Web serije

Asylum (2010)

Asylum: The Series je  dramatična web serija, sa mračnom atmosferom i intrigantnom misterijom,premijerno prikazana 12.10. 2010. godine.  Naime, radi se o bolnici St. Dympna Hospital, za duševne bolesnike koji su počinili kaznena djela. Samo najteži slučajevi se šalju tamo, i bolnica dosad nikad nije imala incidenata. Doktori i osoblje je ostavljeno na miru da se bavi najtežim slučajevima mentalno bolesnih kriminalaca, mada su njihove metode liječenja bile sve samo ne uobičajene. Ali, zbog nedavnih izljeva nasilja u bolnici, Department of Mental Health šalje nadležnu osobu da istraži o čemu se radi. Ono što on otkriva jest bolnicu bez uprave i kontrole, sa osobljem koje krije mračne tajne, i ujedno misteriju koja se krije unutar bolničkih zidova…

Kreirana od strane Dan Williamsa i pod redakcijom Scotta Browna, Asylum nas upoznaje sa pričom o odstranjenom mentalnom bolnicom vođenom od strane Dr. Suli Urban (Sophie King), koja se bori za kontrolu nad pacijentima, ugroženu od strane Patricka Auberta (Dingani Beza), osobe poslane od strane Department of Mental Healtha. Iako se svaka epizoda prividno bavi specifičnim slučajevima pacijenata, glavni fokus je zapravo na neobičnim stvarima koje se događaju u bolnici, a pogotovo kad u prvi plan dođe tajanstveni simbol koji se vidljiv svagdje, od dosjea do murala na zidu.

Serija se može pohvaliti visokom produkcijom (za jednu indie web seriju), i scenarijem tipa LOST-ish twistovima i preokretima. Sam redatelj serije Scott Brown, objašnjava seriju kao House meets The X-Files. U osnovi, postoje pacijenti koje upoznajemo u svakoj epizodi koji imaju psihološko stanje  koje je rezultiralo nekim kriminalnim činom. Između toga, doktori pokušavaju doprijeti do njih i izliječiti ih, ukoliko je to u njihovoj domeni. Skoro pa tipična doktorska drama, samo sa malom razlikom, a to je sci-fi, nadnaravan preokret.

Serija je dosta karakterno fokusirana, i mada svaka epizoda traje oko šest minuta, sasvim dovoljno da se dobije utisak o likovima i zaintrigira cijelom misterijom, ali ujedno i pojedinačnim pacijentima i njihovim pričama i tužnoj sudbini koja ih je zadesila. U svakom slučaju, zanimljivo web izdanje. Sve informacije o glumcima, samoj seriji, dokumentarci, intervjui sa tvorcem kao i same epizode mogu se pogledati na stranici Asylum: The series.

Info linkovi:

Asylum: The series

Facebook

Twitter

by Lidach

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s