Knjigosfera

Život, svemir i sve ostalo – Douglas Adams

Za razliku od prve dvije knjige, za ovu mi se čak učinilo da ima temu, a to je sve o Krikkitu i njegovim stanovnicima. Ne radi se tu o dokumentarističkom opisu planete ili inzistiranju na upoznavanju njihovih dosadnih i samo njima shvatljivih navika, već o tipičnom adamsovskom humoru i (ne)osjećaju za mjeru kad se radi o istom. Kako je autor par puta naglasio da Krikkit nema nikakve veze sa zamaljskom igrom kriket, mislim da je moja dužnost da i ja naglasim isto.

Ideja o civilizaciji koja nije svjesna ostatka svemira, a kojeg odluči uništiti kad joj ovaj slučajno (?) biva otkriven kako se ne bi morala s njime nositi, je pun pogodak. Čista petica! Isto tako, Arthurova epizoda u Katedrali Mržnje je za promjenu bila duhovita, ali ni približno kao letenje i njegova putna torba iz Grčke. Kad smo već kod njegovih torbi, moram napomenuti da se one u ovom dijelu mijenjaju same, i to iz čista mira. A kad smo već kod letenja, moram prenijeti što u Vodiču za autostopere kroz galaksiju piše o istom. Naime, radi se o tome da se treba baciti na tlo i pritom promašiti. Kako? Vrlo jednostavno – koncentrirati se na nešto drugo, a ne na pad. Tako je Arthur lebdio, koncentrirao se na nešto drugo i naišao na svoju torbu sa odmora u Grčkoj.

Bilo je tu i madraca koji govore, neki tulum, te izuzetno visoki vanzemaljac koji je odlučio pronaći sva bića u svemiru i reći im da su glupa (Arthuru je to rekao čak nekoliko puta!).

Inače, protagonisti ovog nastavka su već nekoliko puta spomenuti Arthur i njegov najbolji prijatelj Ford (u ovom nastavku će žuditi za opijanjem i tulumarenjem kako bi prebrodio onih nekoliko godina provedeni na predhistorijskoj Zemlji), Slartibartfast – od ranije poznat kao dizajner planeta, uže specijaliziran za fjordove, a u ovom nastavku inicijator spašavanja svemira, Trillian koja će zapravo spasiti stvar, Zaphod i  Marvin.

Na kraju, opet se spominje 42. No, ni ovoga puta nisu saznali kako glasi pitanje, ali su saznali da ga ni ne moraju više tražiti jer kad bi oboje bilo poznato, svemir bi morao skončati.

Jedna stvar me pomalo brine: zar Arthur još uvijek luta svemirom, kroz vrijeme i proctor u istoj odjeći koja je u startu bila prljava (ne zaboravite da je onog jutra kad je Zemlja uništena u njoj legao u blato kako bi spriječio bager da mu uništi kuću)?

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s