Web serije

Aidan 5 (2009)

Web serija Aidan 5 (2009)

Kvalitetna i nadasve kreativna web serija koju preporučam science-fiction fanovima je upravo Aidan 5. Možda nije svačiji ukus stil noira, kombinacija fotografije i skice, skoro pa stripovska atmofera, ali osobno, kao fan sličnih ostvarenja (Sin City, Watchmen, 300) ovo web izdanje me odmah privuklo i zadržalo pozornost do samog kraja. Dapače, išla sam ponovno gledati da pohvatam detaljnije i pozornije neke scene. Pa o čemu se radi?
Aidan 5 kao web serija je nastao na temeljima nagrađivanog kratkog filma Aidan 5 iz 2008. godine. Film kroz 5 minuta predstavlja mračnu viziju budućnosti grada Ohio, točnije 2064. godinu, gdje je kloniranje ljudi sasvim nešto normalno, mada posljedice koje proizlaze iz toga postavljaju neke moralno-etičke dvojbe i pitanja (načelo jednakosti, licemjerstvo, moć korporacija). Broj 5 u naslovu označava činjenicu da je glavni lik bio pet puta kloniran.

Deklariran kao no-budget projekt, ova sci-fi dramaturška serija je napravljena u potpunosti na volonterskoj bazi glumaca  i ostalih aktera iza kamere, sa glavnim ciljem da se stvori ambiciozna serija pokretana samo kreativnošću i predanošću svojih suučesnika.


Futuristička vizija grada u svom glavnom sadržaju prati policijskog detektiva nagle naravi, ali poštenog i pravednog duha Aidan Jamesa (Bryan Michael Block), koji zajedno sa svojom partnericom Reilly (Maya Sayre) riješava misteriju oko tajanstvenih ubojstava svojih klonova, istodobno mučen osobnom tragedijom nestanka svoje obitelji. Producent Ben Bays objašnjava da je u središtu zamišljeni distopijski svijet, smješten ne u tako dalekoj budućnosti, u kojem je legalizirano kloniranje i da se klonovi ili surogati (dobiveni legalno ili na crnom tržistu) koriste u svakojake svrhe, te se pritom smatraju građanima drugog reda.

Prema su-kreatoru Johnu Jacksonu, serija je kombinacija Blade Runnera i Sin Citya sa daškom Law&Ordera, tzv sci-noir, tj., hibrid sci-fi i noir filma, napravljen u crno-bijelom stilu. Scenografski gledano, sve je snimano na tzv. zelenom platnu, pa serija pruža ono što možda financijski i ne bi mogla jedan nezavisna produkcija u ovom slučaju sa minimalnim resursima. Tako da serija ima dobre akcijske scene, scene eksplozije i policijske jurnjave, nešto što je samo zahvaljujući ovom jedinstvenom foto-slikarskom stilom omogućeno.

U svakom slučaju, veoma kreativan način da se zaobiđu financijske prepreke i proradi više na samom tekstu i razvoju likova.

Scene iz serije Aidan 5 (2009)

Osim što je unikatno web izdanje, serija isto tako ima i jak kvalitetan scenarij, jako dobru karakterizaciju likova (mada malo klišejiziranu), i predanu i talentiranu glumačku postavu. Veoma veliki naglasak je na zanimljivoj priči i samim likovima (Aidan i Reilly), to je naposljetku ono što čini neku seriju kvalitetnom i privlači gledatelje da se iznova vraćaju novim epizodama.
Prva sezona je zamišljena i realizirana u 16 epizoda, od kojih su 9 njih online, dok nastavak prikazivanja posljednih 7 epizoda prve sezone (teaser dolje) se očekuje u rujnu. S obzirom kako je završila 9 epizoda, za mene to znači još jedna u nizu serija koje iščekujem u mjesecu rujnu!

Sve epizode u HD rezoluciji se mogu pogledati na njihovom YouTube accountu.


Lidija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s