Animacija

Sintel (2010)

Sintel, kratki animirani film (Blender Foundation, 2010.)

Sintel je animirani kratki fantasy film koji treba privući pažnju svim ljubiteljima animacije. Osim činjenice se radi o kvalitetnoj priči prema ideji nizozemskog crtača stripova Martina Lodewijka u čijem je centru mlada djevojka Sintel, u potrazi za jednim zmajem, ovaj animirani film ima jednu i drugu dimenziju. Naime, radi se o nezavisnom open movie projektu produciranom od strane Blender Foundationa, kao sredstva daljnjeg poboljšanja i razvijanja free/open source 3D softvera Blender. Također, zanimljivo je napomenuti da su tokom stvaranja ovog filma korišteni samo open/free source programi.

**

Sami kratki film, kao i sav proces realizacije oko njega, kroz 18 mjeseci suradnje međunarodne ekipe dvanaest umjetnka i tri programera, je pušten online 30.rujna 2010. godine pod Creative Commons Atribute licencom, slobodan za uporabu i distribuciju, da bude predmet proučavanja i daljnjeg poboljšanja.

Scene iz filma (Sintel, 2010.)

Film u režiji Colin Levya, a prema scenariju Esther Wouda ima u sebi dozu epske emotivne priče, lijepih nota (naslovna pjesma “I move on” je dobila Jerry Goldsmith Award za kratku animaciju) i naravno odlične animacije te bi mogao proći kao trailer za neku igru (preporuka da se gleda u HD), a kako je rađen u CC licenci, možete ga slobodno preuzeti na njihovim stranicama, u svim formatima koji vam odgovaraju. Ovakvi projekti su hvalevrijedni i svakako ih treba poticati i potpomagati. Cijeli film (bonus još i spot za naslovnu pjesmu jer je lijepa) je priložen dolje, ili ga možete pogledati na njihovom youtube kanalu.

**

**

Sintel

**

Lidija

2 misli o “Sintel (2010)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s