Animacija

Simpsoni film (The Simpsons Movie, 2007)

Ima li popularnije i dosadnije teme za film od spašavanja svijeta? Naravno da nema. No, ako to spašavanje izvodi Homer Simpson, glupi debeljko koji bi gotovo sve dao za ukusnu krafnu (ovo se itekako pokazalo istinitim u filmu), jasno je da će ono biti obavljeno na neizbježno tipičan (spašavanja su uvijek podjednako dramatična), ali svejedno gledljiv i zabavan način. Ipak, Homer nije Arnold Schwarzenegger (on je predsjednik) već običan čovjek iz običnog Springfielda, stoga će se njegovo herojstvo ipak ograničiti na lokalnu razinu.

Krenimo redom. Simpsoni u filmu žive život kakav žive i u svojoj crtanoj seriji. Homer (Dan Castellaneta) je neodgovoran i loš roditelj, Marge (Julie Kavner) je požrtvovna i brižna, Bart (Nancy Cartwright) je nestašan, Lisa (Yeardley Smith) je zaljubljena u glazbu i mladog Irca Colina, a Maggie je i dalje vrlo inteligentna beba koja ne govori. Neki od njihovih sugrađana su dobri, a neki su samo stari. Ipak, film se ne bavi njihovom rutinom. Radnja se počinje zapetljavati kad Homer nabavi svinju za kućnog ljubimca te problem njenih fekalija odluči riješiti na štetu ionako prezagađenog jezera. Zagađenje tolikih razmjera privlači i Vladinu pozornost, a njihov malen gradić će izolirati staklenom kupolom kako se isto ne bi proširilo. Građani su očajni i kad saznaju da je Homer kriv za sve, kreću na Simpsone. Bistra Maggie izvlači im žive glave te se svi sklone na Aljasci. No, iako su oni sigurni, to se nikako ne može reći za Springfield kojeg Vlada namjerava sravnati sa zemljom. Odgovorna Marge smatra kako se trebaju vratiti i spasiti grad ali Homer ne misli tako, te ga obitelj napusti. Nakon zanimljive epizode sa još zanimljivijom staricom, Homer im se odluči pridružiti. Marge i djecu je u međuvremenu Vlada uhvatila te ih zatvorila u Springfield, ali Homer ih sve zajedno spašava na toliko blesav i nespretan način koji bi mogao samo u crtanom filmu polučiti pozitivne rezultate.

Simpsonovi su čak 19 godina čekali svoju filmsku verziju, u vezi koje su neki fanovi, uglavnom oni koji su posljednje sezone smatrali razvodnjenima, imali slaba očekivanja i negativne reakcije nakon izlaska u kina. Kritike diljem svijeta su uglavnom bile pozitivne i pune hvale, no svejedno se moglo naći i onih koje ne zrače oduševljenjem.

Iako se ideja za film javila još 2001. godine, među producentima je nastala bojazan da će film biti preveliki zalogaj za ionako prezaposlenu ekipu koja je radila na crtanoj seriji tako da su Matt Groening i James L. Brooks pozvali Mika Scully i Ala Jean. U pisanju su im se pridružili David Mirkin, Mike Reiss, George Meyer, John Swartzwelder i Jon Vitti, a redateljska uloga dopala je Davida Silverman. Njima su se kasnije poželjeli pridružiti i Ian Maxtone-Hraham, Matt Selman, Conan O’Brien te Brad Bird. Jeanova je ideja bila spašavanje obitelji kao i odnos Barta i Flandersa (naime, u jednoj je epizodi želio prikazati kakav bi Bartov život bio da mu je Flanders otac pa mu se prilika da to donekle razradi i prikaže pružala na filmskom projektu), a Groening je negdje pročitao o zagađivanju vode svinjskim fekalijama. Scenaristi su se podijelili u sedam grupa od kojih je svaka napisala jedan dio teksta, a konačna verzija nastala je na isti način kako su nastajale i pojedinačne epizode crtane serije, a to je da su zajedničkim snagama smislili duhovit i dobar tekst. Stručnjaci hvale animaciju s kojom se započelo početkom 2006. godine, a na kojoj su pod Silvermanovim nadzorom radili Mike B. Anderson, Lauren MacMullan, Rich Moore i Steven Dean Moore.

Prije konačne verzije, Simpsoni su doživljavali brojne promjene, a neke od njih desile su se čak u svibnju 2007. Tako je u jednoj verziji Marge zapravo ta koja je imala viziju a ne Djed, Milhouse je bio zamišljen kao Lisin dečko, a prizor u motelu je zamjenio potjeru automobilima u kojoj su sudjelovali Homer i Vladini agenti za okoliš.

Poznat je način na koji se Simpsoni osvrću na različite događaje, pojave i osobe tako da ga se ni u filmu nisu odrekli. Zato je odmah na početku Green Day tonuo u stilu Titanica, Bartovu golotinju se sakrilo kao i u Austin Powersu, a Lisino predavanje zvalo se “Iritantna istina” po uzoru na Ala Gorea i njegovu “Neugodnu istinu”. Što se tiče tema, jasno je da se isprepliće tema religije s temom okoliša, s tim da je religijska nešto diskretnija (Djed je u crkvi imao viziju u koju je samo Marge povjerovala, Lisa i Collin se prvi put susreću ispod stabla jabuke koji je motiv preuzet iz Rajskog vrta, i naravno, dobro nam znani Flanders).

Film se može pohvaliti brojnim nagradama i još brojnijim nominacijama među kojima svakako valja spomenuti Zlatni globus za najbolji animirani film.

Simpsoni su i na velikom platnu duhoviti, satirični, interesantni i manje-više onakvi kakvima trebaju biti. Možda bi filmska verzija bila za nijansu uspješnija da su se pojavili neki sporedni likovi iz serije poput Margeinih sestara ili ravnatelja, a i šteta je što je gospodin Burns odigrao tako skromnu ulogu. Bartovo pisanje po školskoj ploči podsjetnik je na dobre stare Simpsone, a iako su mjesto radnje i likovi isti kao u seriji, bilo je jasno da će ovo biti potpuno drugačija pustolovina, što ne mora nužno biti dobro. Svi koji su se pitali kako bi Simpsoni, koji su razonodeni u dvadesetak i nešto minuta, funkcionirali u dužoj verziji dobli su svoj odgovor. Ipak, možda je bolje da hrvatska publika nije dobila odgovor kako bi zvučila sinkronizirana verzija, jer to ne samo da nije potrebno (Simpsone zasigurno neće gledat djeca kojima od prije nisu poznati, a svi oni koji su se već susreli s njima putem malih ekrana ionako znaju čitati), već je unaprijed osuđeno na propast jer Simponi su to što jesu zbog svojih (američkih tj. engleskih) glasova.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s