Serijologija

Uvod u seriju: Downton Abbey (2010)

Britanska kostimirana serija Downton Abbey (2011)

Downton Abbey je naziv grandiozne kuće (inače u stvarnosti Highclere Castle ) na čelu koje je obitelj Lorda Roberta Crawleya (Hugh Bonneville) sastavljena od njegove žene Core (Elizabeth McGovern) i tri kćerke, najstarije Mary (Michelle Dockery), Edith (Laura Carmichael) i namlađe Sybil (Jessica Brown Findlay), a kako se radi o ogromnom izdanju britanske arhitekture, potrebna je mala vojska posluge koja “iza scene”, ili bolje reći, “ispod scene” radi svakodnevni posao da bi se uvaženi ukućani plemenitog imena osjećali, pa, plemenito i posluženo. Uglavnom, svatko igra svoju ulogu u tom povijesnom kontekstu edvardijanskog doba, u vremenu kad je posluga imala svoje činove, a sami pripadnici plemstva nastojali zadržati svoja imena i bogatstvo kroz bogate ženidbe sa američkim “kapitalom”.

Kad sam pročitala osnovnu premisu ove ITV-ove britanske serije, prva asocijacija mi je bila davno snimljena britanska serija You Rang, M’Lord? zbog prikaza odnosa i života više i niže klase. Naravno tu sličnost prestaje jer You rang M’Lord jest jedna od najboljih komedija koja nam je britanska televizija dala, dok je Downton Abbey definitivno kvalitetan i kritički hvaljen sadržaj, ali više u ozbiljnom, dramaturškom ruhu s malim daškom smiješnih izraza uglavnom iz usta jedne od najcjenjenijih britanskih glumica svog naraštaja, Dame Maggie Smith.

Događaj koji pokreće priču ove skoro pa sapuničaste drame je potonuće Titanika 1912. godine. To bi bio samo jedan od događaja koji je potresao tadašnji svijet u cjelini, da nije nastala komplikacija za obitelj Crawley iz toga čina, a to da je s potonućem broda nestao i njihov rođak, ujedno zaručnik kćeri Mary, koji je trebao naslijediti titulu i cjelokupni Downton Abbey. Kako žene onog doba nisu imale prevelikih prava, a pogotovo pravo nasljeđivanja, tako je Mary, kao najstarija kći, ostala bez naslova i kuće, jer je predviđeno da sve ide sljedećem muškom potomku, u ovom slučaju Matthew Crawleyu, nepoznatom udaljenom rođaku koji prakticira pravo. Naravno, neki se mire s tom činjenicom pravne zavrzlame, a neki se ne daju bez borbe i pokušaja da na sve načine očuvaju tradiciju, mada su promjene koje donosi vrijeme neminovne.

Obitelj Crawley u ITV-ov seriji Downton Abbey (2010)

Likovi kako “ispod”, tako i “iznad”, su jako šareni i ni u jednom trenutku serija nije dosadna, niti staje sa radnjom, uvijek se nešto novo događa, tajne se otkrivaju, nove intrige nastaju, a glavni “spletkaroši” uvijek imaju neki rezervni plan ako im prvi ne uspije. Ali nije sve tako crno-bijelo. Nakon nekog vremena, i upoznavanja karaktera, prvotni dojmovi se mijenjaju, likovi se razvijaju i kroz cijeli taj proces više ne znaš koga da više žališ, a koga da pritajeno mrziš. Svako ima svoje favorite. Mary, kao najstarija kćer je prihvatila postojeće stanje stvari – udaja prvom prilikom, Edith kao srednje dijete, uvijek zanemarena i sa osjećajem manje vrijednosti u obitelji, pokušava se ugurati među Mary i njezine neuspjehe i naposljetku Sybil, kao najmlađe dijete, spremna prihvatiti moderne nadolazeće ideje i prijeći zamišljenu ustaljenu granicu društvenog ponašanja i jednog doba na izumiranju.

Posluga vlastelinstva Downton Abbey

“Glava obitelji” i ujedno najstariji član je Violet, Dowager Countess od Granthama, Robert i Cora odmah iza nje, kao Earl i Countess od Granthama, te kao član obitelji također u početku omraženi “nasljednik” imanja Matthew (Dan Stevens) i njegova majka Isobel (Penelope Wilton). Još je prisutan i cijeli niz likova posluge “koja zna više o stanarima iznad nego što oni znaju stvari o njima“. Od Carsona (Jim Carter), glavnog Butlera, koji svaki napad na obitelj koju služi, smatra osobnim napadom; Mrs Hughes (Phyllis Logan) kao glavna “čuvarica kuće”; glavna u kuhinji, Mrs Patmore (Lesley Nicol); glavna “prokletuša” serije ujedno osobna pomagaćica Lady Core, Sarah O’Brien (Siobhan Finneran), koja uvijek spletkari sa svojim partnerom u zločinu, Thomasom (Rob James-Collier), prvim footmanom. Još su tu nadobudna spremačica Gwen (Rose Leslie) koji vjeruje da može ostvariti više u životu od spremanja za drugima; Anna (Joanne Froggatt), kao glavna spremačica; William (Thomas Howes), drugi footman i Daisy (Sophie McShera), smiješna i uvijek zbunjena kuhinjska pomagačica. Zbrku unosi svojim dolaskom u redove posluge Mr. Bates (Brendan Coyle), novi Lordov osobni pomagač, koji je dijelio ratni put sa Lordom, ali isto tako koji skriva neke tajne, koje će se O’Brien i Thomas truditi otkriti. Za detaljniji pregled karaktera, glumaca i same serije preporučam Press paket ITV-a.

Britanska serija Downton Abbey (2010).

Za ljubitelje povijesnih drama, ova serija je pravi dragulj, u sociološkom i historijskom kontekstu. Razdoblje je taman dvije godine prije Prvog svjetskog rata, kada se struja, telefon i ostali moderna čula tek javljaju u svom prvotnom obliku. Istodobno dolazi do promjena u mnijenju, osjeti se dolazak revolucionarnih ideja i sve promjene koje one donose.

Kreator serije je Julian Fellowes, inače scenarist hvaljene kostimirane drame Gosford Park (preporuka za gledanje!) u kojoj se također pojavljuje Maggie Smith u jednoj od uloga.

Serija Downton Abbey je prikazana u sedam epizoda na ITV1 počevši od 26. rujna 2010, a druga sezona će se početi prikazivati 18.rujna 2011. godine, u čak osam novih epizoda!

Šta nas očekuje u drugoj sezoni? Počeo je Prvi svjetski rat, a Lord Robert  je promoviran u poručnika, sa novim obvezama koje ga očekuju, kao što će se i sam Downton Abbey zajedno sa ukućanima morati prilagoditi ratnim prilikama (promo nadolazeće druge sezone pogledajte dolje).

Uz standardnu prvotnu postavu koju predvode Maggie Smith (Violet, Dowager Countess od Granthama), Hugh Bonneville (Robert, Earl od Grantham) i Elizabeth McGovern (Robertova žena, Cora, Countess od Granthama) te još imena poput Penelope Wilton, Dan Stevens, Michelle Dockery, Jim Carter, Phyllis Logan, Lesley Nicol, Siobhan Finneran, Rob James-Collier, Joanne Froggatt, te nadolazeća mlada imena: Rose Leslie, Sophie McShera, Laura Carmichael, Jessica Brown Findlay i Thomas Howes, drugoj sezoni će se još pridružiti i Zoe Boyle koja će predstavljati Miss Laviniu Swire, Iain Glen kao Sir Richard Carlisle, Maria Doyle Kennedy kao Vera Bates, Amy Nuttal kao nova kućna pomagačica Ethel i Cal Macaninch kao novi Valet.

Highclere Castle, Matthew Crawley (Dan Stevens) i Mary Crawley (Michelle Dockery) u seriji Downton Abbey (2010)

Stoga, ako volite povijest u kombinaciji s dramom i elegantnim smislom za humor, dvorce i njihova vlastelinstva koje su trebale vjerojatno tri šume da zagriju te zidine. Uglađenost prošlosti i izraza koje su izumrli, a opet sami početak nastanka modernog doba, i nadasve zanimljive likove koje ćete ili voljeti ili mrziti, a na kraju se iznenaditi i promijeniti mišljenje, onda je Downton Abbey odlična preporuka! Cijelu sezona se može pogledati u jednom zamahu, više puta, pogotovo ako ste vlasnik DVD izdanja poput mene.

Highclere Castle iz Hampshirea kao Downton Abbey u seriji

Nema nas puno koji uživamo u kostimiranim drama. Osobno, spadam u obožavatelje. “Krivim” za to M.J. Zagorku zbog koje sam upijala povijesne čitanke da bi saznala što više mogu o pozadini njezinih djela, pa tako nisu izuzeci ni Jane Austen, sestre Bronte, Charles Dickens i ostali kroničari svog ili prošlog vremena. Zašto spominjem pisce? Uglavnom zato što je velika većina današnjih kvalitetnih kostimiranih serijaliziranih drama nastala upravo kao ekranizacije spomenutih autora, a neke od njih i više puta (Ponos i predrasude, Orkanski visovi, Velika očekivanja…). Downton Abbey kao serija ide putem povijesnog okružja i to smještenog u Englesku 1910-tih, kada tek dolazi struja, pojavljuje se prvi telefon, a auti su tek počeli svoju rastuću popularnost, ali predstavlja originalno djelo Julian Fellowesa, i kao takvo čini se kao svježi povjetarac u moru jednih te istih ekranizacija navedenih autora.

Oglasi

Jedna misao o “Uvod u seriju: Downton Abbey (2010)

  1. Povratni ping: Obnovljene i otkazane serije za 2012/13 « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s