Filmosfera

Savršena formula (Limitless, 2011)

Eddie (Bradley Cooper) je pisac kojem nikako ne polazi za rukom da završi knjigu, ostavila ga je djevojka (Abbie Cornish), kasni sa stanarinom, a gradom hoda prilično neuredan i odjeven u dronjke. Pravi gubitnik, reklo bi se. No, igrom slučaja sretne starog poznanika koji mu daje tajnu supstancu od koje će mu mozak brže raditi te će moći postići sve što želi. Naime, od nje proradi preostalih 80 posto mozga (poznato je da ljudi koriste svega njegovih 20 posto). Eddie proba tabletu, završi knjigu, plati stanarinu, pospremi stan,  zaradi na burzi, uči jezike te se proljepša. Oduševljen je! Ipak, postoji caka.

Poznanik mu je ubijen a njegove sumnje da su razlog tome tablete su ispravne. Sada Eddie postaje lovina. Uza sve to, mora se nositi sa nuspojavama novog stimulansa, a kad se svojim očima uvjeri što je konzumacija učinila poznanikovoj sestri, požalio je što ih je ikad uzeo. Naglim bogaćenjem i zapanjujuće uspješnim ulaganjima privlači pažnju važnih burzovnih imena kao što je Carl Van Loon (Robert De Niro) koji se žele okoristiti njegovim talentom. Eddie ni ne sluti poveznicu između njih i svojih progonitelja. Pitanje je kako to da je Eddie svoje sposobnosti odlučio usredotočiti isključivo na ulaganje novaca, kad je zarađivati mogao na bezbroj drugih načina.

Film se odvija dosta brzo i svih stotinjak minuta plijeni pozornost gledatelja. Eddie je prisutan skoro u svakoj sceni i jedini je glavni lik. Ostali se pojavljuju tek onoliko koliko je potrebno da bi on “odradio” svoje i zbog toga jesu mrvicu zanemareni.

Kraj malo razočara. Sve sjedne na svoje mjesto i postane savršeno. Tipično hollywoodski. Kad smo već kod hollywoodskog, neke su scene svojim odudaranjem od istoga za svaku pohvalu.

Ipak, kad se sve zbroji i oduzme, mi gledamo film o čovjeku kojem se u rukama nađe droga, započne s njenom konzumacijom, upadne u problem, postane ovisnik. Ovako ogoljeno, bez Roberta De Niro kao superuspješnog biznismena, vrhunskih odijela, skupih automobila, luksuznih stanova te kadrova iz najpoželjnijih svijetskih destinacija film baš i nije nešto privlačan. Tko bi želio gledati narkomana kako tone? Film nije ni tipičan i više je nego gledljiv, ali dosta nedostaje do nečega što bi se željelo pogledati još jednom.

Jasmina

Jedna misao o “Savršena formula (Limitless, 2011)

  1. Slažem se da kraj razočara — očekivala sam neku pouku iz svega toga, a dobila sam samo “Radi što želiš, budi sebičan i sve će ispasti savršeno na kraju”. S druge strane, možda nešto ima i u tomu 😉 Lik Anne Friel me zabezeknuo izgledom (što li se dogodilo slatkoj Chuck), a Lindy (Abbie Cornish) mi je bila bezveze i sasvim suvišna (ne volim te dok ne postaneš uspješan, onda te volim do trenutka kada te ipak ne volim jer sam previše pravednički raspoložena, da bi me na kraju ipak bilo briga jer si ipak i dalje bogat i uspješan). Neloš film, ali zasigurno ga je jednom dovoljno pogledati.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s