Knjigosfera

Lucy Sullivan se udaje – Marian Keyes

Lucy Sullivan se udaje - Marian Keyes

Lucy Sullivan je 26-godišnja djevojka iz Londona koja sebe smatra običnom – ima običnu smeđu kovrčavu kosu (koju mrzi i stalno ravna), obične smeđe oči i nebrojivo mnogo pjegica. Lucy od adolescentskih dana pati od depresije, dolazi iz (opet obične) irske radničke obitelji, ima dva obična starija brata — u-svemu-neutralnog Chrisa i obožavam-svoju-mamicu Petera, živi sa dvije lude, prekrasne (i začudo ne-toliko-obične) cimerice — osornom Karen i priglupom Charlotte, i radi običan uredski posao kojeg mrzi. Voli svog oca alkoholičara (koji za nju, naravno, nije alkoholičar i propalica, daleko od toga), mrzi požrtvovnu majku, ravnodušna je prema braći. Sa cimericama stalno pije, izlazi, gleda filmove (koje na njezinu nesreću izabire Adrian, dečko iz videoteke koji je pomalo zaljubljen u Lucy), ljenčari i uneređuje stan. Najbolji prijatelj joj je privlačan, pouzdan i dobar Daniel (prvotno Chrisov prijatelj i prema Lucynom mišljenju nepopravljivi ženskar) kojega žene naprosto obožavaju, a život joj još upotpunjuje homoseksualac Dennis sa svojim nebuloznim svi-muškarci-su-gay-i-zaljubljeni-u-mene komentarima.

Ali nije samo Lucyn privatni život običan, ona ima i običan poslovni život — običan bez-mogućnosti-napredovanja posao na kojeg svaki dan nevoljko dolazi i na kojem u dosadnim 09-17 satima (koji nikako da prođu) radi obične dosadne utjeraj-kreditne-dugove poslove. Srećom, ondje ju bar ponekad zabavljaju tračanja s uredskim kolegicama — debeljuškastom, niskom i ekstravagantnom Meridiom, zanosnom, pustolovnom i ciničnom Australkom Megan, te staromodnom i dobrodušnom Hetty.

Jednoga dana Lucy Sullivan ode sa Meridiom, Megan i Hetty kod vidovnjakinje da im čita iz tarot karata. Prema proročanstvima gospođe Nolan Meridia će dobiti dosta novca, Megan doživjeti neki rez u životu, a udana Hetty upoznati ljubav svog života. Kada Lucy, koja smatra da joj je možda i najveći problem što nema sreće u ljubavi, čuje svoje proročanstvo prema kojemu će se za otprilike godinu dana udati, ostane (skupa sa svima ostalima) u nevjerici. Ali kada se drugim djevojkama proročanstva počnu ispunjavati, svi se zapitaju tko će biti Lucyn mladoženja.

“Slijedećeg dana je nastao pravi pakao kad su Megan i Meridia svima objavile da se ja udajem. Nisu baš objavili svima, rekli su samo Caroline koja radi na prijemu. Ali to je bilo gotovo isto kao da su rekle svima, ili čak i bolje.”

Do nedavno je Lucy hodala sa motoristom Steveom. Iako izgledom i ponašanjem sasvim prosječan, Lucy je u njemu vidjela savršenog „divljeg“ muškarca i nije mogla vjerovati da se netko takav zanima za nju. Ali kada je shvatila da je to doista tako, te da ju Steve obožava, ljubi joj tlo pod nogama i želi s njome stvoriti zajednički život, napucala ga je i pobjegla glavom bez obzira. Uostalom, Lucy je bila obična, pa ako je Steve mislio da je posebna, zasigurno nije nešto bilo u redu s njime. Tako gledajući, jedino u što je bila sigurna je da Steve nije bio „Taj“. Traži dalje.

Na scenu stupa Gus – zgodni, nepouzdani, uvijek-pijani Irac, dečko iz Lucynih snova. Ali Gus je toliko… toliko neobičan, tajnovit, a opet tako otvoren. Gus je brbljav, pustolovan, glazbenik, ispaćena umjetnička duša, predivan i očaran s Lucy. Sve ostalo — njegova neambicioznost, stalno pijenje alkohola, neimaština (novca), besposlenost, činjenica da Lucy i nakon dužeg hodanja ne zna skoro ništa o njemu, pa ni broj telefona ili gdje živi, to što je na tri tjedna nestao bez riječi, a kada se vratio sa sobom donio samo vrlo neuvjerljivu izliku — ništa od toga nije bitno, jer sve će jednoga dana sjesti na mjesto. Važna je samo sadašnjost, a sada je Gus sve što Lucy želi od muškarca. Ili možda i nije?

“Mladić, a bilo je teško ocijeniti koliko je mlad, je bio jako zgodan s dužom, crnom kovrčavom kosom i sjajnim zelenim, pomalo krvavim očima, i smijao mi se, kao da me poznaje, a meni je to baš odgovaralo.”

Marian Keyes je i sama imala život obilježen alkoholizmom, stoga njezina karakterizacija alkoholičara kao samodestruktivnih osoba, a Lucy kao slijepe osobe ne može začuditi. Ali iako ćete u brojnim trenutcima pomisliti da je Lucy Sullivan previše naivna i budalasta djevojka koju želite svakih pet minuta dobro ispljuskati i izderati joj se u lice „Snap out of it!“, ubrzo ćete shvatiti da je njezin život sa zamagljenim naočalama i svojevrsno izbjegavanje neugodne istine, nešto što svi u jednom trenutku života radimo.

Lucy objedinjuje sve one karakteristike koje čine veliki broj djevojaka — nesigurna je u sebe i svoje kvalitete, misli da ne zaslužuje dobre stvari, traži dečka jednakog ocu (po mogućnosti, s njegovim najgorim nekvalitetama), voli se (podsvjesno) samokažnjavati na najokrutnije načine i ne vidi ono što joj je cijelo vrijeme pod nosom. Lucy se obožava praviti glupom, iako to nikako nije. Ali u jednome trenutku Lucy Sullivan shvaća tko su njezini pravi prijatelji i ljudi koji se za nju brinu, tko je cijelo vrijeme stajao uz nju i što (koga) njezino srce doista želi. Lucy odlučuje biti sretna. Baš zbog toga, ova knjiga od skoro 600 stranica, koja možda nije remek djelo svjetske književnosti ili broj jedan na vašoj listi najkvalitetnijih knjiga (ali jest u kategoriji chick lita), knjiga je koju ćete željeti pročitati.

“Došlo je do toga da sam morala birati između njega i sebe, zaključim. Jedno od nas dvoje me moglo imati, ali nije me billo dovoljno da se podijeli na dvoje.
Odabrala sam sebe.”

.

Lucy Sullivan is Getting Married (1999, ITV) - glumačka postava

.

Napomenimo još da je 1999. godine prema knjizi snimana istoimena serija u kojoj je ulogu Gusa glumio tada ne toliko poznati Gerard Butler (!). Nažalost, seriju nisam uspjela pogledati (još!), pa ne mogu dati posebne dojmove, no sudeći prema dostupnome traileru, čini se da je osoba koja je birala glumce (uz iznimku Gusa :D) zaboravila kako su upravo opisi likova ono što svakome od njih daje posebnu draž (čitaj: Lucy ne može biti plava, a Karen smeđa i frčkava!! sve ostalo ću pripisati tome da je bilo riječ o čudnim modnim godinama :D).

Ivana

Oglasi

2 misli o “Lucy Sullivan se udaje – Marian Keyes

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s