Filmosfera

Pustolovi (Kalandorok, 2008)

Pustolovi je odlična mađarska komedija o trojici muškaraca, djedu, ocu i sinu, koji bježeći od jednih problema upadaju u druge i pritom nas nasmijavaju svojim malim usponima i ovećim padovima. Otac i sin dolaze u pomoć djedu kojemu bolesno ljubomorna žena život čini nemogućim. Iako to sin još ne zna, djed je isplanirao svoj odlazak k njima u grad ni ne sluteći da su i njegov sin i unuk u problemima do grla: dok jedan živi u autu jer ga je žena izbacila iz stana, drugi živi sa starijom ženom čije novce potajno troši na kockanje. Zelena vesta preko košulje s kratkim rukavima na djedu Nagyapi (Péter Haumann), šarena košulja i kožni prsluk na ocu Gézi (Péter Rudolf), te moderne japanke na njegovom sinu Andrisu (Milán Schruff) simboli su različitosti triju generacija i samo neki  od detalja koji nas nasmijavaju u sat i pol ovog dobrog filma.

Urnebesne  sitaucije nižu se jedna za drugom, taman kad se nekako izvuku iz jedne nevolje upadnu u drugu, još veću, a svo vrijeme su jednako simpatični i jednako zanimljivi. Pričvršćivanje kaveza za zečeve na automobile bušilicom, gomila sladoleda koja bi trebala hladiti leš u prtljažniku zgodne strankinje, pijani policajac, stravično kičasta kuća i njen vlasnik koji Andrisu želi uvaliti svoj kumče koje lijepo jede, ilegalni prijelaz granice i uvaljivanje ženi koja ima stan, bili su popraćeni sa gomilom smijeha od strane publike, a protagonisti, iako očiti luzeri, neodoljivo su šarmantni i ni na čas ne ostavljaju dojam očajnika.

Iako se scenografija sastoji od otrcanih cesta kojima vijuga stari automobil pretrpan još starijim torbama sa beskorisnim stvarima, lijepe prirode, skromnih i rustikalnih kućica, poljodjelaca koji rade primitivnim sredstvima i konjskih zaprega, svejedno je vedra i simpatična, a ova komedija situacija i karaktera izvrsno se uklapa u svaki njezin centimetar.

Na drugom Vukovar film festivalu 2008. ovaj je film proglašen  najboljim dugometražnim igranim filmom, na Transilvania International Film Festivalu 2008. nagrađen je za najbolju izvedbu, a na 39. tjednu mađarskog filma iste godine redatelj Béla Paczolay dobitnik je priznanja Simo Sandor.

Jasmina

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s