Filmosfera

Kraljev govor (The King’s Speech, 2010)

Ujedinjeno Kraljevstvo na pragu je ulaska u Drugi svijetski rat, a kralj George VI. (Colin Firth) vodi vlastitu bitku protiv govorne mane. Još dok je bio samo Albert, Vojvoda od Yorka, drugorođeni sin kralja Georgea V., borio se s mucanjem koje je predstavljalo veliku smetnju njegovom javnom životu. Kako mu ni jedna poznata metoda nije pomogla, njegova žena Elizabeth (Helena Bonham Carter), obratila se za pomoć posve nepoznatom i neobičnom terapeutu Lionelu (Geoffrey Rush). Njih dvoje postanu i prijatelji što je novo iskustvo za nedostupnog Bertia.

Lionelov pristup ponekad je bio neugodan i rezultirao je iznošenjem na vidjelo trauma koje je Albert potiskivao u sebe, no na kraju se pokazao veoma učinkovit jer je kralj svojim sugrađanima uputio sjajan i upečatljiv govor baš u trenutku kad im je bio najviše potreban. Naime, kralj Edward VIII. (Guy Pearce) odsutupio je sa prijestolja kako bi mogao oženiti ni malo lijepu, ali očigledno fatalnu Wallis Simpson (Eve Best), pa je njegov mlađi brat postao kralj, ni malo to ne očekujući. Političke prilike u Europi bile su daleko od sjajnih, a neiskusan i nesiguran George našao se u nezavidnoj poziciji. Mucanje mu je dodatno otežavalo situaciju jer se nije mogao prikazati kao kralj koji vlada situacijom i koji se može suočiti sa opasnošću koja je prijetila. Građanima je bio potreban netko kome će vjerovati, netko tko će im istovremeno dati i nadu da će jednom biti bolje, ali i hrabrosti kad se stvari pogoršaju.

Filmu se prigovaralo zbog iskrivljavanja povijesnih činjenica po pitanju tko je koga podržavao na relaciji George VI. – Curchill – Edward VIII – Chamberlain. Christopher Hitchens tako ističe da je Churchill bio na strani Edwarda VIII. koji je pak bio vrlo sklon Hitleru. Usprkos tome Kraljev govor osvojio je čak četiri Oscara (među kojima David Seidler  za scenarij, te Tom Hooper za režiju) od 12 nominacija, sedam nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), te mnoge druge. Colin Firth smatra da je Kraljevim govorom ostvario ulogu života.

Iako vrlo osobna drama, film se može pohvaliti i ponekim duhovitim situacijama. Zaplet oko mucavog princa i šašavog australskog terapeuta s kojim postane prijatelj ne čini se naročito uzbudljivim, no usprkos tome film ni na trenutak nije bio dosadan ili zamoran.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s