanja: od otmjenog i diskretnog, preko preciznog, do vulgarnog i direktnog.

Iako sačinjena od šest različitih slojeva, oni se svejedno drže zajedno i čine majstorsku cjelinu. Sve što je bitno i istinito autor nam je rekao. Sve najbolje od trilera, znanstvene fantastike i povijesnog pastiša na jednom mjestu! Ovo je jedna od boljih knjiga ikad napisanih, a svakako jedna od najboljih koje ću ja ikad pročitati!

Jasmina

3 misli o “Atlas oblaka – David Mitchell

  1. Povratni ping: Ponuda kino filmova za studeni 2012 | geekosfera

  2. Povratni ping: Pandora u Kongu – Albert Sanchez Pinol | geekosfera

  3. Povratni ping: Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta: David Michell | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s