Serijologija

Najava: Awkward (2011)

Awkward (2011, MTV)

.

Nije se lako osjećati kao nevidljiva osoba ili izopćenik okružen skupinom nemilosrdnih i često neprijateljski nastrojenih tinejdžera. No što se dogodi ako se jedno jutro probudite sa posve novim  statusom  i od neprimjetne osobe postanete glavna tema svakog trača? Upravo se to dogodilo 15-godišnjoj Jenni Hamilton (Ashley Rickards) u  novoj humorističnoj seriji „Awkward“ („Neugodno“), koja će se premijerno prikazati 19. srpnja na MTV-u (ako se baš ne možete strpjeti, poslastica za vas –> brzo na službenu stranicu!).

Jenna je naizgled obična, ne previše popularna srednjoškolka, sarkastična i često premudra za svoje godine, ali s optimističnim pogledom na život i željom da se uklopi u društvo koje ju okružuje. Uzbuđena je zbog početka nove školske godine, no uskoro se razočara kada sazna da Matty McKibben (Beau Mirchoff), dečko koji joj se sviđa i s kojim je izgubila nevinost u spremištu, ne želi da njihova veza izađe u javnost. Nakon nezgode u kupaonici koja je uključivala kadu punu vode, sušilo za kosu i mnoštvo tableta, Jenna postaje poznata među svojim vršnjacima kao „ona djevojka“. No, na njezinu nesreću, novostečena popularnost nije bila ona vrsta pozornosti kojoj se uvijek nadala. Naime, iako je bilo riječ o spletu slučajnih okolnosti, glasine koje su kolale surovim srednjoškolskim hodnicima pretvorile su prethodnu spomenutu nezgodu u pokušaj samoubojstva, a Jennu stavile u centar svih razgovora. Bilo kako bilo, Jenna je odlučila prihvatiti novonastalo stanje i isprobavajući nove stvari, proživljavajući nova iskustva, te prepričavajući svoje dogodovštine kroz smiješne postove na blogu, uzdignute glave iz njega izvući najbolje što može.

.

Ashley Rickards kao Jenna Hamilton u seriji Awkward (2011, MTV)

.

U njezinoj priči, glavne uloge imati će nekoliko likova. Prvenstveno, tu je već spomenuti Matty, smotani sportaš s kojime je opsjednuta svaka cura u školi i kojeg više od svega sputavaju njegove vlastite nesigurnosti. Iako Matty ignorira Jennu u javnosti, čim se nađe s njom nasamo, potpuno se promijeni i šapuće joj samo lijepe stvari. No, njegov topao-hladan stav prema Jenni, samo je kap u moru stvari koje poljuljaju Jennine osjećaje, te dovedu do pitanja hoće li mrvice koje joj daje kada su nasamo biti dovoljne da nahrane njezinu glad za pravom ljubavi. Tu je dodatni faktor i karizmatični Jake Rosati (Brett Davern). Za razliku od njegovog najboljeg prijatelja Mattyja, Jakeu nije važno što drugi misle, već sam stvara svoja mišljenja. On je predsjednik razreda, pametan, popularan, osjećajan i iskren dečko sa zlatnim srcem, koji se druži baš sa svima – od sportaša do štrebera i naših prijatelja geekova. Jake se sprijatelji s Jennom, te kako postaju bliži, njihov se odnos sve više komplicira.

Svaka iole poštena tinejdžerska drama ima i lik bogate, razmažene cure čiji je životni cilj zagorčati glavnoj junakinji život. U ovome slučaju riječ je o Sadie Saxton (Molly Tarlov), popularnoj i moćnoj djevojci, koja za razliku od ostalih takvih likova, ima nekoliko kila viška. Upravo zbog te činjenice da joj je priroda podarila neželjene gene, Sadie smatra da ima pravo na bezobrazluk, a želja da bude savršena i da ju Matty gleda istim zaljubljenim očima kao ona njega, samo povećava njezinu zlobu prema Jenni.

.

Jillian Rose Reed, Ashley Rickards i Jessica Lu u seriji Awkward (2011, MTV)

.

Od ostalih likova, potrebno je izdvojiti Tamaru (Jillian Rose Reed), Jeninu glasnu, otvorenu i dramatičnu najbolju prijateljicu, s kojom se odnos također počinje s vremenom mijenjati, jer svi znamo da tinejdžerska zavist ne poznaje tanku granicu između ljubavi i mržnje; Lacy Hamilton (Nikki Deloach), Jenninu nekonvencionalnu mladu mamu željnu socijalnog uspinjanja i života preko svoje kćerke; te Valerie Marks (Desi Lydic), čudnu, nestabilnu i uhođenju nastrojenu savjetnicu koja želi biti najbolje prijateljica svojim učenicima i koja je sve samo ne prava osoba za davanje savjeta drugima.

Poput većine serija u američkoj (ali i šire) produkciji (osobito MTV-evoj), „Awkward“ obrađuje probleme koje tinejdžeri susreću u tim afirmativnim godinama na previše teatralan način. No, bilo ovdje riječ o pretjerivanju ili ne, u moru zašto-baš-ja problema (skrivanje veze s popularnim dečkom, roditelji koji ništa ne razumiju, zla popularna djevojka koja se osjeća ugroženom i sl.), lako je pronaći neku poznatu nit iz naše ne toliko daleke prošlosti i dobro se nasmijati vlastitim nekadašnjim razmišljanjima, te shvatiti kako možda ne možemo utjecati na sve što nam se dogodi, ali možemo utjecati na naše ponašanje koje rezultira tim događajima i sami si stvoriti svoj „sretan kraj“.

.

*     *     *

.

Awkward (2011, MTV) - glumačka postava

.

Glume: Ashley Rickards (Gamer, One Tree Hill), Beau Mirchoff (Desperate Housewives, Heartland), Brett Davern (Cold Case, In Plain Sight), Molly Tarlov (Huge), Jillian Rose Reed (Weeds), Nikki Deloach (Love and Other Drugs, Windfall, North Shore), Desi Lydic (Traffic Light, Stan Helsing)

.

*     *     *

TRAILER:

Awkward (2011, MTV)

.

Lp, Ivana

2 misli o “Najava: Awkward (2011)

  1. Povratni ping: Najava: Death Valley (2011) « geekosfera

  2. Povratni ping: Obnovljene i otkazane serije za 2011/12 « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s