Serijologija

Parovi (Coupling, 2000-2004)

Proglašena “prijateljima za odrasle”, Coupling tj. Parovi, urnebesna je britanska komedija u četiri sezone po šest do devet nastavaka. Osim s Prijateljima, uspoređivana je s popularnim Seinfeldom, a Daily News smatra da su neki likovi iz Parova vrlo nalik likovima iz Seinfelda (sličnost između Jane i Newmana te Jeffa i Kramera). Uspjeh Parova čak je inicirao izradu američke, loše primljene od strane publike i vrlo neuspješne, te grčke inačice. 2001. Coupling osvaja Silver Rose kao najbolji sitcom, a 2003. godine osvaja British Comedy Award kao najbolja komedija.

Njeni likovi su prelijepa Susan (Sarah Alexander) koja u ljubavi ima više sreće od njene pomalo ljubomorne ali jako zahtjevne najbolje prijateljice Sally (Kate Isitt). Susan je u vezi sa Stevom (Jack Davenport) koji griješi na tipičan muški način. Njegov najbolji prijatelj je Jeff (Richard Coyle), pomalo opsjednut seksom i ženama ali uvijek nespretan i nesupješan. U posljednjoj sezoni ga je zamjenio Oliver (Richard Mylan), također gubitnik što se žena tiče. Patrick (Ben Miles) je njegova suprotnost, on je šarmantan, zgodan i žene ga obožavaju. Tu je i Jane (Gina Bellman), Stevova pomalo luckasta i čudna bivša djevojka. Likovi su sami po sebi prilično komični, a kad se još nađu u isto tako komičnim situacijama svojstvenim samo njima, nastaje pravi urnebes. I oni imaju svoj kafić gdje prepričavaju svoje problem, dijele  životne mudrosti, zavode suprotan spol, ugovaraju spojeve, dovode su u neugodne situacije, smiju se i druže.

U prvoj sezoni svi se međusobno upoznaju, a Steve i Susan prohodaju. U posljednjoj sezoni Susan i Steve čekaju bebu, Patrick i Sally su u vezi, a početak veze se nazire i za Jane i Olivera. U međuvremenu, bilo je tu prekida, svađica, neugodnosti, otkrivanja mračnih (nama smješnih) tajni, prisjećanja prošlosti, “obračunavanja” s nadređenima, propalih spojeva, nezgoda s roditeljima i gomila smijeha sa strane gledatelja. Jedne od najsmiješnijih scena mogle bi biti Jeffovo skidanje u uredu, na njegov rođendan i Patrickova prosidba tj. Sallyina reakcija na istu.

* * *

Scenaristu Stevenu Moffat je kao podloga za scenarij poslužio vlastiti život tj. upoznavanje sa ženom Sue Vertue, producenticom ove serije, stoga se dva glavna lika zovu Steve i Susan. Čak je četvrta epizoda, Infernio, snimljena na temelju “istinitog događaja” jer je Sue Vertue pronašla kazetu sličnog sadržaja u njihovom video rekorderu.

U seriji se mogu naći i do tad netipični načini snimanja, kao što je to slučaj u epizodi kad su Steve i Susan prekinuli pa se njihovo razilaženje prikazuje podjelom ekrana na dva dijela, te u epizodi Deset i pol minuta kada se jedan događaj prikazuje sa nekoliko različitih gledišta.

Iako je serija starijeg datuma, britanski humor nikad ne zastarijeva. Također, mali krug vrlo bliskih prijatelja koji rješavaju svoje probleme i nasmijavaju nas istima, vrlo je popularna tema od koje je samo popularniji običaj da svi ti prijatelji u jednoj životnoj fazi budu međusobno u vezama. S današnje perspektive kad se slična tematika nalazi na svakom koraku, činit će nam se da Parovi ne donose ništa novo, no nakon nekoliko odgledanih minuta postaje jasno da su oni itekako vrijedni svačije pozornosti, da su sposobni pridobiti svačiju pažnju i dobro nas nasmijati i zabaviti.

Mislim da ništa ne može tako dobro predstaviti Parove i humor koji nam nude kao Steve i Susan sa svojim urnebesno-mudrim zaključkom u jednom od prvih kadrova:

One swallow doesn’t make a summer.
One swallow doesn’t  make her a girlfriend.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s