Trivijologija

Online Videoteka: Od Izbavitelja do Balkanskog špijuna

1. Orlovi rano lete (1966)

Orlovi rano lete (1966), scena iz filma.

Radi se o filmu napravljenom prema istoimenom dječjem romanu Branka Ćopića, a u režiji Soje Jovanovića. Radnja je smještena pred početak Drugog svjetskog rata i za vrijeme okupacije (jesen 1940. i proljeće 1941. godine). Junaci ovog filma su “hajdučka družina”, dječaci Jovanče Harambaša, Lazar Mačak, Vanka Široki i Nik Ćulibrk Dugonogi Stric i jedna djevojčica Lunja, koji u početku žive bezbrižnim djetinjstvom i onda dolazi rat i obilježava kraj jednog životnog razdoblja i gubitak dječje nevinosti.

Film sniman 1966. godine, poruku nosi u samom naslovu – orao u narodnoj poeziji simbolizira slobodu i hrabrost, te su dječaci prerano suočeni sa surovošću i nepravdom morali borit se za slobodu i opstanak između dviju suprotstavljenih strani.

Film odiše slogom, antifašističkim porukama i borbom za slobodu naroda (NOB). Glume: Miodrag Petrović-Čkalja, Dragutin Dobričanin, Ljubiša Samardžić, Pavle Jovanović, Pavle Polaček, Mila Mihajlović.

*

2. Izbavitelj (1975)

Izbavitelj (1975)

Film Izbavitelj je nastao prema noveli Aleksandra Grina, po scenariju Ive Brešana, a u režiji Krste Papića. Proklamiran kao drugi horor film jugoslavenske scene (prvi je već navedena Leptirica), također mu pripada kultni status zbog tematike. U središtu priče je siromašni pisac Ivan Gajski koji otkriva skrovište tajne organizacije ljudi- štakora, kojoj je na čelu tajanstveni Izbavitelj – kralj štakora, koji želi zajedno sa svojim pristašama zavladati svijetom.

Glume Ivica Vidović, Mirjana Majurec, Fabijan Šovagović, Relja Bašić i Ilija Ivezić.

*

 3. Ko To Tamo Peva (1980)

Ko to tamo peva (1980)

Jedan u nizu dragulja jugoslavenske kinematografije, komedija apsurda koja se može iznova i iznova gledati, i svaki puta uživati i nalaziti nove detalje propuštene u prethodnom gledanju. Kultni film po scenariju Dušana Kovačevića koji je u suradnji s redateljem Slobodanom Šijanom stvorio remek djelo. Proljeće je 1941. godine, dan uoči napada Njemačke na Jugoslaviju. Dotrajali autobus firme “Krstić i sin” kreće iz zabiti za Beograd. Zbog nepredviđenih okolnosti putovanje će se odužiti, a neobični i pomalo otkvačeni putnici će se osim na putu prema gradu naći i na putu prema raspadu jedne epohe, kraju svijeta koji će nestati u plamenu i eksploziji, što će na samom kraju stvoriti i zajedništvo među njima.

“Ko to tamo peva”, sa svojim kultnim statusom, pripada u najbolja ostvarenja jugoslavenske kinematografije. Obvezno gledanje! Možete odmah dolje zahvaljujući dobrim dušama na youtubeu. Glume: Pavle Vujisić, Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković, Aleksandar Berček, Neda Arnerič, Taško Nacić, Bora Stjepanović, Slavko Štimac.

*

4. Maratonci Trče Počasni Krug (1982)

Maratonci Trče Počasni Krug (1982)

Još jedna crnohumorna drama-komedija ponovno po scenariju Dušana Kovačevića, a u režiji također Slobodana Šijana. U centru radnje je obitelj pogrebnika u Jugoslaviji 30-tih godina i njihove peripetije. Priča se odvija u vremenu između dva rata u porodici Topalović koju čini pet generacija muškaraca. Dolazi do njihovog međusobnog sukoba, jer najmlađi potomak ne želi se bavi pogrebničkim zanatom nego se želi okušati u filmskoj umjetnosti, što se naravno kosi s tradicijom njegove obitelji.

Filmsko remek djelo Slobodana Šijana je 1982. godine na Festivalu u Montrealu osvojilo nagradu žirija. Film bi jednostavno trebao biti osnovna “lektira” svakog filmofila, te ga treba svake godine iznova gledati. Remek djelo.Točka.

Glume: Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Pavle Vujisić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Seka Sablić, Milivoje Tomić.

*

5. Balkanski Špijun (1984)

Balkanski Špijun (1984)

Smatran jednim od najboljih filmova ex-jugoslavenske kinematografije, dobio je Zlatnu Arena u Puli 1984. i nagradu za najbolju mušku ulogu. Radi se o drama-komediji koju je po vlastitom scenariju režirao ovaj put sam Dušan Kovačević.

Paranoidni i zbunjeni Ilija Čvorović, nakon što je odležao dvije godine u zatvoru po političkoj liniji, obuzet paranojom da neprijatelj hoće uništiti njegovu domovinu, posvećuje se kontrašpijunaži te mu u toj paranoji sumnju privlači podstanar koji je došao iz Francuske i želi otvoriti krojački salon. Tu nastaju komične situacije i peripetije.

Glavna tematika filma je upravo potraga za nevidljivim neprijateljima i krivim iluzijama. Glume Danilo-Bata Stojković, Mira Banjac, Zvonko Lepetić i Bora Todorović.


*

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s