Serijologija

Gilmoreice (Gilmore Girls, 2000-2007)

Prije dosta godina, svake srijede poslije 20 sati, HRT je započeo s prikazivanjem Gilmoreica. S vremenom, termin emitiranja se mijenjao ovisno o njihovoj popularnosti, a svakog ljeta častili bi nas repriziranjem tako da dobro utvrdimo gradivo. O čemu se zapravo radilo?

U prvoj sezoni Rory (Alexis Bledel) se upisuje u prestižnu privatnu školu, a njena majka Lorelai (Lauren Graham), obzirom da sama to ne može platiti, traži pozajmicu od svojih roditelja. Tu započinje povijest svima nam dobro znane večere svakog petka jer je upravo to bio uvjet kojeg su Richard (Edward Herrmann) i Emily (Kelly Bishop) postavili Lorelei. Rory upoznaje Paris (Liza Weil), druži se s Lane (Keiko Agena) te je prohodala s Deanom (Jared Padalecki). Lorelie pak započinje vezu s Maxom (Scott Cohen). Dok se Rory i Lorelei odlično slažu, to se nikako ne može reći za Lorelei i Emily.

U drugoj sezoni propadnu Maxovi i Loreleini planovi za vjenčanje, no na kraju će se vjenčanje ipak održati a glavni će akteri biti Sookie (Melissa McCarthy) i Jackson (Jackson Douglas). Rory i Dean će također prolaziti kroz teška razdoblja obzirom da se u gradu pojavio Lukeov nećak Jess  (Milo Ventimiglia). Kad smo već kod Lukea, on i Lorelai ni u ovoj sezoni neće biti zajedno iako se (čak i za Emily) čine savršenim parom. Pojavio se i Roryin otac Christopher (David Sutcliffe).

U trećoj sezoni Rory je s Jessom i njihova veza prepuna je trzavica sve dok Jess ne napusti grad. Lorelei upoznaje  Alexa (Billy Burke) a Luke Nicole. Emily i Richard učinit će sve da se Rory upiše na Yale. Sookie je trudna, a zajedno s Lorelei i Michelom (Yanic Truesdale) napokon otkupljuje Dragonfly Inn. Lane ulazi u band.

U četvrtoj sezoni Rory dolazi na Yale, a tamo je i Paris. Sookie i Lorelei bave se uređivanjem Inna, a Richard s Jasonom (Chris Eigeman) započinje zajednički posao. Jason i Lorelai su u vezi koju skrivaju od njezinih staraca, a Richard i Emily imaju problema. Lane je izbačena iz kuće nakon što joj mama sazna da svira u rock bandu. Rory će napokon završiti poglavlje s Jessom, a u njen se život vraća sad oženjeni Dean. To će biti razlog svađe između Rory i Lorelei čime će završiti četvrta sezona.

U petoj sezoni Rory i Lorelai se pomire. Rory upoznaje Logana (Matt Czuchry), a nešto kasnije i njegovu obitelj. Luke i Lorelei su napokon zajedno, a Richard i Emily time nisu zadovoljni. Emily će čak pomoći Chrisu oko Lorelei, no to će izazvati veliku svađu između njih dvije. Svađat će se i Rory i Lorelai, uglavnom zbog Roryinog novog ponašanja kojemu je razlog Logan. Na kraju sezone Rory odluči da će pauzirati na faksu. Lorelai zaprosi Lukea. Sookie je rodila po drugi put.

Šesta sezona nastavit će se svađom Lorelei i Rory, no i tome će doći kraj. Gilmorei će shvatiti kako su Huntzbergerovi bili bezobrazni prema Rory. Rory će se vratiti na faks, te nekoliko puta prekinuti i miriti se s Loganom. Lane i Zack (Todd Lowe) će se vjenčati. Lorelai i Luke će najprije odgađati vjenčanje obzirom da je Luke saznao da ima kćer April (Vanessa Marano) i to je najprije tajio Lorelei. Na kraju će mu Lorelei postaviti ultimatum i njih dvoje će prekinuti.

Posljednja sezona donosi brak i krah istog Lorelai i Chrisa. Rory je diplomirala i traži posao, a Logan joj nudi brak. Lane će roditi blizance, April će se odseliti, a čini se da stvari između Lukea i Lorelei nisu posve završene.

U sedam godina pratili smo živote triju generacija Gilmoreica, njihove međusobne odnose koji se kreću od idiličnih i pomalo neobičnih na jednoj, do pomalo nesrdačnih na drugoj strani. Upoznali smo sve njihove ljubavi,a za neke od njih čak i navijali, gledali smo kako im se s vremena na vrijeme sruši svijet, a zatim kako ih nove ambicije guraju naprijed. Upoznali smo njihove raznolike prijatelje i još raznolikije sugrađane, smijali smo se njihovim  nestašlucima i šalama, veselili se njihovim pobjedama i vjerno pratili svih sedam sezona.

Ideja o savršenom odnosu majke i kćeri, bogatim baki i djedu koji unuci pružaju sve što joj samohrana majka na može, savršeno pametnoj, dragoj, pristupačnoj i zanimljivoj djevojci koja studira novinarstvo (da nije novinarstvo bili bi medicina ili pravo), uvrnutim susjedima i prijateljima, svakako ima svojih nedostataka, no serija je unatoč njima bila neodoljiva i ostala je nenadmašiva.

Jasmina

Jedna misao o “Gilmoreice (Gilmore Girls, 2000-2007)

  1. Povratni ping: Gilmore Girls: A Year in the Life | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s