Knjigosfera

Neutron Star & Ringworld – Larry Niven

Ringworld je najpoznatije djelo Larryja Nivena, objavljeno 1970, dobitnik nagrada Hugo za 1970. te Nebula i Locus za 1971. godinu. Radnja Ringworlda smještena je u Known Space okruženje u kojem se odvijaju mnoge Nivenove knjige i kratke priče.

Autor slike: Donato Giancola copyright © 1970 Del Rey Books

U Known Spaceu susrećemo razne inteligentne vrste koje posjeduju mogućnost međuzvjezdanih putovanja. Tri vrste koje se u pričama najčešće pojavljuju su ljudi, kzinti – mačkolika ratnički nastrojena vrsta s dugom poviješću ratova s ljudima, te Piersonovi lutkari – tehnološki iznimno napredna vrsta inteligentnih biljojeda jako čudnog izgleda, čija možda najistaknutija osobina je sveopći kukavičluk. Osim ovih triju vrsta, javljaju se i razne druge vrste kao npr. stranci (The Outsiders) misteriozna vrsta koja putuje galaksijom trgujući informacijama. Jedna od interesantnih karakteristika Known Spacea su tzv. Hendikepirane vrste tj. inteligentne vrste koje nemaju ruke (pri čemu ruke mogu biti bilo kakav dio tijela kojim se može efikasno izrađivati alat i upravljati njime). Primjer Hendikepirane vrste u Known Spaceu su dupini koji imaju svoju ambasadu kraj Venecije. U Ringworldu Hendikepirani se gotovo uopće ne spominju, no ako vas zanima kako izgleda uspostavljanje prvog kontakta s takvom vrstom pročitajte kratku priču The Handicapped iz kolekcije Neutron Star.

Prije čitanja Ringworlda dobro bi bilo malo bolje se upoznati sa Known Spaceom za što je idealna kolekcija kratkih priča Neutron Star, no nezgodno je što ta knjiga više odavno nije u tisku. Ipak moguće je nabaviti korištene kopije ili do tih priča doći na neki drugi način.

Autor slike: Rick Sternbach copyright © 1977 Del Rey Books

U Ringworldu pratimo četveročlanu ekspediciju sastavljenu od dvoje ljudi, po jednog kzina i lutkara, koja istražuje neobičnu strukturu – ogromni prsten izgrađen u orbiti oko jedne zvijezde. Ekspediciju predvodi lutkar Nessus koji se po prvi put pojavljuje u kratkoj priči The Soft Weapon, dok “sredstvo plaćanja” koje Nessus koristi kako bi pridobio predstavnike ljudi i kzintija da sudjeluju u njegovoj ekspediciji – nacrt naprednog motora za putovanje nadsvjetlosnim brzinama, kao i zašto je posjedovanje tog motora izuzetno bitno možemo upoznati u priči At the Core.

Za vrijeme čitanja Ringworlda čovjek konstantno očekuje nekakvu avanturističku priču, ali iako i tog elementa ima, ipak je prevladavajući dio radnje zapravo u službi otkrivanja međusobnih odnosa triju vrsta – ljudi, kzintija i lutkara, o čemu saznamo podosta neočekivanih činjenica. Također je zanimljivo kako sve situacije u kojima se ekspedicija nalazi Niven sagledava koristeći četiri pogleda – iskusni, kroz oči Luisa Wua čija perspektiva služi i kao glavna linija naracije; naivni, kroz prizmu mlade Teele Brown koja je do odlaska u istraživanje Rigworlda živjela idiličnim životom na Zemlji; impulzivni, kroz ratnički (rekao bih skoro klingonski) nastup kzina Govornika; proračunati, kroz akcije lutkara Nessusa za kojeg od početka ekspedicije nismo sigurni s kojim motivom je ekspedicija zaista pokrenuta te koje sve tajne krije od ostalih članova ekspedicije.

mdoko


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s