Filmosfera

Harry Potter (2001 – 2011)

Sve je počelo 2001. u šarenom i sasvim običnom engleskom predgrađu, zatrpanom nepročitanim pismima, a završilo se 2011. u Hogwarts, zatrpanom ruševinama nakon velikog okršaja. U međuvremenu, svih sedam tj. osam  filmskih nastavaka bavilo se borbom između dobra i zla. Dobro je nizalo pobjede, ali je zlo ipak uspjelo pronaći način da se uzdigne. Padale su žrtve, nanosile su se nepravde i zlo, mahalo se čarobnim štapićima. Harry, Hermione i Ron su odrasli. Pritom se Ron proljepšao, Hermione je izgubila na odvažnosti kojom se isticala, no nadoknadila je to vitkom linijom i svijetlim pramenovima, a Harry je postao prevelik za one okrugle, štreberske naočale. S druge strane, Voldemort je dobio tjelesno obličje no, na žalost bez nosa na licu i sa ogromnom krpom umjesto odjeće na sebi.

Ne znam jesu li se kriteriji s odrastanjem postrožili ili je film postojao sve lošiji? Možda je naprosto sve bilo daleko zabavnije i interesantnije dok su likovi bili djeca i dok je većina publike bila njihove dobi. Sad su odrasli i jedni i drugi, a oni koji nisu strastveni poklonici fantasya, vrlo vjerojatno su manje oduševljeni od onih koji to jesu. Postoji i treća mogućnost, a to je da se sve razvodnilo.

Prisjetimo se redom cijele priče.

Harry Potter i Kamen mudraca uvod je u Harryev život. Ne samo da mi saznajemo tko je on, već i sam Harry (Daniel Radcliffe) otkriva stvari o sebi i svojim roditeljima koje nije mogao ni naslutiti. Naime, njegovi roditelji bili su slavni čarobnjaci koji su poginuli u okršaju sa zlim Voldemortom (Ralph Fiennes), a Harry je kao beba jedini preživio njegov napad i zbog toga je slavan u svijetu čarobnjaka i magije. Ne samo to, Harry Potter počinje pohađati Hogwarts, školu vještičarenja i čarobnjaštva, tamo upoznaje Hermionu (Emma Watson) i Rona (Rupert Grint), profesorski kadar od kojeg svakako valja spomenuti ravnatelja škole Dumbledorea (Michael Gambon), profesoricu McGonagall (Maggie Smith), te Hagrida (Robbie Coltrane). Tamo se također po prvi put suočava sa zlom. Njih troje saznali su da se u školi krije Kamen mudraca tj. eliksir za vječni život i sumnjaju da ga professor Snape (Alan Rickman) pokušava ukrasti za Voldemorta. Na njihovo iznenađenje, kradljivac je bio naizgled bezazlen profeosr Quirrell (Ian Hart).

Harry Potter i Odaja tajni započinje podmetanjem Luciusa Malfoya (Jason Isaacs). Naime, Dracov (Tom Felton) otac podmeće Ginny (Bonnie Wright) dnevnik Toma Riddlea i tada se pokreće lavina nesretnih događanja koja će se ponovo odviti u Hogwartsu. Ovoga puta, nešto će izaći iz Odaje tajni s namjerom da školu “očisti” od svih učenika bezjaka, što je nekoć bio i Voldemortov plan. Među žrtvama će biti i Hermione pa će Harry i Ron ovoga puta sami morati ukloniti opasnost. U drugom nastavku po prvi put se pojavljuje Dobby (Toby Jones), koji pokušava spriječiti Harrya da se vrati u školu gdje mu prijeti velika opasnost.

Treći nastavak tj. Harry Potter i Zatočenik Azkabana donosi nove pustolovine i nove likove. Sirius Black (Gary Oldman) pobjeći će iz zloglasnog zatvora, a sablasni dementori koji će ga tražiti pojavit će se čak u Hogwartsu. Harry i njegovi prijatelji saznat će da je Sirius zapravo nevin, te ne samo da nije odao Voldemortu gdje su se kobne noći nalazili njegovi roditelji, već je on i Harryev kum.

Harry Potter i Plameni pehar bio je “ozbiljniji” od svojih prethodnika. Naime, Voldemort se vratio i uzeo je jedan mladi život. Kako se odvijalo metlobojsko prvenstvo, a plameni pehar je birao natjecatelje, na sveopće iznenađenje, osim samo trojice, odabrao je i četvrtog natjecatelja. Naravno, to je bio Harry. Kada su on i Cedric (Robert Pattinson), obojica iz Hogwartsa, zajedno dohvatili pokal, on ih je odveo pred Voldemorta koji je potom ubio Cedrica.

Harry Potter i Red Feniksa započinje napadom dementora na Harrya i njegovog bratića. Harrry je morao upotrijebiti čaroliju i time je napravio prekršaj zbog kojeg će se morati opravdati čak Ministarstvu magije. Ministarstvo niječe Voldemortov povratak, a Harry i Dumbledore žrtve su negativne propagande. Harry i prijatelji upoznaju Lunu (Evanna Lynch), a u školi se pojavila Dolores Umbridge (Imelda Staunton) kako bi preuzela kontrlou nad njom i spriječila da se učenike poduči obrani od Voldemorta. Ipak, Harry će ih podučavati i prozvat će ih Dumbledorova armija. Zbog toga, Umbridge će postati ravnateljicom. Na kraju će se dogoditi veliki okršaj u Ministarstvu pri kojemu će Bellatrix (Helena Bonham Carter) ubiti Siriusa, a svi će vidjeti Voldemorta čiji povratak Ministarstvo napokon mora prihvatiti.

Harry Potter i Princ miješane krvi začetak je portage za horkruksima. Naime, Dumbledore ispriča svoju teoriju o njihovom uništenju i Harry odluči da će ih on uništiti. Inače, Hogwarts, kao i svi ostali, strahuju od smrtonoša. Nastavak je dobio ime po vlasniku knjige o čarobnim napicima koja se našla u Harryevim rukama, a zbog brojnih bilješki Harry je u tom predmetu bio daleko najbolji. Između Rona i Hermione počinje se razvijati nešto više od prijateljstva, a na tom su putu i Harry i Ginny. Ono po čemu je ovaj nastavak najzapamćeniji je Dumbledoreova smrt.

Harry Potter i Darovi smrti posljednji je nastavak slavnog serijala (sastoji se od dva dijela: Harry Potter i Darovi smrti 1. dio i Harry Potter i Darovi smrti 2. dio) u kojima se svi pozitivni likovi suočavaju s najviše opasnosti, a smrtonoše su opasniji nego ikad. Harry i njegovi prijatelji daju se u potragu za horkruksima i unuštavaju ih jednog po jednog. U ovom će se dijelu saznati neočekivana istina o Snapeu, koji je zapravo svo vrijeme bio na Harryevoj strani. Na poslijetku dogodit će se veliki okršaj s predvidivim rezultatom.

Od zanimljivosti vezanih za snimanje film interesantno je spomenuti da je za neke prizore škole Hogwarts poslužila katedrala u Gloucesteru, uništeno je čak 14 Ford Anglias modela kako bi se snimio Harryev i Ronov pad na vrbu, tetovaže na Siriusu Blacku pripadale su Ruskim zatvorenicima, imena roditelja Toma Riddlea napisana na nadgrobnoj ploči ne spominju se u knjizi, smijeh iz scene u kojoj Harry, Ron i Hermione pričaju o Harryevom poljupcu sa Cho je “pravi”, tj. njih troje su se spontano počeli smijati, a redatelj je odlučio da se to neće micati, noćne scene u Harry Potter i Princ mješane krvi snimane su u seocu Lacock od 17:00 poslijepodne do 5:00 ujutro kroz nekoliko dana, a mještani su zamoljeni da prozore prekriju crnim plahtama, Bellatrix Lestrange uvijek je nastojala biti Voldemortu s desne strane što je običaj za najvjernije sljedbenike, Daniel Radcliffe slomio je čak 80 čarobnih štapića jer ih je mimo snimanja koristio kao udaraljke za bubnjeve.

Na redateljskoj stolici izmjenili su se Chris Columbus (u prva dva filma), Alfonso Cuarón (u trećem filmu), Mike Newell (u četvrtom filmu) te David Yates (u preostala četiri filma). Serijal je sniman prema istoimenim knjigama planetarno popularne spisateljice J. K. Rowling koja je imala utjecaja na samo snimanje (tako je, primjerice, na početku tražila da u filmu glume isključivo britanski glumci, što se uglavnom obistinilo).

Serijal se može pohvaliti vrtoglavim svotama koje je zaradio, ali očito ni on nije ostao lišen klišeja poput ljubakanja i zaljubljenih pogleda usred napete borbe sa velikim ulozima. Ono što je ipak neoprostivo jest posljednja scena na kolodvoru, kad Ron i Hermione, te Harry i Ginny  prate svoju djecu u Hoghwarts. Zaista je za ne povjerovat da netko smatra, i pritom opasno podcjenjuje publiku, da će baloner ili brada učiniti nekoga odraslim.

Sve u svemu, Harry Potter ne pruža ništa novo ako uzmemo u obzir da gotovo svaki film sadrži borbu negativaca i pozitivaca u kojoj pozitivci pobjeđuju. Čak ni motiv vještica i čarolija nije posve originalan jer je naša Marija Jurić Zagorka davno prije obrađivala  progone vještica, no Rowling je to napravila na malo romantičniji i djeci pristupačniji način. Jasno je da je prvi film plasiran mlađoj publici, kojoj je 2001. sav taj svijet o mladom čarobnjaku bio nov i uzbudljiv. Ipak,  kompletan serijal je daleko precjenjen. 2011. smo svi stariji 10 godina, motivi vještica i magije iskaču iz paštete, i sretni smo što je Harry Potter završio jer smo sigurni da ne postoji nastavak koji bi čitavu situaciju pogoršao.

Jasmina

Jedna misao o “Harry Potter (2001 – 2011)

  1. Povratni ping: X-Men (2000) | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s