Knjigosfera

Veliki Gatsby – Francis Scott Fitzgerald

Nick Carraway (ujedno i naš pripovijedač) dolazi u New York kako bi se okušao u poslovnom svijetu i unajmi skromnu kuću na Long Islandu. Njegovi susjedi, kao i rođakinja Daisy, ne žive u nimalo skromnim domovima među raskošnijima   se svakako ističe  tajanstveni Jay Gatsby. Jay i Nick postanu prijatelji a ubrzo se sazna da je Jay nekoć bio u vezi sa prelijepom Daisy. No, kako je započeo Prvi svijetski rat, Daisy se udala za bogatog Toma Buchanana. Jay namjerno kupuje kuću baš nasuprot Daisyine i priređuje bučne i šarene zabave koje nitko ne može ignorirati ili ne primijetiti  a sve kako bi privukao Daisyinu pozornost. Njih se dvoje tek ponovo sreću Nickovom intervencijom. Daisy nije ni malo sretna u braku a Tom ju vara s neuglednom Myrtl. I Nick se upusti u vezu sa poznatom sportašicom, njihovom prijateljicom, Jordan Baker.

Opijanje, zabave, svjetonazori i navike glavnih likova slika su većine moćnika iz dvadesetih godina. Pripadnicima tzv. izgubljene generecije koju su obilježili  jazz, prohibicija, ilegalni poslovi, trčanje za američkim snom i dekadencija  smatrali su se i sam autor i njegova supruga.

Jay je zapravo romantičan junak. On je zaljubljen u fatalnu Daisy, bježi iz svijeta siromašnih a ljubav prema njoj ga motivira da postane bogat. Sreća, snalažljivost i veze s kriminalom omogućili su mu da ostvari svoje ambicije i da pritom postane nedokučiva zagonetka visokom društvu u kojem se kreće. Iako se priča temelji na ljubavi, ona je malo prisutna u djelu. Preljub je daleko popularniji. Preljubnik je Tom, preljubnica je Myrtl a i Daisy se upušta u vezu s Jayom.

Na kraju, njihove avanture su se završile kobno po outsidere (Jay i Myrtl oboje su zapravo siromašnog podrijetla) a Tom i Daisy su se izvukli i nastavili živjeti sretno i raskošno. Jay je okončao sam, bez igdje ikoga osim Nicka i siromašnog oca iz provincije. Pokazalo se da novcem može prirediti sjajne zabave sa skupim pićima, šarmantnim zabavljačima i  glasnim orkestrom te privući gomilu radoznalac i okružiti se ljudima željnih dobrog provoda i senzacije. Ipak, svoju ljubav nije uspio vratiti a u svoj svojoj popularnosti stekao je tek jednog pravog prijatelja.

Fitzgerald je unio ponešto autobiografskih elemenata u knjigu. Ne samo da je i on neko vrijeme živo na način sličan svojim likovima, nego ga je njegova žena najprije odbila jer je bio siromašan (Daisy nije čekala Jaya već se udala za Toma) a pristala se udati za njega tek nakon što je pisanjem poćeo odlično zarađivati. Također, neko vrijeme, dok je pisao Gatsbya, živio je na Long Islandu okružen raskošnim vilama i vrlo uglednim susjedima.

Svi znamo da je Veliki Gatsby klasik, ne samo američki već i svijetski, u početku manje uspiješan i pomalo zanemarivan. On je jednostavan (nema beskonačnih razrada likova ili situacija), uvjerljiv (sve je na svom mjestu), životan (jedna generacija zaista je tako živjela) ali istovremeno i romantičan po likovima i kraju ( nadam se da svi znamo da romantično nije samo dvoje zaljubljenih koji se ljubakaju pod zvijezdanim nebom ili na livadi…).

Jasmina

Jedna misao o “Veliki Gatsby – Francis Scott Fitzgerald

  1. Povratni ping: Nek zabava počne – Niccolo Ammaniti | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s