Knjigosfera

Nevjernica – Ayaan Hirsi Ali

Nevjernica je istinita i nevjerojatna priča o isto tako nevjerojatnoj ženi koja je odrastala u nekoliko islamskih zemalja, živjela je u Europi i Americi, i ne boji se reći što joj se sve pri tom događalo.  Kao dijete sjeća se klanovskog sustava, zle bake, vrlo religiozne majke i stalno odsutnog oca. Odrastala je uz mlađu sestru i starijeg brata, a iako su njih dvoje mnogo više obećavali, ona je ta koja zaista učinila nešto bitno. Europa je za nju značila bijeg i slobodu, tamo je pokušavala upozoriti svijet što sve žene poput nje proživljavaju, pritom je stekla mnoge neprijatelje, a na kraju otišla u Ameriku gdje i sada živi.

Mučna svjedočanstva o rezanju klitorisa, bezrazložno premlaćivanje od stranca koji si je uzeo to pravo samo zato što je muško, umalo pa brak s veoma dvoličnim čovjekom, ignoriranje sa strane europskih liberala, te skrivanje zbog bojazni za njen život…

Progovaranje o običajima koji se dešavaju u “napradnoj”, “demokratskoj”, “slobodnoj” i “liberalnoj” Europi kao što je obrezivanje koje se odvija na kuhinjskim stolovima, priskrbilo joj je mnoge neprijatelje, no čak ni to nije toliko nevjerojatno koliko je nevjerojatno odobravanje Zapada koji se između ljudskih prava i prava manjina ipak odlučio za ovo drugo, jer, ne zaboravimo, Zapad je liberalan i poštuje različitosti. Ayaan Hirsi Ali usudila se postaviti pitanje koje je dvoje od toga važnije, te pritom privukla na sebe mržnju islamske zajednice, ali i zgražanje Zapada jer je ponudila vrlo konzervativan odgovor, lišen, po njemu, neophodne tolerancije.

Uvod nam otkriva njenu suradnju s Theom van Gogh i motive zašto su snimili kratki film zbog kojeg je Theo ubijen. Iz te prve stranice možemo zaključiti da se radi o ozbiljnoj ženi koja misli ozbiljno, ona ne okoliša, ne uljepšava stvari i spremna je o njima govoriti pod svaku cijenu, a latentni cinizam joj itekako dobro pristaje. Interesantno je da tek netko tko je učen da bude pokoran i da šuti, podiže toliku prašinu o stvarima koje onima koji se smatraju borcima za ljudska prava promiču.

Osim o položaju žena u islamskim obiteljima i društvu, autorica piše i o svijetu klanovskih veza, njihove solidarnosti, ali i nezainteresiranosti pojedinaca da se osamostale dok postoji netko tko će im osiguravati materijalnu pomoć. Također govori i o svojoj obitelji, njihovim odnosima i ljudima koji su prolazili kroz njihove živote.

Hayaan Hirsi Ali je žena koja je s vrlo malo obrazovanja stigla u Europu, svladala nekoliko stranih jezika, postala sveučilišno obrazovana i zastupnica u parlamentu. Da ga je netko izmislio njen život ne bi mogao biti zanimljiviji i uzbudljiviji. Život doista piše najbolje romane.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s