Serijologija

Biti Erica (Being Erica, 2009) – 1.-3. sezona

Erica Strange (Erin Karpluk) je u ranim tridesetima, nije u vezi, ostala je bez posla, te je zbog alergijske reakcije završila u bolnici. Tamo je upoznala doktora Toma (Michael Riley), no on nije bilo kakav doktor. On je psihoterapeut s kojim Erica prolazi vrlo neobične psihoterapije. Nakon što mu je sastavila popis svih svojih postupaka za kojima najviše žali, vraća je u prošlost i omogućava joj da ovaj put sve učini drugačije na način zbog kojeg neće žaliti. Tako Erica putuje kroz vrijeme, ispravlja greške, nosi se sa problemima i postaje kvalitetnije osoba u “stvarnom” svijetu. Usput, Tomova ordinacija se nalazi zaista posvuda, a Erica se u njoj nađe kad otvori bilo koja vrata koja se pred njom nađu.

Svaka epizoda bavi se jednim vraćanjem koje ju treba naučiti onome što će primijeniti na problem s kojim se tada u životu nosi. Tako će čitavu prvu sezonu pokušati pronaći  ljubav, raditi u izdavaštvu, te upozoriti sestru da se ne treba udati za nekoga tko ju ne voli. No, Erica ima jedno ogromno žaljenje zbog kojeg će pokušati promijeniti povijest, a njen odnos s doktorom Tomom bit će ozbiljno narušen.

U drugoj sezoni je čeka nova terapeutkinja, no Erica želi baš doktora Toma. Kako bi se njihova suradnja nastavila, Erici se pruža prilika da pomogne Tomu i pritom ga bolje upozna. Erica je napokon u vezi s Ethanom (Tyron Leitso), na poslu joj ide sjajno, ali joj u život ulazi mlad i zgodan Kai (Sebastian Pigott) koji također prolazi istu vrstu terapije kao i ona. Njihov susret nije slučajan, a upravo je Ericina uloga da mu pomogne tamo gdje je zapeo. Erica ponovo ima problema s prijateljima, dečkom i na poslu, a sezona se završava prekidom veze, te gubitkom posla. No, ovoga je puta jača i ne gubi vrijeme, te sa bivšom šeficom pokreče zajednički posao.

U trećoj sezoni Ericina se terapija odvija na novoj, višoj rezini, a u život joj ulazi Adam (Adam Fergus), također Tomov pacijent. Opet će se suočiti sa usponima i padovima, teškim odlukama i još težim sitacijama. Ipak, nova terapija znači i promijene, tj. sudjelovanje u tuđim povratcima. Baš kao što su i prethodne dvije sezone pri svom kraju najavile što Ericu očekuje dalje, tako je i ovaj kraj početak nečeg još izazovnijeg i većeg za Ericu.

U preko trideset nastavaka Erica Strange ulazila je i izlazila iz veza (neke od njezinih dečkiju glumili su već spomenuti: Lietso, Fergus te Dillon Casey), rješavala obiteljske krize (njezinu majku glumila je Kathleen Laskey, sestru Samanthu Joanna Douglas, oca John Boylan, a brata Lea Devon Bostick), više ili manje je uspješno spašavala ili raskidala prijateljstva sa Judith (Vinessa Antoine) i Jenny (Paula Brancati), a na poslovnom planu padala je i dizala se uz Julianne (Reagan Pasternak) i Brenta (Morgan Kelly).

Osim bezbroj citata slavnih osoba, ova kanadska serija nudi i besprijekornu glumu (iako sami likovi ponekad znaju biti iritantni), smiješne i tužne situacije, a drži se podalje fatalnih i iznenadnih preokreta. Sve se odvija nekim redom što nije ni malo dosadno, a na višu razinu se prelazi postepeno. Ovo su tek prve tri sezone, a na temelju kraja treće, četvrta se čini obećavajuća.

Jasmina

Oglasi

2 misli o “Biti Erica (Being Erica, 2009) – 1.-3. sezona

 1. Obožavam ovu seriju! Jako je realistično napravljena (mislim na likove i situacije u kojima se nalaze) i sci-fi element je prisutan,ali nije toliko bitan,i ne vrijedi razbijati glavu pitanjima kao je moguce putovati nazad u vrijeme, tehnike, butterfly effect i slično! Serija jednostavno pruža odličan skript i može se u jednom dahu pogledati. Inače, osim što je 4. sezona i više nego obećavajuća, isto tako je najavljeno da je i zadnja, pa stoga možemo očekivati zaokruženu priču u kojoj Erica osim što je dobila upgrade isto tako dobiva i svoje prve pacijente. Meni osobno jedna od najdražih gostujućih uloga je Lost Girl Anna Silk, u kojoj glumi slobodumnu prijateljicu Erice, a najtužnija kada sam skoro i suzicu pustila kad je prekinula s Ethanom i kada je pokusala spasiti brata u finalu. Odlično mi je isto što se možes sa pola likova poistovjetit ili znas neke slične “bisere” u svojoj blizini, a njezin odnos sa roditeljima i promjena perspektive gledišta je odlično smišljeno! Osobno, od svih njezinih boyfrenda najviše navijam za Kai (Sebastien Pigott), mislim, čak joj je i pjesmu posvetio! 🙂 plus ta vremenska razdvojenost je so forbidden fruit 😀
  Btw znaš li da Ameri planiraju remake serije? Bilo bi cool kad bi u tom novoj inačici umjesto Erice, glavni lik bio Eric, pa da kad (već ne mogu ništa svoje smisliti pa umjesto toga kopiraju kanadske serije) bude originalno i da se promijeni POV sa ženskog na muško gledište. Definitivna preporuka i od mene 🙂

 2. Eh, Kai i Alien like you.. 🙂
  Ja sam bila mrvicu skeptična naspram tog putovanja kroz vrijeme i bojala sam se da će sve to ispast loše no stvarno sam se ugodno iznenadila i oduševila serijom. Ne znam, sve mi je na svom mjestu i iako je jasno da se radi o nečemu totalno nestvarnom i nemogućem svejedno je tako uvjerljivo i stvarno se lako prepoznati u nekim situacijama.
  Možda mi je mrvicu drago što će četvrta sezona biti posljednja jer je to nekako logično ( najprije je pacijentica, kao takva prelazi na više razine terapije i na kraju sama postaje doktorica pa možda ni nema prostora da se prikaže nešto novo a da zaista ima smisla i da se sve ne razvodni).
  Što god Ameri napravili mislim da neće biti toliko dobro kao kanadska verzija (nekako slutim da bi radnju mogli smjestit u L.A., glumci će im biti manje prirodni i mogli bi pretjerati sa komičnim dijelovima).
  Meni je najtužnij trenutak bio u trećoj sezoni, kad se s Adamom vratila k Leo (na onaj vikend) i saznala da su ga zlostavljali.
  Super mi je što su u jednoj epizodi imali i pride i općenito njihov stav prema homoseksualcima (najprije Erica i Cassidy a zatim Ivan i Dave).
  A oni citati…koliko sam ih samo naučila! 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s