Knjigosfera

Vodič kroz galaksiju za autostopere – Douglas Adams

Kada se tog četvrtka Arthur Dent probudio sav mamuran, mislio je da on ima problema, a zapravo problem ima čitava planeta. Naime, njegovu kuću namjeravali su srušiti kako bi onuda mogla prolaziti supervažna zaobilaznica (zapamtite rušenje i zaobilaznicu). Nešto kasnije, otkriva da mu je susjed svemirski autostoper koji je zaglavio na Zemlji već 15 godina. No, to nije sve, ta ista Zemlja za nekoliko minuta bit će uništena jer onuda treba prolaziti supervažan hipersvemirski prolaz. Bez brige, Arthur i Ford će preživjeti zahvaljujući Fordovu stopiranju.

Ukrcaju se oni tako na brod vrlo negostoljubivih Vogona (usput budi rečeno, oni su uništili Zemlju), preživljavaju njihovo čitanje poezije, izbačeni su u svemir, a u posljednji čas spasi ih brod Zlatno srce sa svojim pogonom Beskonačne Nevjrojatnoće na kojem se, ni manje ni više, nalaze galaktički predsjednik Zaphod Beeblebrox, Zemljanka Trillian i depresivni robot Marvin. Naime, njih troje su ukrali Zlatno srce! Iznenađenjima ovdje nije kraj jer ispada da se Fore i Zaphod znaju od malih nogu, a Trillian je djevojka koja se svidjela Arthuru na nekom tulumu ali mu ju je Zaphod preoteo. Peteročlana posada slučajno otkriva tajanstveni planet Magretheu, Arthur sazna nevjerojatni podatak o postanku Zemlje i koja je uloga miševa u tome, upoznaje starca koji je stručnjak u izradi fjordova, Ford, Trillian i Zaphod prolaze kroz katalog planet,a a Marvin natjera policijsko vozilo na samoubojstvo. Na kraju, odluče nešto prigristi u Restoranu na kraju svemira.

Uza sve to, o svim potencijalinim nejasnoćama i opsnostima izvještava nas Fordov Vodič kroz galaksiju za autostopere, a ne škrtari ni na savjetima ni zanimljivostima.

Vrlo humoristično štivo! Simpatični likovi, simpatična pustolovina, presretna vrat i depresivni robot. Mislim da bi smo svi nakon ove knjige trebali češće provjeravati arhive za koje ni ne znamo da postoje, upoznati si pobliže susjede i uvijek pri ruci imati čisti ručnik. I nikada ne paničariti.

Jasmina

2 misli o “Vodič kroz galaksiju za autostopere – Douglas Adams

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s