Serijologija

The Hour (2011) – 1. sezona

Odlična britanska serija, The Hour (2011)

Nakon što sam završila sa pregledom svih šest epizoda prve sezone ove, po mom mišljenju, odlične britanske serije The Hour, zaključila sam da u toj seriji nema osobe koja ne puši cigarete ili se uči pušiti, jer doslovno u svakom drugom kadru netko pali cigaretu, uvlači nervozno dim i netom ispuhuje. Možda činjenica da su glavni karakteri nervozni novinari u potrazi za pričama, konstantno praćeni od strane “ljudi u baloneru”, pod prijetnjom rata i vanjske politike Britanije, i još pod pritiskom produciranja “jednog sata” političke emisije koja nije smjela biti previše politička jer je “vlada” nadzire i pokušava kontrolirati.

**

**

Nekako kroz samu seriju sam dobila osjećaj da mada se radi o 1956. godini i to u Britaniji, da ni danas, barem kod nas, a vjerojatno i u većini zemalja, situacija nije nešto posebno drugačija (op.a. cenzura na javnim servisima), ali ovo nije mjesto za pričati o tome. Ono što želim istaknuti jest da je ova serija okupila tako impresivnu britansku glumačku postavu da bi je gledala samo zbog Ben Whishawa, odličnog glumca koji je zablistao kao Sebastian Flyte u Brideshead Revisited , a Romola Garai (odlična Sugar u The Crimson Petal and the White, Emma u Emmi ) i Anna Chancellor (Miss Bingley u jedinim Ponos i predrasudama koje priznajem) su dodatni bonus. U ostalim u ulogama se pojavljuju još također hvaljeni Dominic West (Wire), Vanessa Kirby, Julian Rhind-Tutt i Anton Lesser, između ostalih.

Romola Garai, Ben Whishaw, Dominic West i Anna Chancellor u The Hour (2011)

Ukratko, radi se o špijunskom trileru-drami u kojoj pratimo evoluciju programske sheme BBC-a u razvoju nove jednosatne političke emisije pod nazivom The Hour. Pozadina priče je kao špijunski triler u maniri samog Jamesa Bonda, gdje se svakoga sumnjiči da je ruski špijun, da radi protiv nacionalnih interesa, ili kako bi Amerikanci rekli “komunist”. Cijela prisutna atmosfera me malo podsjetila na hvaljenu AMC-ovu američku seriju Rubicon (nažalost ukinutu nakon prve sezone), koja je također imala taj osjećaj misterije, prijetnje “nevidljivog neprijatelja” i špijunskog trilera.

Vidimo potragu za pričom kroz istraživačko novinarstvo, televizijske reportaže 50-tih, paralelno sa prijetnjom Trećeg svjetskog rata, kada dolazi do Sueske krize i Mađarske pobune, napetost vanjskopolitičkih odnosa i sve nervozne situacije koje se posljedično stvaraju. Još uz to dodajmo zanimljive karaktere, njihove međusobne odnose, komplikacije koje nastaju iz tih odnosa, pritajene simpatije i naposljetku neugodna iznenađenja i izdaje. The Hour će vas sigurno natjerati da pogledate taj sat koliko traje jedna epizoda, a onda nećete moći izdržat, a da ne saznate što se sljedeće događa.

The Hour (2011)

Serija scenaristice i ujedno kreatorice Abi Morgan je premijerno prikazana na BBC Two 19. srpnja 2011., a nedavno je objavljeno da će se snimati i druga sezona, a da će se glavna trojka: Bel (Romola Garai) Hector (Dominic West) i Freddie (Ben Whishaw) vratiti za novih šest dijelova druge sezone. Druga sezona će biti smještena deset mjeseci nakon posljednjeg susreta u finalu i nastaviti će istraživati život naših protagonista, kao i situacije “iza scene” novosti, intriga i skandala u Londonu u 1950-tih godina.

***

Cjelokupna glumačka postava u The Hour (2011)

***

The Hour: Meet FREDDIE (Ben Whishaw)

***

The Hour: Meet HECTOR (Dominic West)

***

The Hour: Meet BEL (Romola Garai)

***

Lidija

2 misli o “The Hour (2011) – 1. sezona

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s