Blic vijesti

“Lost in Austen” ide na veliko platno

Lost in Austen, britanska serija (2008, ITV)

Kao poklonik djela Jane Austen, a shodno time i sve što je s njome povezano, serija Lost in Austen koja je prikazana 2008. godine na ITV u šest nastavaka, je naravno bila na mojoj listi za gledanje.

Serija je imala ideju koju je svaka djevojka (i poneki muškarac) nakon knjige Ponos i Predrasude (a naročito slavne BBC-ove ekranizacije iz 1995. godine sa Colin Firthom i Jennifer Ehle) potajno i sama htjela: da se transportira u to doba naše omiljene junakinje Elizabeth Bennet i njenih sestri.Naravno, serija je to realizirala kroz lik Amande Price, koja se, čitajući djela Jane Austen da bi pobjegla iz krute realnosti modernog Londona, odjednom nađe u svijetu o kojem je čitala i maštala i naravno, napravi kaos u njemu. Zašto reminiscencija ove serije? Zato što Variety izvještava da se Nora Ephron, redateljica/scenaristica meni ponajboljih romantičnih komedija Romansa u Seattlu i Kad je Harry sreo Sally, prihvatila tranzicije serije Lost in Austen na veliko platno. Serija je bila sasvim zabavan kostimirani flick i veselim se utjecaju Nore Ephron i njene vizije ove ITV-ove serije (cijelu seriju možete pogledati ovdje).

Daljnje čitanje: Spoiler na seriju!

Serija mi je bila zabavna, i impresivna glumačka postava (Hugh Bonneville, Alex Kingston, Gemma Arterton, Jemima Rooper) je svakako dala doprinos kvaliteti, ali (here we go iliti mini rant) sama radnja serije je kao jedna u nizu fanfiction priča. Još bi i mogla prijeći preko toga, ali ono što zamjeram seriji je potpuna izmjena kraja: Darcy ne završi s Miss Bennet! A to mi je bilo nedopustivo jer su oduzeli tu romantiku, taj sadržajni draž Ponosa i predrasuda, i pretvorili je u nečiji fanfiction. Rant over. Serija je svejedno bila zabavna i ako niste  žestoki shipper Darcya i Elizabeth  poput mene way to much uživljeni u fikcionalne karaktere onda ćete sasvim uživati u prezentaciji.


Lidija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s