Serijologija

Warehouse 13: 3.02 Trials

The world is such a scary place. The most innocent objects can cause destruction. A person might think, walking away … “Life or death” all the time, it was too much. But as a wise and also psychotic woman recently told me, you can’t walk away from your truth. So I’m back. Am I ready? I guess we’ll see.

First day back...

Jako mi se svidio uvod u seriju, koncept slušanja Mykinih misli, u stilu pripovjedanja. Zapravo, ova tema je morala biti obrađena, jer na kraju prve epizode, mada je Myka došla nazad i sve je u happy tonu, ipak ostaju nerazriješena emotivna pitanja pitanja između Petea i Myke (motiv ostavljanja). Kao i sa strane regenata Warehouse 13, u vezi ponovnog postavljanja Myke kao agenta spremnog(?) da se vrati nazad.

Druga epizoda Warehousea 13 započinje odmah misterijom. Problematični artifakt? Vjerojatno. Naime, pilot u letu, pa zatim kirurgica odjednom dobiju gubitak pamćenja, zbunjenost, ukratko simptome ubrzanog Alzheimera. Pete i Myka su na tragu rješenja kada otkriju vezu između gubitkom pamćenja zahvaćenih osoba i nedavno ubijene konobarice Amy u obližnjem restoranu. Naime, svi zahvaćeni su svjedoci obrane u slučaju protiv osumnjičenog Geofferya (Trevor Blumas) čiji je auto viđen u trenutku ubojstva.

Pete biva zahvaćen artifaktom

Petein i Mykin zadatak nalaženja uzroka gubitka pamćenja se zakomplicira kada Pete bude zahvaćen istim simptomima. Nakon što i lokalna nadobudna reporterka Courtney Moore (glumi je Joanna Douglas, iz Being Erice) bude također zahvaćena tajanstvenom amnezijom, Myka u utrci za Peteov život , shvati nakon gledanja Courtneyevih snimki da svi zahvaćeni imaju jednu bitnu vezu, a to jest da su bili ispitivani i retorički “napadnuti” od stane Geofferya odvjetnika Sawyera (Jason Blicker), za kojeg ispadne da je dobio anonimno na dar tie clip koji jest artifakt. I to artifakt Walter Winchella, slavnog novinara koji je bio poznat po svom ispitanju i dobivanju odgovora na pitanja. Kada Myka shvati da clip dolazi u paru sa cuff links ili dugmetima, i sazna njihovog vlasnika, Mrs Bell (Wendy Lyon) poveže dva i dva i ispostavi se da je za sve to kriva majka Geoffreyeva najboljeg prijatelja Erica (Steven Yaffee) koji je u tajnosti hodao sa konobaricom Amy i nakon što je ona prekinula, otišao s Geoffreyevim autom suočit se njom i to je završilo badly (zanimljivo kako kroz cijelu epizodu ne saznamo kako je umrla, samo da je badly, hm.) Malo čudan slučaj, prava soap drama, ali ajde recimo da je svrha postojanja priče s tim artifaktom poslužila scenaristima da nam pobliže opišu pravo emotivno stanje Petea. Naime, kroz komunikaciju sa “mladim Peteom”,  Myka shvaća da ga je jako povrijedila i iznevjerila odlaskom, te koliko god se on trudio to prikriti i kroz šalu prijeći preko toga, ipak je na kraju Pete taj koji ima ožiljke.

Artie u borbi za artifakt, nož koji transferira bolove i ozljede

U međuvremenu, Claudia postaje Senior agent pošto je Artie (koji je bio neprimjetan ovu epizodu) šalje na misiju da pokupi artifakt tj. mesarski nož Typhoid Mary koji može prenijeti ozljedu ili bolest sa svog nosioca na drugu osobu koju se drži istovremeno sa nožem, na aukciji (no biggie), na njezino veliko zadovoljstvo, a na nesreću The new guya, Jinksya koji mora slušati samozadovoljne ispade (uključujući i hepi dance) nove senior agentice. Naizgled jednostavan zadatak kupnje artifakta postaje noćna mora kada je uoči aukcije ukraden. Ispadne da ga je ukrao otac da bi na sebe prenio rak svoga sina i njemu omogućio nastavak mladog života. Vrijedno spomena je awkward trenutak među njima u autu gdje Claudia pogrešno misleći da joj se J. upucava (mada je samo davao savjete kako da se chilla), ga polaskano odbija, a Jinksy požurivši je ispraviti u zabludi, naglo izjavi svoju homoseksualnu orijentaciju što stvara nespretnu situaciju ili neugodnjak.

Neugodnjak Claudie i Jinksya! Bilo je malo smiješno gledati C. kako se migolji hehe

Ova epizoda Warehouse 13:Trials je bila stepenicu niže od prve epizode The New Guy, pa će dobit 4/5, mada je humor bio na svom mjestu (team sausage fest, Peteov silly pokušaj izbjegavanja ozbiljne teme nabrajanjem slavnih filmskih citata, scene Claudie i Jinksya u autu …), ali slučajevi i artifakti su bili ne previše zanimljivi.

P.s. za one koje zanima info oko music score, zadnja scena (Mykin full povratak u warehouse team) u epizodi je bila popraćena pjesmom Kathryn Calder – So Easily.

Mykin povratak u warehouse team

Trivia:
Artifakti su stvari koji su na neki način povezane sa određenom povijesnom ili mitološkom figurom. Svaki artifakt u sebi sadrži nešto od svog kreatora ili korisnika, nešto svojstveno njima ili njihovoj osobnosti. Neki od artifakata su primjerice, ogledalo Lewis Carrolla koji je portal koji vodi negdje ili olovka E.A. Poea koja “oživljava ili donosi u realnost” sve što je njome napisano. Neki artifakti su bezopasni ili banalni, ali isto tako ima i onih suprotnih tom pojmu, primjerice puderijera Lizzie Borden  koja prisiljava svakoga tko pogleda u puderijeru  da ubije sjekirom svoje bližnje. Artifakti mogu biti neutralizirani samo pomoću čudne ljubičaste tvorevine stvorene od strane Warehouse 13 i koju svi agenti često koriste u obuzdavanju artifakata jednom kada ih se dočepaju. Listu svih artifakata možete pohvatati na ovom linku.
by Lidach

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s