Knjigosfera

Zelene čarape – Irena Vrkljan

Zelene čarape je zbirka koja objedinjuje priče o tri potpuno različite žene, ne samo generacijski već i svjetonazorski, te o njihovim majkama, također vrlo različitima. Ana, Tereza i Vanda glavne su protagonistice kojima su zajedničke zelene čarape. Svaka od njih u jednom će trenutku odlučiti da je vrijeme za promijene tj. za zelene čarape.

Meni je najdraža priča o Vandi tj. o njezinoj prijateljici Slavici koja svojim fotografiranjem impresionira inozemne umjetničke krugove, ali ne toliko svojim radom već egzotičnošću kojom zrači djevojka iz provincije. Vanda na trenutak postane ljubomorna jer njeno pisanje nije doživjelo nikakvih pohvala. Kroz priču možemo usporediti dva različita svijeta: dok je Vanda odrasla u bogatoj obitelji i elitnoj zagrebačkoj četvrti, Slavica je odrasla na otoku, te se sama školuje. Osim o njima, tu je priča o Ani, njenom bivšem mužu koji objavljuje knjigu i prisjećanje na to kako je prezirao pohanu piletinu njezine majke, a zatim o Terezi koja živi u malom njemačkom gradiću i tuguje za preminulim mužem.

Kao što sam već rekla, nekoliko stranica posvećeno je majkama njihovih majki: njihovim njemačkim ljubavnim romanima, prekrasnim kaktusima, te nezainteresiranosti za obitelj. Upravo te priče o majkama pomažu da Anu, Terezu i Vandu doživimo kao prave junakinje, kao žene koje su se osudile obući zelene čarape i postati samosvijesne.

Moj najdraži tenutak iz knjige je onaj kad Ana pretrčava cestu tj. tramvajsku prugu u centru Zagreba, potpuno svijesna pogleda drugih ljudi i iznenađenja kojeg je izazvala svojim neobičnim odjevnim predmetom, ali svejedno zadovoljna.

Kao što su zelene čarape bile njihov poticaj da se trgnu, probude, mislim da isto tako svatko od nas ima svoj okidač koji ga tjera naprijed, ili bi ga bar trebao imati. Sve u svemu, zelenilo sa proljećem i buđenjem koje predstavlja pokazalo se odličnim – istovremeno nježno, učinkovito i drugačije.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s