Knjigosfera

Restoran na kraju svemira – Douglas Adams

Da odmah na početku raščistimo jednu stvar: Restoran na kraju svemira nije restoran na kraju svemira u prostornom smislu kako sam ja isprva pomislila, već u vremenskom smislu, tj. on se nalazi na kraju svijeta, netom prije njegova svršetka.

Sad kad je misterij riješen možemo se koncentrirati na druge stvari. Ne znam je li do mene ili je Artur daleko simpatičniji (možda zato jer je sa Zemlje) od Zaphoda koji je u drugom dijelu prisutniji nego u prvom. Sav taj humor koji se pokušava izvući iz svake scene čiji je dio je malo pretjeran i ima potencijala da preraste u nešto glupo. A i Zlatno srce je pomalo dosadno s tim svojim skokovima na potpuno nevjerojatna mjesta. Ok, ima ono pogon beskrajne nevjeratnoće, ali onako ih bacati s jednog kraja svemira u nečiji džep, pa na drugi kraj svemira… malčice previše.

Svidio mi se Arthurov i Fordov susret sa Golgafrinchamima. Njihov kapetan koji ih je pristao odvesti u potpuno nepoznat predio svemira valjda je time toliko sagriješio da ne da mora prati ruke, već se godinama kupa. Kad si čovjek zamisli glupost, sigurno joj daje lica svih onih frizera, producenata, umjetničkih direktora, vojnika, asistenata, računovođa i ostalih kojih se vlastita planeta poželjela riješiti, te ih poslala daleko u svemir. Lišće za valutu, a paljenje šuma kao lijek protiv inflacije – glupost bez premca! Još jedna stvar koja mi se svidjela, a desila se dosta stranica prije, jest priča o životu na orahu i vjerovanje da nema života mimo njega – savršeno prepoznatljivo. Na to se odmah nadovezuje Vrtlog totalne perspektive koji pokazuje koliko je zapravo sitan i nebitan svaki pojedinac u beskrajnom svemirskom prostranstvu. Vrlo direktno i lijepo rečeno!

Naši protagonisti još uvijek nemaju pitanje na odgovor 42 iako su mu se približili. Ne samo da ga Marvin može iščitati iz Arthurova uma, već se učinilo da ga i Arthurova podsvijet pokušava izbaciti. Ipak, nama ga još nitko nije otkrio.

Nekako mi se čini da se autor nije mogao odlučiti oko teme. Događaji se samo nižu, ne baš kronološki jer ima i putovanja kroz vrijeme, no ne može se odrediti koji od njih je glavni, tj. taman kad se pomisli da je nešto glavno, to se tek usput pojavi, dok se stranice pune nekim drugim događajima koji, bez sumnje, također imaju veze s odgovorom 42, ali ga čine zapostavljenim. Osim ako 42 uopće nije toliko bitno, što bi bilo šteta jer je dovoljno izvazovno i neizvjesno da sva njihova lutanja čini smislenima.

Na kraju Arthur i Ford istražuju predhistorijsku Zemlju, a Arthur je bacio Vodič kroz galaksiju za autostopere u rijeku misleći da mu više neće biti potreban. Sigurna sam da se prevario.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s