Knjigosfera

Trinaesta priča – Diane Setterfield

Margaret Lee je zaljubljenica u knjige, naročito one rijetke, radi u očevom antikvarijatu i pred njom je naizgled nezanimljiva budućnost. No, Vanda Winter, slavna književnica koja krije svoje pravo ime, podrijetlo i prošlost,  za nju ima drugačije planove: namjerava ju angažirati da joj napiše biografiju. Iako je malo izgledno da će knjiški moljac poput Margaret ikad doživjeti bilo kakvu pustolovinu, a kamoli nešto poput otkrivanja tajni koje ni puno vještiji novinari-istražitelji nisu uspjeli, ipak će ona bilježiti sjećanja pomalo arogantne stare žene, lutati napuštenom kućom u kojoj je odrasla, te otkriti zapanjujuću istinu. Prije nego što će se uputiti u kuću Vide Winter, u antikvarijatu uzima vrlo rijedak primjer njene zbirke u kojoj nedostaje trinaesta priča. Pogađate, Margaret Lee će je na kraju ipak pročitati.

Vida započinje ispovijest o sebi pričom o povijesti svoje obitelji: svome djedu i baki te majci, ujaku i ocu, sestri blizanki, te odanoj posluzi koja ju je zapravo podigla. Njena majka bila je miljenica svoga oca, dok je sina posve ignorirao. To je dovelo do toga da je oboje djece (Isabella i Charlie) odraslo bez granica: jedno zato jer nitko nije mario, a drugo zato jer mu se dozvoljavalo apsolutno sve. Izrasli su, naravno, u fizički odrasle ljude, ali mentalno su bili djeca. Njih dvoje postali su previše vezani. Kad je Isabella rodila blizanke (Adeline i Emmeline) o njima je brinula poluslijepa domaćica te pomalo grubi vrtlar, jedini normalni na posjedu Angelfield. Blizanke također nisu imale normalno djetinjstvo, a dolaskom dadilje Hester ukazala se prilika da se to promijeni: ona je pokušala stati na kraj njihovu nasilnom ponašanju, nezdravim navikama i odgojiti ih u pristojne mlade dame. Sa seoskim liječnikom osmislila je eksperiment čija je izvedba iziskivala odvojenost sestara. Međutim, događaj u liječnikovoj sobi te “priviđenje” s livade, natjeralo je Hester da bježi glavom bez obzira.

Na putu do istine, Margaret upoznaje Aureliusa, čija je prošlost također vezana uz Angelfieldove. On će također imati važnu ulogu u otkrivnju velike, pomno skrivane i zamrštene tajne.

Roman svojim stilom i mračnom atmosferom oko Angelfieldovih pomalo podsjeća na gotičke romane. Magla, hladnoća, ruševna zgrada, tajne… sve nas to tjera da se zabrinemo u što se to neiskusna Margaret Lee upustila i hoće li je bolešću shrvana starica ubiti na spavanju jer ni u njenoj kući nije ništa veselije. Ako uz sve to Vidinim imanjem šeće mačak zvan Sjenko, a obična snježna oluja ih može odsjeći od svijeta, krvoproliće kao da je zajamčeno. Sve u svemu, nitko neće biti ubijen, svi će saznati ono što ih je mučilo, a Margaret Lee će čak doći do zanimljivog otkrića vezanog uz nju samu. Bit će tu i pokojeg fantastičnog elementa nužnog da neke stvari sjednu na svoje mjesto, ali obzirom da se bez tih stvari moglo, fantastični elementi također su višak.

Ne mogu reći da mi se knjiga nije svidjela. Naprotiv, bilo je vrlo interesantno i izazovno pokušavati odgonetnuti o čemu se radi i na kraju se iznenaditi posve neočekivanim raspletom i u tom pogledu ona je pun pogodak. Na žalost, likovi su joj slabija karika: previše su idealizirani, pomalo plošni i na moment neuvjerljivi.

Jasmina

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s