Trivijologija

Online Videoteka: Od Breze do Leptirice

1. Breza (1967)

“Ona je kak breza među bukvama“, Breza (1967)


Hrvatski film snimljen 1967. godine u režiji Ante Babaja i prema Kolarovim novelama Breza i Ženidba Imre Futača. Svi smo čitali Brezu kao lektiru, a kako neki preferiraju filmski format, lagano su preskočili lektiru i nasladili se ovim djelom hrvatske kinematografije.

Glume:Fabijan Šovagović, Manca Košir, Nela Eržišnik, Stane Sever, Stjepan Lektorić, Velimir (Bata) Živojinović.

 

*

2. Vlak u snijegu (1976)

Vlak u snijegu

Kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi, a to znači da smo jači, kad se skupimo u zbor. Mala iskra požar skriva, kap do kapi rijeka biva. Hajde zato svi u jato,kao vrapci, živ, živ, živ. Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može….“.

Tko ne zna za ovu pjesmu, taj hitno mora pogledati ovaj film koji je obilježio moju mladost, ah gdje su ta stara vremena bratsva i jedinstva … anywhoo, ovaj dječji film Mate Relje iz 1976. godine je nastao prema knjizi Mate Lovraka, sloga i zajedništvo odišu ovim klasičnim djelom hrvatske kinematografije koje bi sva djeca trebala pogledati.

Glume: Slavko Štimac, Ratko Buljan, Edo Peročević, Vlado Bačić, Gordana Inkret.

*

3. Tko pjeva zlo ne misli (1970)

Tko pjeva zlo ne misli (1970)

“Mislim da je ona dobra prilika za tebe. Mislim, ženska nije najmlađa, al je dobro uščuvana.

Svake godine je nanovo prikazivan na javnoj TV, ali mi nikad ne dosadi opet ga gledati, i svaki put me iznova zabavi,  jer uživam u pogledu na stari Zagreb 30-tih godina, u nizu popularnih ljubavnih šlagera, među kojima su Marijana (Paljetak–Šišić), Srce, Za jedan časak radosti (Dunajevski), Zar ne znaš (Asić), Noćas (Gloz), Fala, Kak taubeka dva (Paljetak), Najljepša si ti (Ujhaly), Kukavica (Jankovac) i u bogato razrađenim likovima (Franji i Ana, usidjelica Mina, Fulir i naravno mali Ivica).

Film redatelja Kreše Golika, prema Dnevniku malog Perice Vjekoslava Majera, a u glavnim ulogama su Franjo Majetić (Franjo Šafranek), Mirjana Bohanec (Ana Šafranek), Mia Oremović (teta Mina), Relja Bašić (Ernest Fulir), Tomislav Žganec (Perica Šafranek), Vida Jerman (gospodična Marijana), Riki Brzeska (Šnidaršić).

*

4. Družba Pere Kvržice (1970)

Družba Pere Kvržice (1970)

Pao Medo u bunar, strašna stvar, joj, strašna stvar! A sve žabe tada stale,  pa zbunjeno kreketale: Kre-kre! Kre-kre! Kre-kre! …”

Tko se ne bi sjećao Pere, njegovih prijatelja Budale, Divljaka, Milog djeteta, Šila i Mede koji je pao u bunar (!) i njihovih pustolovina u obnovi stare zadružne vodenice. Koliko sam ga puta gledala! Imam čak još uvijek i videokazetu, izlizanu od gledanja i posuđivanja dalje. Naravno, danas su videokazete stvar prošlosti (i možda muzeja), ali zato nam dragi youtube pruža još jednom doživljaj ove mile dječje priče (…and the video is gone 😦 , damn you copyright! ).

U režiji Vladimira Tadeja, također prema romanu Mate Lovraka, još jedan mali povratak u prošlost. Glume: Mladen Vasary, Adem Ćejvan, Boris Dvornik, Inge Appelt, Antun Nalis, Predrag Vuković, Boris Vujović, Antun Vrdoljak.

*

5. Leptirica (1973)

Leptirica (1973)

Ovaj film Đorđa Kadijevića je prvi horor jugoslavenske filmske scene i po mnogim ispovijedima starije generacije, prvi film koji ih je kao klince dojmio iliti uplašio. Temelji se na starim mitovima i narodnoj predaji o vampirima (točnije o Savi Savanović, poznatiji i kao prvi srpski vampir za kojeg se vjerovalo da živi u mlinu u Zarožju u Bajinoj Bašti).

Film se isplati pogledati, a za one strašljive, napomena da ima samo par strašnih scena (u mlinu i u šumi onaj jeziv zvuk), mada je više atmosferičan i malo karikaturno komičan. Glume Mirjana Nikolic, Petar Bozovic and Slobodan Perovic. Također se može pogledat dolje:

Jedna misao o “Online Videoteka: Od Breze do Leptirice

  1. Povratni ping: Online Videoteka: Od Izbavitelja do Balkanskog špijuna « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s