Filmosfera

Battlestar Galactica: Razor (2007)

Battlestar Galactica: Razor

Battlestar Galactica: Razor

Vrijeme radnje filma Razor odgovaralo bi sredini druge sezone serije BSG, nakon pojave Pegasusa i ubojstva Admiralke Helene Cain (Michelle Forbes). Dok se jednim dijelom dešava u sadašnjost, velik dio posvećen je prošlosti koja je prepričana sa strane nekoliko glavnih protagonista, a razrjašnjava neke situacije oko samog Pegasusa i njegove posade te seže skroz do prvog rata sa Cylonima.

Apollo (Jamie Bamber) je proglašen zapovjednikom Pegasusa na kojeg pokušava uvesti red nakon ubojstva Helene Cain. Poprilično iznenađuje kada svojom desnom rukom imenuje Kendru Shaw (Stephanie Jacobsen) koja, iako vrlo sposobna, radi u kuhinji. Njegov prvi zadatak je misija spašavanja istraživača koji su očito pali u ruke Cylona. Starbuck (Katee Sackhoff) i Kendra nisu se složile ali ipak surađuju i izvršavaju Leeove zapovijedi. Što se tiče sadašnjosti, svakako je najzanimljiviji kraj tj. spašavanje kod Cylona prilikom kojega Kendra ostaje kako bi aktivirala nuklearne glave ručno, a hibrid je upozorava na Karu Thrace riječima:

“Kara Thrace will lead the human race to its end. She is the herald of the apocalypse, the harbinger of death. They must not follow her.”

No, od sadašnjosti je daleko interesantnija bila prošlost. Ne samo da smo saznali kako je admiralka Cain napustila mlađu sestru kako bi preživjela u prvom ratu dok je još bila djevojčica, nego smo saznali i da je mladi Adama (Nico Cortez) otkrio Cylonske eksperimentne na ljudskim zatvorenicima te prototip njihovog hibrida o kojem mu je i Sharon (Grace Park) jednom pričala. Zanimljivo je da se kraj rata dogodio baš u trenutku Adamina otkrića, tj. admiralkina napuštanja sestre.

Admiralka Helena Cain sa svojim najbližim suradnicima.

Helena Cain i njeni najbliži suradnici.

Isto tako, sve glasine o Cain i njezinoj okrutnosti pokazale su se istinitima jer se Shaw prisjeća napuštanja svih koji se ne mogu braniti, obnavljanja posade nasilnim odvođenjem civila pri čemu su se desila ubojstva njihovih obitelji, uzimanja tehnologije i ostavljanja tih brodova posve bespomoćnih na milost tj. nemilost svakome tko naiđe. Iako je Cain učinila sve kako bi njezini ljudi preživjeli i pritom donosila vrlo teške odluke, svejedno nije uspjela zaštititi sebe od lošeg izbora prijatelja. Tako je Cylonska Šestica, tamo Gina Inviere (Tricia Helfer), postala njoj vrlo bliskom prijateljicom, a za vrijeme napada Shaw ju je otkrila. Prijateljstvo je tada puklo, Gina je pala u zarobljeništvo, a Cain je svojim suradnicima dala odriješite ruke prilikom ispitivanja tako da je ova bila izložena najgrubljem nasilju i poniženjima.

Adama u prvom ratu

Adama u prvom ratu slučajno pronalazi hibrida.

Prošlost, bilo da se radi o svega nekoliko mjeseci ili nekoliko desetljeća, isprepliće se sa sadašnjošću o čemu govori i hibrid na Cylonskom brodu gdje se odvijala finalana faza misije spašavanja:

“At last, they have come for me. I feel their lives, their destinies spilling out before me. The denial of the one true path, played out on a world not their own, will end soon enough. Soon there will be four, glorious in awakening, struggling with the knowledge of their true selves. The pain of revelation bringing new clarity. And in the midst of confusion, he will find her. Enemies brought together by impossible longing. Enemies now joined as one. The way forward at once unthinkable, yet inevitable. And the fifth, still in shadow, will claw toward the light, hungering for redemption that will only come in the howl of terrible suffering. I can see them all. The seven, now six, self-described machines who believe themselves without sin. But in time, it is sin that will consume them. They will know enmity, bitterness, the wrenching agony of one splintering into many. And then, they will join the promised land, gathered on the wings of an angel. Not an end, but a beginning.”

Shaw i posada Pegasusa pucaju po civilima

Shaw i posada Pegasusa pucaju po civilima na Scylli.

Postaje očito koliko su Cain i Adama (Edward James Olmos) različiti, a Cainino nasljeđe opasno. Dok je Cain mladoj Kendri objasnila da prežive samo oštri poput britvice, Adama je svog sina podučio da oni nisu koljači. Isto tako, pitanje je li vojska postala sama sebi svrha, postavljeno na kraju druge sezone,  itekako je dobilo odgovor nakon ovog TV filma. Sa teškim odlukama se suočavalo oboje, oboje su se borili s brojčano nadmoćnijim neprijateljem, no, dok je Adama činio sve kako bi spasio preostalo od čovječanstva, Cain je od čovječanstva uzimala kako bi spasila svoje ljude; dok je Adama odobravao nepromišljene akcije spašavanja svojih ljudi, Cain je odobravala pucanje po civilima koji nisu postupili sukladno njenoj zapovijedi. S druge strane, da je Adama bio nešto čvršće ruke možda bi Flota bila manje sebična te ne bi imala vremena organizirati crno tržište i dječju prostituciju, no Laura Roslin (Mary McDonnell) kao nositeljica civilne vlasti odigrala je vrlo bitnu ulogu u neograničavanju sloboda i očuvanja života civila što je nadmašilo očekivanja mnogih obzirom da se radi o običnoj učiteljici.

Na filmu je radila ista ekipa kao i na seriji. Dobitnik je VES Awards, a osim za tri Emmya bio je nominiran i za Hugo i Saturn Awards. Iako je plan bio napraviti film koji se može ali i ne mora gledati zasebno od serije, neki kritičari smatraju da se to ipak nije dogodilo što možda i nije tolika mana jer bilo bi šteta pogledati samo film i ignorirati dvije sezone odlične serije, kao i pogledati samo film bez da se makar zaviri u ostatak.

Jasmina

Jedna misao o “Battlestar Galactica: Razor (2007)

  1. Povratni ping: Battlestar Galactica(2004-2009): zaključak « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s