Serijologija

Battlestar Galactica (2004-2009) – 2. sezona

Battlestar Galactica: 2. sezona

Battlestar Galactica: 2. sezona

Svršetak prve sezone bio je vrlo napet i sa dosta neriješenih situacija. Takav je i početak druge sezone popularne Battlestar Galactice.

 

Adama (Edward James Olmos) je preživio Boomerin (Grace Park) napad, no Galactica je pod Tighovim (Michael Hogan) zapovjedništvom koji se baš i ne snalazi. Apollo (Jamie Bamber) koji je stao na predsjedničinu stranu zajedno s njom završio je u zatvoru, a prilikom skoka Galactica je privremeno izgubila ostatak Flote. Uza sve to, izloženi su daljnim Cylonskim napadima, a opasnost je pojačana i njihovim virusom koji je pogodio Galacticu. Roslin (Mary McDonnell) zatvor ponajteže pada zbog nedostupnosti lijeka koji joj je nužan obzirom da boluje od raka, a njeno neprisebno stanje nastoji iskoristiti Tom Zarek (Richard Hatch) kako bi joj smanjio ugled u očima Flote. Tigh se sve lošije nosi sa novim dužnostima tako da pokušava uspostaviti i vojnu vlast. Ipak, nailazi na svekoliko snažno protivljenje tako da odustaje od te zamisli. Helo (Tahmoh Penikett) na Caprici upoznaje Starbuck (Katee Sackhoff) sa svojim i Sharoninim (Grace Parker) (koja čeka njegovo dijete) događajima i borbi protiv Cylona, a njih dvoje pronalaze i ostale ljude koji su preživjeli nuklearni napad i gerilski se obračunavaju s Cylonima. Starbuck će u jednom okršaju biti ranjena i zarobljena u Cylonskoj bolnici gdje otkriva hrpu zatočenih žena koje su prisiljene rađati za Cylone.

U međuvremenu, Adama se oporavio i preuzeo sve svoje prijašnje funkcije. Kad su se Starbuck i Helo vratili donijevši, naravno, Apollovu strijelu, sa njima se vratila i trudna Sharon za koju je Galactica zaključila da je najsigurnije da je smjeste u zatvor, a njeno dijete počelo se smatrati velikim rizikom. Roslin ne odustaje od Kobola, a Adama ju na kraju u tome podrži. Galactica trpi kritike na račun postupanja sa civilima stoga novinarka D’Anna Biers (Lucy Lawless) odluči napraviti reportažu o posadi kako bi njihov rad približila civilima. Pokazalo se da je i ona Cylonka.

Baš kad su se stvari malo smirile, dogodilo se novo iznenađenje: pojavio se Pegasust koji je također preživo napade, a vodi ga admiralka Cain (Michelle Forbes). Prvotna euforija ubrzo je ustupila mjesto trzavicama i neslaganju Adame i Cain, a kao jedini izlaz oboje je vidjelo smrt one druge strane. Ipak, Cylonska zarobljenica (Šestica (Tricia Helfer)) koju je imao Pegasus ubila je Cain. U međuvremenu, desio se još jedan okršaj s Cylonima, Apollo istražuje jedan zločin koji mu otkriva postojanje dječje prostitucije, Kat i Starbuck se sukobljavaju, manja grupa pokušava uzimajući taoce prisiliti vladu da ubije Boomer (što će ipak učiniti Cally (Nicki Clyne)), Sharon je rodila djevojčicu ali joj kažu da je rodila mrtvorođenče, a Starbuck se želi vratiti na Capricu po Andersa (Michael Trucco) kako mu je i obećala. Flota održava izbore, a čini se da će Roslin izgubiti.

Na Kobolu

Na Kobolu.

U ovoj sezoni ponovo se otvaraju različita moralna pitanja koja se možda ne očekuju od ljudi koji se bore za život i posljednji su preživjeli svoje vrste. Kao što se pokazalo u prvoj sezoni, to ih ni malo ne ometa da budu sebični i pomalo neracionalni. Naročito je zanimljivo bilo pratiti ponašanje posade Pegasusa i Galactice naspram Cylonskih zatvorenika ali možda i preispitati te usporediti odluke koje su, da bi preživjeli, donosil Cain i Adama. Je li u jednom slučaju vojska postala sama sebi svrhom? Prije nego što se Pegasus pojavio, mediji su se ponašali senzacionalistički pri čemu je postupanje vojske prema civilima doživjelo nemale kritike. Još u prvoj sezoni dogodio se jedan incident gdje su civili bilo pomalo neprijateljski raspoloženi prema pilotima pa se postavlja pitanje ima li vojska pravo na bolji tretman obzirom da svakodnevno riskira život za ostatak Flote ili je to ipak ionako njihova zadaća.

Roslin se također pokazala vrlo jakom iako pomalo nerazboritom. Odlučila je slijediti svoje vizije (halucinacije zbog vrlo jakog lijeka kojeg je morala konzumirati obzirom na bolest) i povela tim na Kobol kako bi pronašli trag koji bi ih odveo do njihovg novog doma. Sentimentalnost i osjetljivost za ženska prava vezana uz abortus nekako su se kosila sa stavom da je Cylonsko dijete vrlo opasno. Isto tako, reakcija njenog kabineta ali i iznenađujuća suradnja s Tighom kako bi se izbjegao njen izborni poraz, pokazali su njeno sasvim novo lice. Adama je i dalje najjači karakter, plemenit ali strog, Sarbuck je pouzdana i učinkovita, Lee se kristalizira kao najslabija karika, Sharon se mora dokazivati i nositi s predrasudama, Tigh se drži svojih uvjerenja ali izvršava zapovijedi, a Baltaru se i dalje priviđa Šestica, a njegovi postupci imaju sve dalekosežnije posljedice.

Helena Cain povlači naredbu o Adaminom ubojstvu.

Helena Cain povlači odluku o Adaminom ubojstvu.

S novom Vladom Battlestar Galactica ući će u novu sezonu. Neizvjesnosti ne nedostaje što je odličan motivator da se serija nastavi dalje gledati. Sezona je čak peterostruko nagrađena sa Saturn Award u nekoliko kategorija, a nominirana je i za Emmy i druge nagrade. Dobrim kritikama nagradili su je Chicago Tribune, Time magazine, Entertainment Weekly, Newsday i TV Guide.

Jasmina

3 misli o “Battlestar Galactica (2004-2009) – 2. sezona

  1. Povratni ping: Battlestar Galactica: Razor (2007) « geekosfera

  2. Povratni ping: Battlestar Galactica (2006-2007) – 3. sezona « geekosfera

  3. Povratni ping: Battlestar Galactica(2004-2009): zaključak « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s